◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Cunoașterea – calea către adevăr

Nu este nimic mai prețios supraviețuirii și evoluției omului decât cunoașterea. Cunoașterea poate îmbrăca cele mai variate forme: de la cunoașterea sinelui, până la cunoașterea lumii înconjurătoare. Ea poate fi o artă și o știință în același timp. Arta ține de abilitățile cognitive individuale și de experiența personală cumulată în cursul vieții. Știința duce cunoașterea mult mai departe, prin construcții filozofice, la ,,Teoria cunoașterii” sau ,,Gnoseologia”. Respectivele construcții alcătuiesc conexiunea foarte complexă între cunoaștere și toate activitățile umane. Cum se obține cunoașterea? Ea se obține în primul rând prin informație….

Citește mai mult

Societate multiculturală
sau multi-civilizațională?

În prezent nu există un consens cu privire la noțiunile de CULTURĂ și CIVILIZAȚIE. În funcție de țară, în funcție de savanții care au studiat problema, definițiile se schimbă și, în cele din urmă, nu mai știm care noțiune o cuprinde pe cealaltă, care noțiune are cea mai largă sferă de cuprindere? Potrivit lui Arnold Toynbee „O civilizație este o societate care progresează dincolo de condițiile materiale și economice, dezvoltând o organizare politică, socială și culturală complexă” având deci un câmp semantic mult mai larg decât cultura pe care o…

Citește mai mult

Norvegia. Atracții turistice

Norvegia este mai mult decât o destinație turistică, este o întoarcere la rădăcinile existenței umane, oferind o serie de trăiri și senzații într-o țarăîn care natura se găsește într-o stare pură de mii și mii de ani. Peisaje dramatice, fiorduri magnifice, insule pitorești, eleganta auroră boreală și neobositul Soare de la miezul nopții, dar și așezări încărcate de cultura și istoria vikingă sunt câteva din surprizele pe  care Norvegia le dezvăluie turiștilor. Biblioteca Națională este situată pe b-dul Henrik Ibsens nr. 110. Numită și Biblioteca Mo i Rana nu este…

Citește mai mult

Concert inaugural la Filarmonica
„Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Luni, 30 septembrie, a avut loc concertul inaugural al celei de-a 30-a stagiuni a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Deschiderea noii stagiuni a filarmonicii din Râmnicu Vâlcea este un eveniment special, așteptat cu nerăbdare de melomanii din orașul lui Mircea cel Bătrân. Vara, instituția filarmonicii a susținut un bogat program estival mult apreciat de localnici dar li de turiștii care ne vizitează municipiul. Dirijorul care a deschis noua stagiune a fost Tiberiu Dragoș Oprea, binecunoscut melomanilor fiind invitat permanent al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” cât și al altor instituții muzicale din diverse centre…

Citește mai mult

Imposibila banalizare a răului. „Procesul lui Eichmann”

„Procesul lui Eichmann” regizat de Mihai Călin, după textul lui Motti Lerner, în traducerea lui Denise Idel (Hever Translations) a avut premieră mondială la Teatrul Național București pe 4-5 oct. 2024, spectacolul fiind realizat în cadrul programului tnb.edu. Motti Lerner este un reputat dramaturg și scenarist israelian (născut în 1949). A studiat inițial matematică și fizică la Universitatea din Ierusalim, apoi teatru, participând  la diferite ateliere de creație în Anglia și la San Francisco. Între 1978 și 1984 a fost secretar literar la Teatrul Khan de la Ierusalim. A început…

Citește mai mult

Harris contra Trump
sau Silicon Valley versus Wall Street (I)

În spatele fiecăruia dintre protagoniștii celei mai importante competiții electorale din lumea democratică stau grupuri de persoane și mari interese economico-financiare, socio-profesionale culturale sau rasiale. Sunt separate, de asemenea, elitele politice din regiunea Atlanticului (Coasta de est) și cele din partea Pacificului (Coasta de vest). În textul de mai jos voi încerca – cu date incomplete, dar semnificative – să realizez o radiografie a acestei stări de lucruri, pornind de la dimensiunea geografică a problemei în care cele două entități menționate în titlu sunt reprezentative. „America veche’’ și „America nouă’’…

Citește mai mult

Triumful culturii la Festivalul Internațional de Literatură „Adnan KARAJOLI” de la Salonic, Grecia, 2024

În memoria scriitorului Sirian Adnan Karajoli și pentru întărirea relațiilor culturale și de prietenie între România și Republica Elenă, la Salonic, Grecia, s-a desfășurat Festivalul Internațional de Literatură ADNAN KARAJOLI, Ediția I, cel mai mare proiect literar al anului 2024, organizat de fiul său, scriitorul John KARAJOLI.   Participanții la acest eveniment literar și-au dat mâna pentru a înfăptui acest semnificativ proiect literar de a promova de pe toate continentele nume importante din Literatura actuală! Această ediție a festivalului a avut șase secțiuni: – Secțiunea A, Poezie – Secțiunea B,…

Citește mai mult

Veturia Ghibu (1889-1959) – personalitate a vieții culturale românești, la o triplă omagiere
în 2024

Veturia Ghibu a fost o valoroasă muziciană româncă, având contribuții majore și deținând mai multe premiere importante în domeniul muzical interpretativ și în învățământul muzical din România în perioada 1919-1948. Dat fiind că în anul 2024 se împlinesc anii având cifre „rotunde” ai aniversării nașterii (135 = 2 martie 1889), ai comemorării trecerii la cele veșnice (65 = 2 octombrie 1959) și ai debutului concertistic în calitate de interpretă (soprană) de lied (100 = 1924) considerăm că este o datorie de onoare să aducem un pios omagiu acestei personalități a…

Citește mai mult

Conferința internațională dedicată reeducării prin tortură – PERT 2024 (II)

Așa cum se întâmplă în fiecare an din 2000 încoace, toamna, la Pitești, orașul în a cărui închisoare s-a petrecut faimoasa reeducare prin tortură, unică în lume prin cruzime și urmări asupra ființei umane în perioada comunistă, se organizează câte o ediție a Conferinței Internaționale PERT (Pitești – Experimentul Reeducarii prin Tortură). Inițiativa a aparținut fostului deținut politic Aristide Ionescu, argeșean, și profesorului universitar dr. ing.Ilie Popa, mare patriot și mare OM, care pune mult suflet și face eforturi considerabile pentru ca această activitate să continue și după ce dl….

Citește mai mult

Proiectul „Libertate. Corp. Rezistență” – promovarea artei contemporane românești în Polonia și Bulgaria

Forumul Artelor Vizuale anunță finalizarea proiectului „Libertate. Corp. Rezistență”, o inițiativă menită să promoveze arta contemporană românească în Polonia și Bulgaria, oferind o perspectivă nouă asupra schimbărilor majore ce au avut loc în societate și în scena artistică începând din Decembrie 1989.  Proiectul s-a axat pe două puncte cheie: prezența expozițională din mai în cadrul Festivalului de Artă Contemporană „BUNA” din Varna, Bulgaria, urmat de o expoziție desfășurată la Galeria Fundației Archaeology of Photography din Varșovia, Polonia, în luna septembrie. Programul curatorial a prezentat lucrările artiștilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi,…

Citește mai mult

Spectacolul-eveniment „Iulia Hasdeu. Mesaje de dincolo”, cu mare succes pe scena Teatrului Național din București

Recent, Teatrul Național din București a găzduit în egalanta sală Atelier spectacolul media „Iulia hasdeu. Mesaje de dincolo”.  Acest spectacol-eveniment organizat de Asociația Culturală UNESCO „Iulia Hasdeu” și Asociația International Artiscan în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Editura Creator/ LIBRIS este un omagiu adus genialei poete Iulia Hasdeu, la împlinirea a 155 de ani de la nașterea ei. Într-o sală arhiplină, cuvântul introductiv a fost făcut de prof. dr. Crina Bocșan și de reputatul prof. dr. D.C. Dulcan printr-o prezentare onorată făcută de jurnalista Victoria Marinescu, secretar…

Citește mai mult