În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști islamici au deturnat patru avioane comerciale americane care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark, și Washington, D.C. Știrea grozăviei a făcut rapid ocolul Pământului și întreaga planetă a fost zguduită de indignare și consternare pentru urmările acelui atac terorist fără precedent prin cruzime, mod de organizare, inconștiență din partea teroriștilor kamikaze. Alerta a fost maximă după ce însuși Pentagonul, inima militară a Americii, a fost victimă a acelui atac. Cine și-ar fi putut închipui că acest lucru ar fi posibil.!?
Vinovatul principal pentru atentatul reușit a fost repede descoperit și s-a acoperit de blamul a miliarde de pământeni – membrii grupării teroriste Al-Qaeda, al cărui lider la acea vreme era Osama Bin Laden. Cele aproape 3.000 de victime nevinovate din circa 90 de țări ale lumii (printre care și 5 români) care au murit în turnurile gemene World Trade Center din New York, la Pentagon și în Pennsylvania erau în cea mai mare parte civili care nu au avut nici-o legătură cu terorismul sau cu politica islamică în general. Acest atac devastator rămâne una dintre cele mai întunecate și mai tragice zile din istoria Americii, dar nu numai. Daunele au fost de zeci de miliarde de dolari, cele umane rămân pururi o rană deschisă.
În ziua aceea de 11 septembrie 2001 patru avioane au fost deturnate şi prăbuşite intenţionat în Statele Unite ale Americii provocând moartea a 2.977 de persoane plus cei 19 teroriști. După ce au deturnat avioanele, teroriştii au îndreptat în mod deliberat trei dintre ele în trei clădiri importante ale SUA: Pentagonul din Washington DC şi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania și se presupune că ținta lui , din fericire neatinsă, a fost Casa Albă. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de aceste deturnări au constituit cel mai mare act de terorism comis vreodată pe teritoriul Statelor Unite,
La momentul tragediei, Preşedintele SUA, George W. Bush asista la o oră a elevilor de la școala primară Emma E. Booker din Sarasota, Florida. La un moment dat de el s-a apropiat şeful de cabinet, Andrew Card care l-a informat că turnurile gemene s-au prăbuşit. Figura pe care a făcut-o președintele la aflarea cumplitei stiri, a făcut mult timp înconjurul planetei
Prima clădire atacată a fost turnul nordic de la World Trade Center din New York. Zborul American Airlines 11, un Boeing 767, transporta 76 de pasageri, 11 membri ai echipajului, plus 5 teroriști.Impactul cu turnul are loc la ora locală 08:46, într-un moment în care foarte mulți angajați veneau la serviciu.Avionul zbura cu o viteză de peste 700 km/h și a intrat în clădire între etajele 93 și 99. În Manhattan, un grup de pompieri se afla aproape de World Trade Center, la o intervenție de rutină, când primul avion a intrat în turnul nordic. La ora 9 și trei minute, întrega omenire a privit, în transmisiune directă, cum al doilea avion lovea turnul sudic.
Zborul United Airlines 175, un Boeing 767 care transporta 56 de pasageri, nouă membri ai echipajului și cinci teroriști, intră la ora 09:03 în turnul sudic în timp ce avea o viteză de 870 km/h. Este poate cel mai dramatic eveniment al atacurilor teroriste surprins în direct de camerele de televiziune, care prezentau deja celălalt turn în timp ce ardea.
Zborul American Airlines 77, un Boeing 757 cu 58 de pasageri, șase membri ai echipajului și cinci teroriști lovește aripa de vest a Pentagonului, la ora 09:37. făcând o gaură imensă în faţada de vest a Ministerului american al Apărării. Zbura cu 850 km/h.
Un al patrulea zbor deturnat, care urma să lovească Washingtonul, zborul 93, s-a prăbușit la 130 de km sud-est de Pittsburgh. Obiectivul clar al „piraţilor aerului“ a rămas necunoscut, ca şi circumstanţele exacte ale catastrofei. Pasagerii s-au luptat cu teroriștii în cabina piloților, după ce au aflat despre atacurile de la World Trade Center și Pentagon. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.
La Ground Zero, locul din New York pe care se ridicau Turnurile Gemene și care acum este loc de pelerinaj, salvatorii încercau din răsputeri să găsească supraviețuitori și să stingă incendiile. Oamenii care erau în Turnul de Nord al World Trade Center strigau disperați după ajutor. Câteva momente mai târziu, oamenii pășesc pe străzile acoperite cu moloz și încearcă să își protejeze fețele de fumul gros care învăluie zona.Zeci de clădiri din apropiere au fost afectate. A fost nevoie de ani de zile pentru curățarea și reconsolidarea infrastructurii din zonă.
De atunci încoace oameni din diverse părți ale lumii păstrează un moment de reculegere la ora 8:46 EDT (ora de vară a Estului). Acest moment marchează ora la care primul avion a intrat în World Trade Center. Unele comunităţi, în special în zonele direct afectate de atentate, organizează slujbe religioase speciale sau întâlniri de rugăciune. Persoanele care au trăit personal evenimentele din 2001 sau care au pierdut persoane dragi în urma acestora, depun flori sau vizitează în acea zi a anului monumentele comemorative.
Cel mai puternic simbol al evenimentelor care au avut loc la 11 septembrie 2001 sunt imaginile şi înregistrările video cu avioanele care intră în clădiri, cu turnurile gemene ale World Trade Center înghiţite de fum şi apoi prăbuşindu-se şi cu oameni căzând din clădiri. De asemenea, sunt adesea prezentate imagini realizate cu clădiri avariate şi cu rude care îi caută pe cei dragi în zilele şi săptămânile de după atentate. Drapelul Statelor Unite este adesea afişat în jurul imaginilor legate de evenimentele de la 11 septembrie 2001. Acest lucru are rolul de a le reaminti americanilor că ţara lor a rămas puternică în faţa atacurilor teroriste masive.
Atacurile de la 11 septembrie 2001 au sporit considerabil atenţia acordată securităţii naţionale în Statele Unite. Acest lucru a avut implicaţii uriaşe pentru politica naţională şi internaţională a Statelor Unite. Acest lucru este valabil în special pentru relaţiile dintre Statele Unite şi ţările islamice din Orientul Mijlociu.
Doamne, ajută, ca astfel de tragedii ssă nu se mai întâmple nicăieri în lume!
Ileana și Marcel Mateescu
Foto: Wikipedia