În calitatea sa de parte activă și responsabilă a societății civile, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ia act cu speranță și, în același timp, cu îngrijorare, de evenimentele din Piața Victoriei, care au luat o turnură violentă dar, după părerea noastră, deloc surprinzătoare. Din experiența manifestațiilor din anii trecuți, știm că nu tot ceea ce se vede este adevărat. De aceea avem îndoieli mari că violențele care, chipurile, ar fi fost declanșate de protestatari, chiar au fost declanșate de aceștia. De regulă, în asemenea evenimente de masă, se găsesc întotdeauna grupuri agresive infiltrate care, de cele mai multe ori, deturnează sensul manifestațiilor.
Suntem îngrijorați de riscurile la care se expun manifestanții, dar salutăm această primă implicare a diasporei în viața cetății. Faptul că, deși acolo unde au emigrat, au locuri stabile de muncă, au venit totuși, de la mii de kilometri distanță, să-și exprime atitudinea față de prestația politică lamentabilă a celor care conduc destinele României, dovedește că nu și-au pierdut încă identitatea. Ceea ce este lăudabil și încurajator pentru cei rămași în țară, căci diaspora, în acest moment, reprezintă seva cea mai activă și mai numeroasă a populației României. Revenirea activă a românilor din străinătate evocă oarecum generația pașoptistă, care a creat România modernă după ce s-a școlit în străinătate și a căpătat experiența democrației apusene.
Ne exprimăm însă regretul că niciuna din manifestațiile desfășurate în România până acum, inclusiv cea de astăzi, nu a avut în spate un proiect de reconstrucție socială, politică și economică a României. Au fost simple răbufniri sociale, legitime, bineînțeles, dar fără soluții. Pe de altă parte, în România, democrația participativă este, practic, interzisă prin Constituție. Căci, deși la Articolul 1 (1) este garantat referendumul ca formă directă de manifestare a suveranității, aceeași Constituție, la Articolul 61, anulează posibilitatea referendumului prin precizarea: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Deci referendumul, ca formă de manifestare a democrației participative, este doar un simulacru constituțional bine gândit.
În aceste condiții, numai schimbarea Constituției poate face loc unei democrații autentice, protestele nefiind o soluție dacă societatea civilă nu se organizează pe baza unui proiect.
Dar faptul că românii din diaspora au avut determinarea de a se implica direct în viața cetății reprezintă un prim pas spre eliberarea României din captivitatea în falsei democrații. Altfel spus, un prim pas spre o unire autentică. Acum, în Anul Centenarului.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România salută acest pas fundamental.
UZPR
10.08.2018, ora 21.15
1 comentarii pentru “COMUNICAT UZPR în legătură cu manifestațiile din Piața Victoriei”
Dragii mei, felicitari pentru Comunicatul referitor la Manifestatiile din Piata Victoriei!!! Va iubesc pentru ca slujiti ADEVARUL! Din nefericire, exista impostori, nu ziaristi, care denatureaza faptele si dezinformeaza grosolan.
Scenariul din 10 august seamana izbitor cu cel din iunie’1990 – Piata Universitatii. Uitasem! Si cu cel din martie 1990 – Tg. Mures.
Felicitari! Sunt mandra cu astfel de colegi.
Numai gânduri bune!
Domnul sa binecuvanteze Romania!