◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Terorismul promovat
de Statul Islamic (I)

„Centura teroristă transcontinentală’’ care se întinde pe trei continente – din Asia Centrală în Caucaz și Orientul Mijlociu, trecând apoi prin Balcanii Europei și peste Mediterana în Sahelul african și Golful Guineea pentru a se opri în Africa Orientală – continuă să fie o amenințare majoră la adresa umanității. Desigur, s-ar putea scrie tomuri întregi despre galaxia de grupări și structuri extremist-teroriste care acoperă diagonala planetei pomenită mai sus, însă astăzi mă voi opri – fără pretenția de a epuiza subiectul – asupra celei mai importante: Statul Islamic și formațiunile sale periferice autointitulate „provincii’’.

 

Un stat fără teritoriu…

După eliberarea orașului Raqqa din Siria, în 2017, de către una dintre coalițiile având ca obiectiv eradicarea terorismului – este vorba de cea condusă de Statele Unite – și a regiunii Mosul din Irak, Statul Islamic a rămas fără teritoriul pe care-l deținuse în aceste două țări. Precizez că era vorba de prima grupare de acest tip care a avut un teritoriu și o structură statală. Este drept, primitivă, supusă unei terori continue și total radicalizată, unde genocidul asupra unor întregi comunități era la ordinea zilei. După 2017, când s-a încheiat „aventura teritorială’’ a Statului Islamic – denumirile ISIS („Statul Islamic din Irak și Siria’’) sau Daesh, varianta arabă, rămân în vigoare, dar în acest text am ales numele de IS (Islamic State)  – noi europenii știam că gruparea activează departe de lumea noastră: în Pakistan, Sahel, Nigeria. Deodată, a ridicat capul din țărână în ianuarie, cu cele două atentate din Iran. Apoi, la sfârșitul lui martie s-a întâmplat la Moscova. Pentru Europa, funia nu este prea departe de par, cum zice românul.

 

Dar cu provincii mai importante decât ,,centrul’’

O simplă analiză a problematicii IS din ultimii ani arăta un declin evident al acțiunilor organizației mai ales în Europa unde, în 2022, a făcut două victime. față de 151 în 2015 și 142 în anul următor. Fără un teritoriu pe care să-l controleze, fără o bază de recrutare și fără fonduri, activitatea Statului Islamic s-a redus considerabil. Războiul din Gaza a readus în actualitate gruparea în discuție însă atacurile din Franța și Belgia de la sfârșitul anului trecut au demonstrat mai degrabă o capacitate modestă de acțiune, incomparabilă cu cea de odinioară. Filialele ,,provinciale’’ simbolizate prin literele care urmează acronimului IS – respectiv IS-KP (Khorasan, regiune majoritar șiită a Iranului cu extindere în Afghanistan și Turkmenistan), IS-WAP (Africa Occidentală), IS-SP (Sahel) au rămas mereu active pentru că nu aveau și nu au nevoie de un instrumentar logistic sofisticat pentru a-și realiza obiectivele. Între timp, lucrurile au evoluat. Potrivit unui studiu realizat în luna martie de doi reputați experți americani – Devorah Margolin (Washington Institute) și Camille Jablonski (Reinhard Program on Counterterrorism and Intelligence), IS dispune actualmente de 3-5 mii de militanți activi dintre care jumătate în zonele din Siria și Irak, bombardate metru cu metru de aviația americană în anii trecuți.

 

George Miloșan

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *