◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Legea serviciilor digitale „riscă să submineze presa liberă și independentă a Europei”

Sectorul presei europene manifestă serioase îngrijorări cu privire la negocierile în curs de desfășurare pe marginea Legii privind serviciile digitale în Parlamentul European și Consiliul Europei, cunoscută ca DSA (Digital Services Act) și care „riscă să submineze presa liberă și independentă a Europei”.

Potrivit Victoriei Svanberg, președinte al News Media Europe, „editorii de presă europeni sunt cu toată inima în sprijinul noilor reguli de internet pentru un mediu online mai sigur, mai echitabil și mai transparent, dar, pe baza poziției recent adoptate a Consiliului, se pare că guvernele nu au înțeles amploarea provocărilor cu care se confruntă mass-media când vine vorba despre companiile de tehnologie”.

Presiunea a crescut peste tot în Europa cu privire la răspândirea dezinformării pe rețelele sociale și la necesitatea accesului la informații de încredere. „Credem că mass-media libere și independente au un rol important în abordarea acestor preocupări, restabilind în același timp încrederea online. Nu am dori ca noua lege să acorde puteri de reglementare platformelor foarte mari – editorii au responsabilitatea directă pentru conținutul pe care îl publică. Făcând acest lucru, ei respectă mass-media, legile civile și penale aplicabile, standardele editoriale locale, etica jurnalistică și deciziile consiliului de presă, susținând în același timp reputația redacției. Acest lucru permite raportarea independentă, fără interferențe din partea intereselor politice sau comerciale. În starea actuală, riscăm să adăugăm un nivel suplimentar de control din partea intermediarilor și să subminăm o astfel de independență”, explică Svanberg, care adaugă că

este cazul să se acorde atenție „abordărilor prea simpliste în combaterea dezinformarii, deoarece modificarea sau cenzura conținutului presei nu sunt compatibile cu libertatea presei și nici cu procese democratice solide. Publicațiile profesionale și respectate din Uniunea Europeană se confruntă prea des cu eliminarea conținutului și închiderea conturilor de către rețelele sociale, fără avertisment sau justificare prealabilă. În timp ce măsurile de precauție împotriva conținutului ilegal sunt de înțeles, nerespectarea legilor și valorilor europene este inadmisibilă”.

Pe de o parte, potrivit sursei, organizațiile media se străduiesc să păstreze jurnalismul independent ca un bun public, în timp ce, pe de altă parte, trebuie să compenseze investițiile financiare făcute în producerea de conținut de înaltă calitate. „Vestea bună este că aceste cerințe nu se exclud reciproc. Dar trebuie să garantăm condiții adecvate pentru ca conținutul jurnalistic online să rămână independent.Acest lucru se poate întâmpla doar cu nivelul potrivit de ambiție în abordarea relațiilor cu intermediarii online. Solicităm colegislatorilor să ia în considerare aceste observații atunci când negociază pachetul Digital Services Act, ca pe o chestiune de suveranitate democratică și culturală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *