◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Cine a generat și cine acoperă anomaliile doamnei primar?

Am încercat, ieri, să contrazic ideea că „SIIJ generează anomalii”, teză lansată de președintele Klaus Iohannis în alocuțiunea rostită la ședința de bilanț a CSM. Argumentându-mi susținerea cu trei exemple de anomalii pe care în niciun caz nu le-a generat, nu le tolerează și nici nu le acoperă secția specială: 1) Amânarea, sine die, a intrării țării noastre în Spațiul Schengen, deși au fost îndeplinite integral condițiile necesare; 2) Prelungirea – tot în regim de sine die – a luării unei decizii de încetare a MCV-ului instituit la cererea expresă…

Citește mai mult

Revista-magazin „Scurt Circuit Oltean”, o notabilă revenire în peisajul media

Fondată în 1994 de regretata jurnalistă Marinela Preoteasa și întreruptă pentru o perioadă, revista-magazin „Scurt Circuit Oltean” își reia aparițiile, condusă de prof. dr. Ştefania Marineanu, membru al UZPR, care consideră că „vremurile, uneori tulburi, trec peste noi… dar crezul meu îmi spune că trebuie să merg înainte… să rostogolesc din nou în istoria culturii oltene creaţia predecesoarei mele”. Sub aceste auspicii se continuă linia dintotdeauna a publicației, care reflectă, așa cum a făcut pe tot parcursul existenței sale, evenimente ale culturii și istoriei naționale, lucrări ale scriitorilor români din…

Citește mai mult

Constantin Butnariu, jurnalist: „Cred că turismul este și poate fi expresia sufletului unei nații”- interviu realizat de Ioan Vasiu

Ioan Vasiu: – Când și unde ați debutat ca jurnalist? Constantin Butnariu: –  Am debutat în propria revistă, în anul 2001, după vreo șase ani de ucenicie la cele mai importante cotidiane ieșene, precum „Monitorul”, „Ziua” și „Universul”. Eu nu sunt un jurnalist „pursânge”, cu școală specială de presă, cu studii universitare de jurnalism sau filologie. Eu sunt un produs gen „one man show”, dar să nu înțelegeți greșit și să traduceți ca „eu centrez, eu dau cu capul”… Am în ADN-ul familiei una din genele cunoscutului poet (ce-i drept,…

Citește mai mult

Jurnalistul auto Radu Micu, membru al UZPR, în juriul care a desemnat „Mașina Anului în România”

Asociația Presei Auto din România (APAR) a organizat evenimentul „Mașina Anului în România”, cea de-a 23-a ediție, care a reunit un juriu format din cei mai reputați jurnaliști auto din țară, piloți de raliu, personalități din mediul online și pasionați din domeniu. Radu Micu, membru UZPR, jurnalist auto din 1990, redactor la Radio Timișoara din anul 1992, a făcut parte din acest juriu, avându-i alături, printre alții, pe Titi Aur, Maestru al sportului în automobilism, multiplu campion national de raliuri, promotor a condusului defensiv, George Grigorescu, Maestru al Sportului în…

Citește mai mult

Legea serviciilor digitale „riscă să submineze presa liberă și independentă a Europei”

Sectorul presei europene manifestă serioase îngrijorări cu privire la negocierile în curs de desfășurare pe marginea Legii privind serviciile digitale în Parlamentul European și Consiliul Europei, cunoscută ca DSA (Digital Services Act) și care „riscă să submineze presa liberă și independentă a Europei”. Potrivit Victoriei Svanberg, președinte al News Media Europe, „editorii de presă europeni sunt cu toată inima în sprijinul noilor reguli de internet pentru un mediu online mai sigur, mai echitabil și mai transparent, dar, pe baza poziției recent adoptate a Consiliului, se pare că guvernele nu au…

Citește mai mult

„Badea”

Moş Gheorghe de la Lozova e din neam de mitropoliţi. Are 90 de ani. În tinereţile sale a fost pădurar. – Sunt de-o seamă cu stejarii cei bătrâni, mi se laudă dânsul. A fost deportat între primii, în 1945, când încă nu se încheiase bine războiul. – Pentru ce?, îl întreb. – Eu am fost pădurar şi în timpul războiului, îmi spune. Pădurea foia de partizani. Şi ei ajungeau şi pe la cordon. „N-ai ceva de mâncare?”, mă întrebau. Şi eu le dădeam. „N-ai ceva de băut?”. Şi eu le…

Citește mai mult

Paradă a ansamblurilor folclorice la Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, de la Focşani

O paradă a mai multor ansambluri folclorice din ţară va fi prezentată în cadrul Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Focşani, ce va avea loc sâmbătă, la Focşani, a informat Centrul Cultural Vrancea. „În deschiderea Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă va fi prezentată o paradă a ansamblurilor folclorice participante din judeţele Bacău, Botoşani, Suceava, Maramureş şi Vrancea. În deschiderea coloanei de participanţi vor fi prezenţi fanfara Rapsodia vultureană din comuna Vulturu şi Vălăretul Datina din localitatea Deleni, judeţul Vaslui, care prezintă obiceiul…

Citește mai mult

Încep negocierile pentru salariul minim european

Consiliul UE a autorizat începerea negocierilor pentru introducerea salariului minim European, propunere a Comisiei Europene și care a venit ca urmare a reuniunii miniștrilor europeni ai muncii și politicilor sociale. „O remunerație echitabilă care să garanteze un nivel de trai decent este unul dintre principiile pilonului european al drepturilor sociale”, scrie Consiliul într-o notă. În scopul îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață, acest proiect de lege stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, promovarea negocierilor colective privind fixarea și îmbunătățirea accesului efectiv la protecția…

Citește mai mult

Familia unei jurnaliste ucise cere UE să nu finanțeze un proiect deținut de cel judecat pentru asasinat

Daphne Caruana Galiza, jurnalistă din Malta, investiga centrala electrică Delimiara, din Malta, și acordul cu ElectroGas, care îl implica pe Yorgen Fenech, cel acuzat ulterior – și judecat în prezent – de conspirație pentru uciderea jurnalistei, cu o mașină-capcană, în octombrie 2017. Familia jurnalistei malteze, precum și mai mulți parlamentari europeni, au cerut UE să nu finanțeze un proiect de gazoduct între Malta și Sicilia, care va face legătura cu o centrală deținută parțial de cel judecat pentru asasinat, chiar dacă acesta neagă orice rol în crimă. „Aceasta este pentru…

Citește mai mult

Hotelul InterContinental Bucureşti îşi schimbă numele şi intră în renovare

Hotelul InterContinental Bucureşti îşi schimbă numele în Grand Hotel Bucharest, de la 1 ianuarie 2022, ca urmare a încheierii contractului de management între proprietarul hotelului, Compania Hotelieră InterContinental România SA, şi IHG Hotel & Resorts, proprietarul mărcii InterContinental. „Hotelul îşi va continua activitatea şi va oferi mai departe oaspeţilor săi aceleaşi servicii hoteliere de înaltă calitate ca şi până acum, în concordanţă cu poziţia şi reputaţia pe care le deţine în peisajul hotelier autohton. Totodată, proprietatea va intra într-un amplu proiect de renovare şi modernizare. Acest proces are în vedere…

Citește mai mult

Muzică de Bach în catedrală „virtuală”, la Sala Radio

În așteptarea Crăciunului, iubitorii muzicii clasice sunt invitați să petreacă două ore în atmosfera solemnă a catedralelor și în sonoritatea înălțătoare a cântecelor liturgice ce caracterizează atât de mult muzica unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii – Johann Sebastian Bach. Miercuri, 15 decembrie 2021, de la 19:00, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO dăruiește publicului un concert 100% BACH, derulat la Sala Radio. „Eu cânt notele așa cum sunt scrise, dar Dumnezeu este cel care creează muzica”, mărturisea marele compozitor despre felul în care privea arta sunetului. Evenimentul se va…

Citește mai mult

Arbitru bulgar arestat sub acuzația de spălare de bani

Arbitrul de fotbal și fostul oficial fiscal Borislav Kolev a fost arestat sub suspiciunea că a spălat 26,5 milioane de euro acordate de stat pentru construirea celei mai lungi autostrăzi din țară, Hemus. Potrivit unor informații neoficiale ale poliției, fratele său este angajat al uneia dintre cele mai mari companii de construcții bulgare implicate în construcția autostrăzii din nordul Bulgariei, relatează ziarul „24 Chasa”. Statul a dat banii mai întâi companiei de stat Avtomagistrali, care a selectat firme private pentru a realiza construcția fără licitație de achiziție publică. Apoi, banii…

Citește mai mult