De la Ucraina la economie, tehnologie, sănătate și crize alimentare și energetice, recent încheiatul Forum de la Davos, primul după pandemie, a abordat câteva teme-cheie ale evoluției lumii. „Unitatea europeană a fost subliniată de Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg și Pedro Sánchez, care au făcut apel la continuarea cooperării. Mesajul lui Olaf Scholz? Nu putem permite Rusiei să câștige acest război. H.H. Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, Emir al Qatarului, a spus că țara sa este pregătită să ajute la găsirea unei soluții pașnice la război”, au punctat participanții.
Experții în economie au discutat și despre economia global. Gita Gopinath a spus că războiul a fost un „recul major” în redresarea după pandemia de COVID-19, iar Kristalina Georgieva a reamintit că lumea s-a confruntat cu „criză de neconceput după criză de neconceput” și totuși lumea rezistă.
Viitorul globalizării a fost o temă fierbinte pe agenda reuniunii. A fost abordată și tema dublei crize – de alimente și energie. Fatih Birol a spus că a fost prima criză energetică cu adevărat globală, în timp ce Dmytro Kuleba a avertizat că „ne confruntăm cu o criză alimentară multianuală dacă lucrurile nu se schimbă”.
Legat de energie este mediul. John Kerry, Bill Gates, Brad Smith, Mikael Damberg, Marc Benioff și Ruth Porat s-au alăturat pentru a lansa o extindere a First Movers Coalition, Frans Timmerman a spus că Mediterana ar putea fi centrul noii aprovizionări cu energie a lumii, în timp ce Elizabeth Wathuti a făcut un apel la liderii globali să acorde atenție maximă domeniului.
Mark Carney a spus: „Avem nevoie de o transformare energetică la scara revoluției industriale cu viteza transformării digitale. Și, prin urmare, avem nevoie de o revoluție în finanțe”.
UpLink – platforma de inovare deschisă a Forumului – și-a lansat raportul de impact 2021-2022, în timp ce s-a prezentat și impactul activității mai ample a Forumului. Pfizer s-a angajat să furnizeze toate medicamentele sale actuale și viitoare protejate prin brevet, fără scop lucrativ, în 45 de țări cu venituri mai mici. Impactul continuu al pandemiei de COVID-19 a fost esențial pentru multe discuții și s-a discutat, de asemenea, pregătirea pentru următoarea pandemie, sănătatea mintală și echitatea în sănătate.
Pentru mulți, pandemia de COVID-19 a adus schimbări fundamentale în viața profesională. Deci ce urmează? „Ne-am uitat la abilități, la potențialul pentru o săptămână de patru zile, la munca hibridă și am abordat problemele diversității și incluziunii”, potrivit weforum.org.
Tehnologia a stat la baza multor conversații. Fie că este vorba despre internetul care devine „mai puțin plat” sau de oportunitatea de salt pentru sudul global, temele actuale au fost abordate pe rând, inclusive impactul Metaverse asupra lumii prezente și viitoare.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024