◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Inteligența câinilor. Sunt la fel de inteligenți ca și copiii

Inteligența câinilor este un subiect intens dezbătut și cercetat. Inițial s-a crezut că aceste animale de companie nu sunt înzestrate cu un coeficient foarte mare de inteligență, însă studiile ulterioare au arătat contrariul.

Îi hrănim, îi lăsăm să doarmă în paturile noastre, ne jucăm cu ei, chiar vorbim cu ei. Și, desigur, îi iubim. Orice proprietar de câine vă va spune că animalul lui de companie are o capacitate remarcabilă de a înțelege lumea din jur. Și are dreptate! Oamenii de știință și-au dat seama de cât de inteligenți sunt cei mai buni prieteni ai omului.

Știința cogniției sau inteligența câinilor


În ultimii ani, unul dintre cele mai mari progrese pentru înțelegerea inteligenței câinilor s-a realizat cu ajutorul aparatelor RMN. Specialiștii le-au scanat creierele acestor animale și au ajuns să înțeleagă ceea ce este în mintea lor. RMN reprezintă imagistica prin rezonanță magnetică , procesul de a face o imagine continuă a tuturor părților creierul prin intermediul stimulilor externi.

 

Câinii sunt foarte dotați. Natura i-a transformat în niște animale docile, care participă fără rețineri la asemenea teste.

Ragen McGowan, un om de știință de la Nestle Purina, specializat în cunoașterea câinilor, profită din plin de un anumit tip de aparat RMN, fMRI (care reprezintă IRM funcțional), pentru a studia aceste animale. Aceste aparate detectează modificări ale fluxului sanguin și măsoară activitatea creierului.

 

Prin astfel de cercetări, McGowan a aflat multe despre inteligența câinilor și sentimentele lor. Într-un studiu realizat în 2015 , McGowan a descoperit că prezența unui om duce la creșterea fluxului de sânge către ochii, urechile și labele unui câine, ceea ce înseamnă că animalul devine foarte atent la ceea ce se întâmplă.

McGowan a studiat, de asemenea, ce li se întâmplă câinilor atunci când sunt abandonați. Aceștia devin anxioși și stresați. În caz contrar, atunci când sunt iubiți, câinii sunt liniștiți și chiar fericiți. Se pare că aceștia reacționează la fel ca și oamenii, atunci când vine vorba despre iubire.

Un alt studiu recent asupra inteligenței câinilor demonstrează că iubitele noastre animale de companie pot diferenția multe dintre expresiile noastre emoționale.

La fel de inteligent ca și copiii


Psihologii animalelor susțin că inteligența câinelui este echivalentă cu cea a unui copil de doi-doi ani și jumătate. Studiul din 2009 care a demonstrat acest lucru a constatat că câinii pot înțelege până la 250 de cuvinte și gesturi. Și mai surprinzător, același studiu susține că câinii pot număra până la cinci și chiar pot face matematica simplă.

Un alt fapt interesant despre câini este că ei pot experimenta gelozia. Acest sentiment nu este atât de puternic ca la om, dar se declanșează în anumite situații.

Câinii au fost studiați și pentru empatia lor. Un studiu din 2012 a examinat comportamentul câinilor față de oameni în suferință, care nu erau proprietarii lor. În timp ce studiul a ajuns la concluzia că animalele prezintă un comportament asemănător empatiei umane, specialiștii au numit-o „contagiune emoțională”. Acest tip de comportament este prezent în trăirile interioare ale câinilor.

Aceste studii pot fi doar vârful aisbergului când vine vorba inteligența câinilor. Un fapt este cert, că oamenii nu cunosc foarte multe atunci când vine vorba despre câini. Pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai mulți oameni de știință devin interesați de cercetarea animalelor și, cu fiecare nou studiu făcut, aflăm mai multe despre cum gândesc iubitele noastre animale de companie.

Cinci abilități incredibile pe care le au câinii


Cei mai mulți dintre cei care dețin un câine sunt de părere că animalul lor este capabil să înțeleagă diverse sentimente și comenzi doar prin puterea gândului. Până în prezent nu a fost dovedit faptul că cel mai bun prieten al omului este capabil să citească gândurile stăpânului său, dar cu toate acestea câinele este un animal special, care are anumite abilități față de celelalte animale.

1.Câinii sunt capabili de empatie

Empatia este o formă de intuiție prin care realitatea este transmisă prin identificarea afectivă. Câinele este capabil să înțeleagă realitatea prin ochii stăpânului său și astfel sentimentele de iubire sau ură sunt transferate dintre om spre animal. S-a efectuat un studiu cu privire la transmutarea căscatului de la om la câine și cercetătorii au constat cu stupoare că cel mai bun prieten al omului percepe această stare foarte bine. Când stăpânul cască, câinele este capabil de empatie și astfel senzația de oboseală este transmisă animalului. Nu se cunoaște cauza pentru care câinele este capabil de un astfel de sentiment, dar se presupune că relația om animal fiind una bine sudată, cele mai multe dintre sentimente sunt preluate și de animal.

2.Câinele înțelege percepția vizuală a stăpânului

Cercetătorii au decis să efectueze un experiment. Într-o cameră au așezat două jucării identice în părți opuse. Omul privea o anumită jucărie și îi ordona câinelui s-o aducă. De fiecare dată, câinele aducea jucăria spre care privea stăpânul său. Acest experiment a fost repetat de nenumărate ori, în diferite condiții și de fiecare dată rezultatele au fost aceleași. Concluzia specialiștilor a fost că cel mai bun prieten al omului poate să perceapă realitatea stăpânului său.

3.Câinele simte că stăpânul său știe mai mult decât el

Atunci când stăpânul consumă anumite alimente care îi produc o anumită plăcere, câinele va cere întotdeauna o bucată din acea mâncare. Acest fenomen se produce în condițiile în care castronul câinelui este plin cu mâncarea sa preferată. Sentimentul de plăcere este perceput de câine și din această cauză vrea să guste și el din respectivul aliment.

4.Câinele înțelege ceea ce îi arată stăpânul său

Chiar dacă pare incredibil, câinele va înțelege întotdeauna ceea ce îi vei arăta cu degetul stăpânul său. Nu se cunoaște motivul pentru care câinele înțelege aspectul vizual al gestului, dar în momentul în care îi vei indica cu degetul un anumit obiect, câinele se va uita cu atenție la el.

5. Câinele este gelos

Oamenii de știință au împărțit sentimentele în două categorii: emoțiile primare, cum ar fi frica și furia, și emoțiile secundare, cum ar fi vina sau invidie, care necesită conștiința de sine. Câinele este capabil să dezvolte toate aceste emoții, care sunt oferite un hormon numit oxitocina. Ori de câte ori stăpânul oferă mai multă dragoste altui animal, câinele începe să se agite și devine gelos. Uneori câinele poate să devină gelos până și propriul său pui.

Inteligența câinilor, prietenie și devotament


Despre câini se pune că au o dragoste necondiționată până la capăt. Sunt cunoscute câteva întâmplări care depășesc emoția, sunt de-a dreptul incredibile.

În anul 1924, japonezul Hidesamuro Ueno își cumpără un câine din rasa Akita, pe care îl numește Hachiko. Ueno lucra într-un oraș din apropiera localității în care locuia, astfel încât era obligat să facă naveta zilnic cu ajutorul unui tren.

În fiecare dimineață, câinele îl însoțea la gară, iar seara îl aștepta în apropierea gării. Ani de zile s-a produs acest adevărat ritual. Numai că într-o zi, Ueno a suferit un infarct în urma căruia a murit la servici.

Timp de zece ani de la moartea sa, Hachito l-a așteptat în apropierea gării. Hachiko a murit în apropierea gării așteptându-și stăpânul. În memoria loialității sale, japonezii i-au ridicat o statuie.

George Bush și câinele său

George Bush a fost președintele SUA în perioada 1989-1993. A murit la vârsta de 94 de ani. Media din SUA a prezentat informații cu privire la relația specială pe care președintele o avea cu câinele său, Sally, un splendid labrador.

În 3 decembrie 2018, când trupul neînsuflețit al președintelui era transportat din Texas la Washington, cu ajutorul unui avion, pentru funerarii naționale, Sally a însoțit cortegiul funerar.

În iunie 2018, după moartea soției președintelui, i-a fost oferit în dar un câine, pe care l-a numit Sally, în memoria unui pilot care a salvat viețile a 155 de pasageri, efectuând o aterizare riscantă pe râul Houston, în anul 2009. Sally a păzit sicriul președintelui timp de 48 de ore.

Lady, un câine special

Lady este un Retriever care timp de șase ani a fost prieten devotat al stăpânului său, Parley Nichols. Când Parley a dispărut din spitalul în care urma un tratament pentru demență, a dispărut și câinele.

După o săptămână, trupul neînsufleţit al lui Prley a fost găsit pe un câmp. Alături de el era Lady care l-a păzit tot timpul.

În anul 2005, Miguel Guzman cumpără un cățel pe care îl numește Căpitan. După moartea stăpânului său, câinele a păzit mormântul acestuia câțiva ani, până când a murit și el.

Omar Eduardo Rivera lucra în 11 septembrie 2001, la etajul al 71-lea din World Trade Center. Era specialist în calculatoare și din păcate nevăzător. În momentul în care clădire a fost lovită de primul avion, Rivera a lăsat câinele să plece. Nu s-a întâmplat acest lucru. Câinele l-a ajutat să coboare cele 71 de etaje, salvându-i viața.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *