HBFS Robotics, echipa Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, a reprezentat Romania și anul acesta, conform unei tradiții de 9 ani, la competiția Robot Challenge 2024 din China.
HBFS Robotics s-a impus în proba de Line Follower ocupând întregul podium prin câștigarea atât a medaliei de aur, cât și a celor de argint și bronz. Această probă a presupus urmărirea precisă a unei piste asemănătoare celor din Formula 1, la scară redusă, cu obiectivul de a înregistra cel mai scurt timp. Roboții înscriși la această ediție au făcut parte dintr-o nouă generație, ce aduce îmbunătățiri structurale și funcționale semnificative față de modelele anterioare. Progresul echipei HBFS este rezultatul eforturilor intense de a asimila cunoștințe noi și de a se perfecționa continuu.
La proba de Nano Sumo, care presupune confruntarea între 2 roboți autonomi în miniatură, ce are ca finalitate eliminarea adversarului din ring, echipa HBFS Robotics s-a clasat pe locurile unu și doi, locul trei fiind ocupat de echipa Thailandei.
Diana Baicu: “Pentru noi, HBFS Robotics reprezintă un angajament la performanță, într-un domeniu care este plin de provocări, dar care își pune amprenta în mod progresiv pe viețile noastre de zi cu zi. La fel cum acum 10 ani, atunci când am început, multe din tehnologiile pe care le utilizăm astăzi, sau performanța acestor tehnologii, păreau rupte dintr-un film S.F., în prezent nu putem decât să fim entuziasmați de ce va fi posibil peste încă 10 ani și să ne dorim să construim acel viitor.”
Mihai Crăciunescu: “Tocmai de aceea, suntem determinați să împingem limitele roboților pe care îi dezvoltăm, și să contribuim atât la creșterea nivelului educației în mediul academic, prin oferirea de oportunități și implicarea de noi membrii pasionați, cât și a renumelui și importanței pe care România o are în robotică, prin participarea la concursuri internaționale și prin crearea de soluții competitive.”
RobotChallenge, un eveniment de referință în lumea concursurilor de robotică internaționale, s-a aflat la ediția cu numărul 21, adunând peste 5000 participanți și peste 30.000 de entuziaști ai roboticii din peste 31 de țări.
Concursul a avut loc în Beijing, China, în perioada 8 – 11 august, în cadrul Universității de Științe și Tehnologie. Participanții au putut să concureze la o selecție variată de probe, pe diferite categorii de vârstă, fiecare propunând rezolvarea unei sarcini pentru diferite tipuri de roboți.
Despre HarderBetterFasterStronger Robotics: HBFS Robotics este o echipă de mini-robotică ce s-a remarcat în cadrul competițiilor naționale și internaționale de specialitate încă din 2014, de la înființare. De-a lungul timpului, echipa a câștigat peste 100 de premii internaționale la cele mai importante competiții de robotica din lume. În prezent echipa își desfășoară activitatea în Centrul de Cercetare PRECIS și este formată din studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, departamentul de Automatică și Informatică Industrială, uniți de dorința de a face excela în sfera roboticii.
Doi dintre membri echipei, Mihai Crăciunescu și Diana Baicu, sunt în prezent asistenți universitari la Facultatea de Automatica și Calculatoare. Începând cu 2023, la componența echipei s-au adăugat Mihaela Popescu și Remus Comeagă, acum studenți masteranzi în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare. Aceștia sunt coordonați de conferențiarul universitar Ștefan Mocanu, care a susținut echipa și activitățile sale inovative încă de la începutul .
Soluțiile dezvoltate de aceștia combină cunoștințe precum electronică, reglare, senzoristică, materiale și inteligență artificială, fiind personalizate pentru un spectru larg de aplicații încorporate, de la wearables la sisteme autonome sau mini roboți pentru competiții. Devotamentul HBFS Robotics față de performanță este validat în mod constant de pozițiile de top ocupate în competițiile naționale și internaționale de robotică. Pentru a vedea o parte din realizările lor, puteți vizita pagina web https://hbfsrobotics.com/ sau paginile de Facebook sau YouTube.