◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Posteritatea lui Lazăr Lădariu (1939 – 2019)

In memoriam Au trecut aproape doi ani de la despărțirea de Lazăr Lădariu, indiscutabil una dintre personalitățile cele mai complexe ale vieții publice mureșene din ultimele decenii. Intransigentul jurnalist al unei rubrici de cotidian mureșean, înainte de decembrie 1989 era și un poet delicat, fiind deopotrivă interesat de moștenirea etnofolclorică (a publicat, în colaborare, volumul de folclor poetic „Mureș, pe marginea ta”, 1969, „Râurile se întorc la izvoare”, reportaje, 1984), restituirea adevărului istoric („Epopeea de pe Mureș”, în colaborare, 1984). A debutat cu poezie, în volum, la 46 de ani…

Citește mai mult

Patima comunicării jurnalistice

Apariții în Editura UZP „Credibilitate, acuratețe, preocupare în interes public  – iată aria de concentrare valorică a gazetarului și a muncii sale. Sunt însemnele de blazon ale profesiunii sale”. Este cheia lecturii celor două volume publicate recent la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România de către unul dintre cei mai experimentați slujitori ai media din țara noastră timp de cinci decenii, Neagu Udroiu. Titlul, „Jurnalismul: Studenție fără frontiere” mărturisește dintru început dorul autorului de cunoaștere, de a fora după necunoscute prețioase, de navigare prin mări tainice spre limanuri cu dezvăluiri…

Citește mai mult

Un Cod Deontologic al jurnalistului profesionist, în viziunea UZPR

La Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, instituție aflată în plin proces de dezvoltare, a apărut recent o propunere de Cod Deontologic al jurnalistului profesionist. După 1989, diverse domenii ale mass-media au trecut la elaborarea unor Coduri proprii, specifice. Multe dintre aceste tentative au eșuat, fie din cauza controverselor dintre autori, fie din cauza necunoașterii exigențelor, respectiv a termenilor specifici proprii unui Cod. Începem analiza recentei propuneri de Cod a UZPR, prin câteva repere de analiză.   REPERE În Filosofia Culturii se face distincția fundamentală dintre verbele „este – nu este”…

Citește mai mult

Remarci rasiste și tăcere (nu prea) diplomatică

Aseară, în emisiunea ,,În gura presei’’, pe care o realizează pe canalul Antena 3, Mircea Badea a făcut un gest pentru care merită respectul și simpatia noastră. Adică a readus în atenția publică un incident mult prea repede făcut uitat în potopul de știri, care de care mai alarmiste, de la isteria Covid-19- ceea ce nu are nici-o legătură cu strategia de protejare a populației în fața amenințărilor pandemiei- până la recentul scandal din familia unei glorii a tenisului românesc. Mă refer la atacul cu o revoltătoare tentă rasistă la…

Citește mai mult

Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română  împreună cu Filarmonica „George Enescu“

Academia Română sărbătorește Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“. Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual. Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia…

Citește mai mult

Ca aerul şi seva, EMINESCU…

                                                 Ca aerul şi seva, EMINESCU…                                                 Îi aud paşii venind dinspre lumină                                                 Şi foşnetul stelelor în părul LUI                                                 Când plopii fără soţ îl aşteaptă să vină                                                 La fereastra unde dorul s-a aprins în gutui.                                                   Coborâd dinspre Carpaţi îI aud uneori                                                 Cu fruntea împodobită de gânduri                                                 Pe cărări de-argint şi flori                                                 De tei presărate rânduri, rânduri.                                                   Îi aud glasul venind dinspre trecut                                                 Dulce ca mierea cuvintelor…

Citește mai mult

Cum devenim prieteni cu emoțiile noastre?

Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru Emoțiile ne influențează viața de zi cu zi. Ele reprezintă expresia emoțională a unei experiențe și sunt o condiție a definirii ființei umane. Dezvoltarea emoțională are propriile sale caracteristici pe tot parcursul ciclului de viață, dezvoltând diverse modele de răspuns și exprimare. Potrivit cunoscutului psiholog român Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), suntem ființe emoționale și ne-am născut pentru a ne exprima emoțiile în mod liber și deschis. Undeva pe parcurs, însă, unii dintre noi am învățat să reprimăm…

Citește mai mult

BASARABIA- situația la zi

  “ A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominațiunii rusești” Mihail Eminescu    Despre renașterea unionismului și alegerile parlamentare anticipate Dr. Octavian Țîcu Deputat, Președinte al Partidului Unității Naționale Discurs în Parlamentul R. Moldova (19.11. 2020) După alegerile prezidențiale 2020, dar mai ales după primul tur, am auzit multe atacuri, denigrări, ironii și zeflemea la adresa unionismului și unioniștilor. Unii au zis că am murit, alții că am luat prea puține voturi, unii ne-au criticat că am susținut-o pe Maia Sandu, chiar dacă am fost foarte expliciți în acțiunea…

Citește mai mult

Comunicat Radio România Actualități

În legătură cu afirmațiile făcute în mediul online de către domnul Iulian Bulai, deputat USR PLUS și președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, și preluate de o serie de publicații, Radio România Actualități, principalul post public al Societății Române de Radiodifuziune, se vede nevoit să facă următoarele precizări: – niciuna dintre afirmațiile domniei sale legate de activitatea RRA nu se confirmă, lucru probat prin înregistrarea martor a transmisiei postului, prin conținutul site-ului RRA și transcrierile Agenției RADOR a SRR;– acuzațiile de cenzură…

Citește mai mult

S-a încheiat turul campionatului, marți începe returul

LA AL 4-LEA MECI PE BANCA ”VIITORULUI”, ”PURIUL” MIRCEA REDNIC OBȚINE PRIMA VICTORIE CU ECHIPA PATRONATĂ DE HAGI ȘI O DUCE ÎN SEXTETUL FRUNTAȘ AL CAMPIONATULUI     Celui poreclit ”Puriul” încă de pe vremea când își încheia cariera de jucător la Rapid (1997-2000), Mircea Rednic (FOTO), i-au trebuit patru meciuri în calitate de antrenor principal al Viitorului pentru a obține prima victorie pentru fosta campioană a României! A durat ceva, dar a meritat, pentru că – deși nu a mai simțit cam de multișor gustul dulce al victoriei –…

Citește mai mult

Viața lui Eminescu – episodul 11 – Dosarele de interdicție la viața publică

Există două dosare de interdicție la viața publică pe numele lui Mihai Eminescu. Unul, mai cunoscut, este Dosarul 968 din iulie 1883, adică din luna următoare încarcerării lui Eminescu, iar celălalt, mai puțin cunoscut, este Dosarul 645 din aprilie 1889, anul morții sale. Ambele se află la Arhivele Naționale ale României, din București. Aceste dosare, ca și alte dovezi pe care le vom prezenta în episodul 11 din serialul VIAȚA LUI EMINESCU, dovedesc că Eminescu a fost urmărit, hărțuit și interzis din rațiuni politice, pentru că așa o cereau interesele…

Citește mai mult

Viața lui Eminescu – episodul 10 – Ultimii ani de viață

În ultimele două episoade am vorbit despre conspirația anti-Eminescu din anul 1883, care a dus la eliminarea lui din viața publică, și despre ziua fatidică de 28 iunie, același an, ziua în care a fost pus în cămașa de forță. Dovezile pe care vi le-am prezentat arată cu claritate că marele geniu poetic și marele jurnalist a căzut victimă intereselor politice externe. Prin urmare, el nu a dispărut de pe scena socială și culturală pentru că a înnebunit, după cum susțin ignoranții sau detractorii, ci pentru că a fost sacrificat…

Citește mai mult