◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.11.2024

Norvegia. Atracții turistice

Norvegia este mai mult decât o destinație turistică, este o întoarcere la rădăcinile existenței umane, oferind o serie de trăiri și senzații într-o țarăîn care natura se găsește într-o stare pură de mii și mii de ani. Peisaje dramatice, fiorduri magnifice, insule pitorești, eleganta auroră boreală și neobositul Soare de la miezul nopții, dar și așezări încărcate de cultura și istoria vikingă sunt câteva din surprizele pe  care Norvegia le dezvăluie turiștilor.

Biblioteca Națională este situată pe b-dul Henrik Ibsens nr. 110. Numită și Biblioteca Mo i Rana nu este deschisă publicului larg. Sunt acceptate vizite numai la cerere și cu acordul conducerii bibliotecii.

Gădina Botanică (Botanik hage) din cartierul Tøyen deține o colecție de peste 1.800 de plante diferite, ceea ce o face un punct special pentru a fi vizitat.

Munch – municipalitatea orașului a dedicat un muzeu special, găzduit într-o clădire cu 13 etaje – Munch – celui mai mare pictor din Norvegia, Edvard Munch (1863-1944), maestru al Expresionismului, creatorul unor lucrări iconice precum „Madonna”, „The Sick Child” („Copilul bolnav”) și „The Scream” (”Strigătul”) a primit în sfârșit un muzeu demn de moștenirea sa în zona Bjørvika în 2021. Cartierul Bjørvika (în limba nordică veche, Bǿjarvík, «Byvika») este o zonă la est de centrul orașului Oslo. Zona se află parțial în zona administrativă Sentrum și parțial în districtul Old Oslo și se învecinează cu orașul vechi la est, cu zonele Akersneset și Kvadraturen în vest și Grønland în nord. Există, de asemenea, nume pentru zonele de uscat, care au format anterior Byvika din interiorul fiordului Oslo. Încă din Evul Mediu, Bjørvika a fost mereu completată și dezvoltată. Clădirea Munch este dedicată artei și evenimentelor culturale, fiind una dintre cele mai mari muzee dedicat unui singur artist din lume. În formă de turn, este îmbrăcată cu panouri din aluminiu reciclat și perforat, având și un restaurant, o cafenea, un cocktail bar pe acoperiș cu o priveliște fabuloasă, precum și un magazin al muzeului dedicat operelor lui Edvard Munch.

Muzeul Național. În vara anului 2022, la Oslo s-a deschis cel mai mare muzeu de artă din țările nordice. Dedicat artei mai vechi și moderne, artei contemporane, arhitecturii și designului, acesta a devenit de atunci și cel mai vizitat muzeu scandinav. Expoziția de colecție permanentă prezintă peste 6.500 de lucrări, de la porțelan chinezesc imperial și modă norvegiană contemporană până la capodopere naționale și internaționale din ultimii 500 de ani.

Muzeul Vigeland. Parcul de sculptură Vigeland este dedicat operei și vieții celui mai mare sculptor din Norvegia, Gustav Vigeland (1869–1943); colecția constă din lucrările timpurii ale maestrului, monumente, portrete și modele din ipsos ale sculpturilor din parc. Muzeul este construit în jurul garsonierei și atelieruului lui Vigeland – acesta din urmă restaurat și disponibil vizitatorilor cu programare – iar clădirea în sine este un prim exemplu de arhitectură neoclasică. Pe lângă expoziția permanentă, există o multitudine de evenimente, concerte și expoziții despre alți artiști.

Orașul vechi este un punct fierbinte pentru mâncare, cumpărături și cultură situat în inima zonei Bjørvika, un loc grozav pentru a explora cele mai proaspete și mai delicioase gusturi din Oslo, cu restaurante precum Barcode Streetfood, Betiong, recomandat de Michelin, Mike’s Corner, Holzweiler Platz, Vaaghts, printre cele mai importante.

Opera este una dintre puținele clădiri din oraș în care ești încurajat să te plimbi pe acoperișul acoperit cu marmură de Carrara (Italia). Proiectul clădirii a fost premiat și realizat de firma de arhitectură Snøhetta. A fost inaugurată în 2008și se află la ieșirea din Oslofjørd, oferind o vedere panoramică asupra orașului și a malului lui Oslofjørd. Merită vizitată și în interior – atât pentru designul uimitor, dominat de stejar, sticlă și opere de artă, cât și pentru deliciile muzicale care sunt servite zilnic publicului larg, de la operă și balet până la muzică pop și rock.

Parcurile. Oslo este metropola cu 68% spații verzi, cel mai mare procent din lume. De fapt, 95% dintre locuitorii din Oslo au un parc sau un spațiu verde deschis la 300 m de casa lor. În parcuri, locuitorii orașului participă la picnicuri, grătare, plimbări sau alte tipuri de recreere. În Parcul de sculpturi Ekberg sunt expuse lucrări spectaculoase ale artiștilor emblematici, precum Salvador Dalí, Auguste Rodin, Damien Hirst, Louise Bourgeois și mulți alții.

Râul Akerselva. Unul dintre cele mai îndrăgite locuri de recreere din Oslo – fie că este vorba de mers pe jos, alergare, scăldat, pescuit de somon sau pur și simplu să vă relaxați cu o băutură gustoasă – este râul Akerselva, care curge în oraș pe 10 km și are 20 de cascade de-a lungul său. Akerselva are o istorie industrială lungă și bogată – și a împărțit în mod tradițional orașul Oslo între est și vest. În zilele noastre, pe malul râului se organizează cocktailuri și spectacole culturale.

Palatul Regal. Norvegienii iubesc familia regală, a cărei reședință principală este situată pe o înălțime la capătul străzii principale din Oslo, poarta Karl Johans. Este locul unde are loc anual parada copiilor, pe 17 mai, iar Ziua Constituției Norvegiei, se încheie cu participarea membrilor familiei regale făcând semn copiilor entuziasmați de la balconul lor. Palatul este înconjurat de parcul public al Palatului, care este unul dintre cele mai mari din oraș. Palatul, construit în stil neoclasic, a fost finalizat în anul 1849.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *