◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Mega Expo – România la Jocurile Olimpice

Între 9 și 25 aprilie, ești invitatul nostru special la Mega Expoziția dedicată marilor campioni ai țării – în cadrul căreia vei descoperi sute de obiecte de memorabilia, imagini și articole de arhivă care ilustrează istoria sporturilor olimpice din România.  „Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, la inițiativa Mega Mall, cu sprijinul Muzeului Sportului, are în prim plan cultura sportivă în România, din antebelic și până în prezent. Sute de obiecte de colecție, printre care torțe, medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini…

Citește mai mult

 Din ciclul „Ce măgării a mai făcut Daniel Stătescu”: Cum să faci pipi de la trambulină fără să fii sancționat

N-aș fi vrut ca un ins fără calibru cum e Daniel Stătescu din Iași, un personaj de o insignifianță microscopică, să devină subiect titular de rubrică. Rubrică pe care am putea-o intitula „Ce măgării a mai făcut Daniel Stătescu”, după modelul unui vechi serial de succes („Ce vrăji a mai făcut nevastă-mea”). Într-un fel, insul ar trebui să se bucure, căci are acum o notorietate la care nici n-a visat. S-a dat în stambă fără să-l coste nimic… Apropo, expresia „a te da în stambă” era, inițial, „a te da…

Citește mai mult

Neutralitatea și noua ordine mondială

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, de la Gold FM, au fost prezentate extensiile statutului de neutralitate al unui stat și relevanța acestui statut în lumea post-Război Rece. Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și XX.  Mai este „la modă” neutralitatea statelor? În esență, neutralitatea este o manieră de păstrare a suveranității. Un stat se poate menține astfel, în principiu, la adăpost de jocul geopolitic practicat de marile puteri și, mai ales, de consecințele devastatoare ale războaielor.  Deși metoda nu s-a dovedit…

Citește mai mult

Presa online și stringența profesionalizării

Așa cum veți constata parcurgând-o, această ediție a revistei UZP se concentrează asupra presei online, abordată din unghiuri și pe tonuri diferite, toate, însă, demne de luat în seamă și menite să contureze un tablou cât mai fidel al provocării pe care o reprezintă jurnalismul din mediul virtual. Decizia de a dedica un astfel de spațiu amplu acestei dezbateri este una cât se poate de firească și, desigur, binevenită, având în vedere, pe de o parte, interesul constant al conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru promovarea creației publicistice și…

Citește mai mult

CE Haltere: Monica Csengeri a câștigat trei medalii de aur / România, șase medalii după prima zi de competiție

Sportiva română Monica Suneta Csengeri a cucerit trei medalii de aur, sâmbătă, în limitele cat. 49 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Moscova, informează Agerpres .   Csengeri (CSM Bistriţa) s-a impus la stilul smuls cu 86 kg, după ce a ratat de două ori la 90 kg. La stilul aruncat, Csengeri a ieşit învingătoare cu 103 kg, iar la total a câştigat cu 189 kg.   Mihaela Valentina Cambei (CSM Oneşti) s-a clasat pe 4 la smuls, cu 80 kg, după ce a ratat două tentative la 84 kg….

Citește mai mult

Cristina Creţu- „O carte pentru primăvara mea” / Editura Eikon, 2017

M-am gândit că această mărturisire, cu trăiri camuflate în răsuflet greu, este o călătorie inversă cu lotca peste apele vieţii, pornind din 2017 către naştere. Dramatismul confesiunii mişcă trestiile Deltei şi duce gândul către un punct terminus. Hipoacuzia devine o capacitate fantastică de a auzi în interior, iar biografismul străbate cartea prozatoarei Cristina Creţu.    Circularitatea narativă este susţinută de două noţiuni prezente încă din titlul lucrării: „carte” şi „primăvară”. Singularitatea cărţii ne trimite cu gândul la unica poveste constituită din viaţa fiecăruia dintre noi. „O carte” este propunerea naratoarei,…

Citește mai mult

Să dansăm din nou. Viața nu așteaptă sub mantia fricilor

Creată în decembrie anul trecut, piesa artistului Roubaix, din grupul „HK & Saltimbanks” „Danser encore”, a avut un destin uimitor – a devenit simbolul unui protest. De câteva săptămâni, în toată Franța, s-au organizat întâlniri sau „flashmobs”, în piețe, în gări, în fața teatrelor închise etc. și întotdeauna s-a dansat pe aceasta melodie. Grupul „HK & Saltimbanks” numai în luna martie a fost prezent în 16 orașe. Cântecul a devenit acum imnul celor care se luptă, navigând în întuneric, în mijlocul crizei Covid-19, cu măsurile absurde luate de autorități. Împreună,…

Citește mai mult

Medicii români nu mai tolerează aberațiile guvernului

Este posibil ca unii dintre dumneavoastră să fi luat deja cunoștință despre cele pe care vi le prezentăm astăzi. Supunem atenției un colaj cu și despre medicii din România. (Redacția ART-EMIS).   „De ce tac medicii din România?” „Te duci dimineață la serviciu și vezi că, în loc de 150 de pacienți, cum erau de obicei, în clinică sunt 14. Sunt mai mulți doctori decât pacienți. Unii se maimuțăresc în costume de scafandri spațiali, alții privesc pe fereastră, spre pustietatea însorită de afară. Pe culoarele spitalului și prin saloane bate vântul,…

Citește mai mult

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CONȘTIINȚEI

Ziua Internațională a Conștiinței a fost stabilită în 25 iulie 2019 prin rezoluția 73/329 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și celebrată pentru prima data pe 5 aprilie 2020. Demersul face parte din eforturile susținute ale Organizației Națiunilor Unite și organismelor din subordinea sa, precum UNESCO, de creare a condițiilor de viață care să promoveze stabilitatea și bunăstarea indivizilor, precum și cultivarea de relații prietenești între state, bazate pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, fără a discrimina pe criterii de sex, gen, limbă sau religie. Aceasta este cultura…

Citește mai mult

Un expert belgian în virusologie pune la îndoială eficacitatea vaccinării în plină pandemie, avertizând asupra mutațiilor și efectelor pe termen lung 

În plină campanie de vaccinare, ca strategie de salvare în lupta cu Covid-19, un expert în virusologie belgian își exprimă rezervele față de această metodă de imunizare aplicată pe scară largă în plină pandemie, avertizând asupra efectelor catastrofale, pe termen lung. Geert Vanden Bossche o face într-o scrisoare deschisă din 6 martie, transmisă Organizației Mondiale a Sănătății și solicită de urgență „o dezbatere științifică publică cu OMS, experți calificați și autorități din  întreagă lume”. 28d8fe_266039aeb27a4465988c37adec9cd1dc.pdf (filesusr.com) „Prevenirea infecției în masă și vaccinarea în masă, în plină pandemie, cu vaccinuri anti- Covid-19…

Citește mai mult

Şase medalii pentru delegaţia României în prima zi a Campionatelor Europene de haltere de la Moscova

Monica Suneta Csengeri, Monica Valentina Cambei și Cosmina Adriana Pană sunt cele trei sportive care au urcat pe podiumul european la competiţai organizată la Moscova. Monica Suneta Csengeri a cucerit trei medalii de aur, sâmbătă la categoria 49 kg. Legitimată la CSM Bistriţa, sportiva în vârstă de 25 ani  s-a impus la stilul smuls cu 86 kg. La stilul aruncat, ea a ridicat 103 kg, iar totalul a fost de 189 kg. În cadrul aceleaşi categorii, Mihaela Valentina Cambei, 18 ani,  s-a clasat pe 4 la smuls, cu 80 kg,…

Citește mai mult

ÎMI ESTE DOR DE NEA FĂNUȘ!

   Astăzi, Nea Fănuș, ar fi împlinit 89 de ani! Ar fi trebuit să-i împlinească, dar doamna cu coasa, aceea care lovește fără milă, a hotărât altfel și, cu zece ani în urmă, pe 24 mai 2011, Fănuș Neagu a plecat în lumea veșniciei. Poate că ar fi trebuit să aștept până când se vor împlini acești zece ani și atunci să scriu această evocare, dar, văzând învolburarea crâncenă în care am fost aruncați și în care niște inepți guWERNanți vor să ne țină captivi,ca și complicitatea năimită a unor auto-pretinse…

Citește mai mult