◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Rusia pregătește (din nou) întărirea controlului asupra internetului

Rusia pare să pregătească măsuri de întărire a controlului asupra internetului, sub pretextul de a căuta să fie mai rezistentă împotriva atacurilor cibernetice, potrivit unui document intern difuzat pe rețelele de socializare și unor comentarii ale oficialilor ruși.
Documentul pune bazele managementului de stat al infrastructurii internetului. Necesită trecerea până la 11 martie la sistemele de nume de domeniu (DNS) situate pe teritoriul Federației Ruse, mutarea resurselor publice plasate pe găzduirea străină către cele rusești și mutarea resurselor publice în zona de domeniu „.ru”.
Telegrama guvernamentală a fost semnată de Andrei Chernenko, viceministrul Dezvoltării digitale, și a fost relatată de mai multe instituții de presă. Inițiativa urmează încercărilor similare de naționalizare a controlului internetului. „Telegrama pentru agențiile guvernamentale subliniază un set de recomandări simple de igienă cibernetică, care vor ajuta la organizarea mai eficientă a muncii pentru a ne proteja resursele de traficul rău intenționat, pentru a menține funcționarea serviciilor și a controla numele de domenii”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului, pentru publicația rusă Kommersant.
Moscova prezintă măsurile ca un mijloc de a se apăra mai bine de atacurile cibernetice, care au escaladat în timpul conflictului din Ucraina. „Motivul securității cibernetice este întotdeauna folosit ca o scuză pentru a institui mai mult control”, susține Konstantinos Komaitis, expert în politicile de internet.
Nu este pentru prima dată când Rusia încearcă o accentuare a controlului asupra internetului. În 2019, Moscova a efectuat un test de deconectare de la internetul global și a introdus o nouă lege suverană a internetului, pentru a-și înăspri controlul asupra infrastructurii de internet a Rusiei, scrie EURACTIV.
Prin urmare, unii observatori au interpretat mișcarea că pe o încercare finală de a se autoizolare de rețeaua mondială. „Nu este deloc o sarcină ușoară să te deconectezi de la internet. Internetul Rusiei are mult mai multe interdependențe decât ceea ce vedem în China și Iran”, adaugă Komaitis.
Deși momentul ar putea fi unul deosebit de favorabil, deoarece majoritatea companiilor tehnologice occidentale și-au suspendat operațiunile în Rusia din cauza invaziei, dezvoltarea unei astfel de capacități nu poate avea loc peste noapte. China, de exemplu, a dedicat mii de experți IT mai mulți ani pentru a construi Great Firewall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *