◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Școala cu un singur elev

…E doar el în toată şcoala. Iese în recreaţie şi se joacă în curtea pustie de unul singur. Cu un picior trimite mingea în poartă, apoi aleargă repede s-o prindă. Se joacă şi de-a ascunselea: se dă după colţul şcolii, dar în curând, văzând că nu-l caută nimeni, iese şi se agaţă cu o mână de bara de pe terenul sportiv şi se leagănă de ea până sună de intrare la lecţii. Ieri venise la şcoală cu o pisică în geantă, iar învăţătorul nu l-a certat. „Dacă n-ai să faci…

Citește mai mult

Versul „Cobori în jos, luceafăr blând”, de Mihai Eminescu, nu este un pleonasm, ci o figură de stil ce transcede epoca!

Poeții de geniu transced timpul și moda stilurilor sau genurilor literare. Un poet autentic inspirat de muze și care „vorbește cu zeii” schimbă cu totul mesajul liric perceput de epoca sa și face din vers o „lance” stilistică, peste timp, spre absolut și peren. De aceea, de cele mai multe ori, marea masă a contemporanilor nu înțeleg mesajul liric transmis de poet și nici noile expresii sau figuri de stil înnoitoare, care transced prozodia și gramatica epocii. Constantin Noica, care a scris cu acribie o frumoasă introducere despre Eminescu la…

Citește mai mult

Milionarii îngrijorați de climă cumpără… Scoția

Pământul Scoției este deținut în măsură tot mai mare de milionari îngrijorați de schimbările climatice și care consideră că nu mai există o fereastră prea largă de timp pentru  aceia care pot să se pună la adăpost, arată o anchetă Reuters. Christopher Bently, un dezvoltator imobiliar american, și soția sa Camille, au cumpărat fosta proprietate de vânătoare Kildrummy pentru 15 milioane de dolari. Drumul principal către Kildrummy, o proprietate de peste 22 de kilometri pătrați, trece pe lângă un castel și peste un pod până la o clădire pe care…

Citește mai mult

Cadrul Strategic european pentru Romi are ținte „neambițioase”

Mai multe țări europene au rămas în urmă cu strategiile de combatere a discriminării și a inegalităților cu care se confruntă romii, aruncând îndoieli că vor putea atinge obiective și așa „neambițioase”, avertizează experții. Era de așteptat ca țările UE să-și prezinte planurile naționale în  Cadrul strategic pentru romi 2020-2030 pentru includerea celei mai mari minorități etnice din Europa până în septembrie 2021, dar multe au ratat acest termen. Printre acestea se numără România, Letonia, Belgia, Estonia și Bulgaria. Majoritatea acestor țări își finalizează în prezent planurile naționale și se…

Citește mai mult

În febre de Vulcan acoperit… Întâlniri ale lui Lucian Blaga cu Nicolae Titulescu

Într-o descindere a lui Nicolae Titulescu la Viena, în primăvara anului 1935 (mărturisește Lucian Blaga, consilier de presă, la acea dată, pe lângă Legația Română de la Viena), reputatul diplomat spunea răspicat: „Noul război mondial, dacă va izbucni, va repeta, desigur nu în detalii, dar în linii mari, primul război mondial. Războiul va fi lung și greu. La început Germania  va avea succese, dar în cele din urmă va fi înfrântă.” Lucian Blaga își amintește de starea de revoltă în care era diplomatul rostind „atari barometre”, cu un simț înnăscut…

Citește mai mult

Codul Patrimoniului Cultural, în dezbatere publică

Ministerul Culturii a anunţat că a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind Codul Patrimoniului Cultural, până la data de 11 martie. Patrimoniul cultural naţional reprezintă ansamblul bunurilor culturale şi al elementelor culturale imateriale tradiţionale, identificate ca atare, care reprezintă o mărturie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie, integrând elementele rezultate din interacţiunea dintre factorii umani, respectiv dintre cei umani şi cei naturali, de-a lungul timpului, conform proiectului de Lege. Prin acest Cod va fi reglementat regimul juridic general al bunurilor culturale şi naturale, respectiv…

Citește mai mult

Despre relevanța în societate a celui mai de încredere dintre mijloacele de informare în masă – radioul – la Radio Graz, în emisiunea realizată de UZPR

Rubrica săptămânală „Frumoasă-i prietenia”, realizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România la Radio Helsinki, din Graz, Austria, post de radio înființat și condus de Mircea și Cristina Popi, membri ai UZPR, se derulează sub auspiciile celebrării Zilei Mondiale a Radioului, pe 13 februarie. Ediția de vineri, 11 februarie, are ca invitați speciali două personalități remarcabile. Aura Imbarus, stabilită în California, SUA, este o româncă cu o activitate impresionantă –  predă engleza copiilor americani și, în același timp, este nominalizată la prestigiosul Premiul Pulitzer, pentru volumul „Afară din Noaptea Transilvaniei”. La…

Citește mai mult

Constantin Zărnescu. Nuvele, povestiri, reportaje

Titlul complet al noii apariții editoriale – amplă culegere de texte scrise de-a lungul anilor, care „au împlinit o jumătate de veac”, ne scrie în dedicație – este, cum e menționat pe coperta interioară: NUVELE, REPORTAJE, POVESTIRI – CU BĂTRÂNI OLTENI, ARDELENI, MARAMUREȘENI, BUCOVINENI, MOLDOVENI, MUNTENI ȘI DOBROGENI. Desigur, sunt texte adunate de peste tot (publicații și arhiva personală) cu grija de a le adăuga, într-un tom compact, bibliografiei sale. Scriitorul, spirit luciferic în sens blagian (n. 24 martie 1949, Lăpușata, județul Vâlcea, nepotul lui Virgil Ierunca), s-a remarcat ca autor de proză de…

Citește mai mult

BBC Three țintește publicul foarte tânăr cu știri „scurte, relaxate”

Canalul tv recent relansat BBC Three difuzează buletine de știri care imită stilul rețelelor sociale, în încercarea de a „aduce înapoi” telespectatorii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. Catch Up, un buletin de știri de seară, de două până la patru minute, își folosește durata scurtă, grafica și stilul de știri explicative pentru a difuza știri care nu numai că sunt similare ca stil cu conținutul din rețelele de socializare, ci și sunt optimizate pentru postarea ulterioară pe rețelele sociale. BBC Three a revenit pe ecrane, după…

Citește mai mult

Despre „automatizarea” redacțiilor

În cel mai recent dintr-o serie de articole, compania suedeză high tech United Robots explică cum se integrează roboții editoriali într-o redacție. Conținut generat automat direct către redacție Folosită deja în aproape toate grupurile locale de știri din Suedia și Norvegia și căpătând tot mai mult avânt în Europa, America de Nord și America Latină, conversația despre jurnalismul automatizat se schimbă. Pentru mulți, întrebarea nu mai este dacă automatizarea are valoare, ci unde și cum poate face cea mai mare diferență. „Am încetat să numim proiecte cu noi editori dovezi…

Citește mai mult

Apple lansează un club de carte

Apple şi-a lansat propriul club de carte, ce poate fi găsit în cadrul Apple Books. Acesta este gestionat de George „Strombo” Stroumboulopoulos, o personalitate media din Canada; noul club chiar se numește „Strombo’s Lit”. Clubul îi vizează pe toţi cei care sunt interesaţi să citească cele mai interesante creaţii ale celor mai mari autori, cum scrie Apple în descrierea oficială. „Strombo’s Lit” este disponibil pe toate platformele pe care rulează aplicaţia Apple Books, de la iPhone şi iPad, la Apple Watch. Deocamdată, primul club de cărţi oferit de Apple este…

Citește mai mult