◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Ziua Limbii Române, sărbătorită de Filiala UZPR Olt -„Pan M. Vizirescu”, la Călimănești

În fiecare an, în ziua de 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române, atât în România, cât și în Republica Moldova. Ca și anul trecut, o parte dintre membrii Filialei UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu” au mers la Călimănești, unde au sărbătorit Ziua Limbii Române împreună cu colegii din subfiliala noastră, UZPR-Călimănești – „Mirajul Oltului”.

Activitatea s-a desfășurat – ca și în anul trecut – în sala de festivități de la Centrul Național de Informare Turistică din Călimănești; a început la ora 14,00.

De la Olt, au participat – fizic – colegii Christine-Bernadette Rousseau, Valerica Predescu, Maricela-Paraschiva Buicescu, Marian-Teodor Popescu și Paulian Buicescu; online Vivi-Viorel Pintea, președintele Filialei Olt, George Tulea, vicepreședinte, Rodica-Felicia Matei, din partea Comitetului director și Margareta-Mariana Saimac. Din partea subfilialei UZPR Călimănești – „Mirajul Oltului”, au participat: Tiberiu Zamfir -coordonatorul subfilialei – Elena Manda, secretar, Constantin Geantă și Violeta Scrociob.

Lucrările au fost prezidate de dl. prof. Constantin Geantă, directorul trustului de presă „Mirajul Oltului”, din Călimănești; dânsul a făcut „un arc peste timp” și ne-a relatat principalele repere legate de cele opt reviste – de la prima, „Mirajul Oltului”, fondată împreună cu colegul prof. Paulian Buicescu, apoi periplul revistei prin timp, binecuvântarea fostului președinte al UZPR Doru Dinu Glăvan pentru revista „Cozia și Oltul”, fondată de Elena Manda și Maricela-Paraschiva Buicescu, „secondate” de Constantin Geantă și Paulian Buicescu; la fel la următoarele reviste: „Cozia Literar-artistică”, „Cozieni de ieri și de azi”, „Micii cozieni”. În total, opt reviste pe hârtie!

A vorbit și consilierul Paulian Buicescu, puntea de legătură între Călimănești și Slatina, care a amintit de începuturile presei lângă Cozia, prin revista „Glasul Coziei”, editată de colegul prof. ing. Tiberiu Zamfir, căruia i-a mulțumit și l-a invitat să spună ce nu știm deocamdată…

Coordonatorul subfilialei UZPR Călimănești, Tiberiu Zamfir, a promis reluarea activității revistei „Glasul Coziei” sub sigla subfilialei UZPR Călimănești – „Mirajul Oltului”.

Referatul pe tema zilei, al colegei Maricelei-Paraschiva Buicescu, a fost tipărit în revista „Mirajul Oltului”.

A vorbit și moderatoarea Zenovia Zamfir, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea. A scos în evidență colaborarea UZPR Olt în zona Călimănești, cu bibliotecile și cu filiala LSR-Vâlcea.

Linia colaborării a punctat-o în cuvântul dânsei și poeta Luci Trușcă, președinte al Filialei LSR-Vâlcea, care a felicitat gazdele pentru organizare!

A vorbit în continuare arh. ing. tlg. Vasian Mircescu, din perspectiva redactorului la revistele din trustul „Mirajului”. Din modestie, n-a spus că – la nevoie – e și sponsor!

A fost ascultat cu atenție inginerul-sculptor Simion-Petre Cichirdean, mai ales din calitatea sa de director al trustului de presă „INTOL PRESS” Rm.Vâlcea. Dânsul a trecut în revistă colaborările de presă cu zona Coziei și cu familia Buicescu la Slatina.

Dna. prof. filolog Marinela Belu-Capșa a venit cu aserțiuni pertinente despre limba română, amintiri din lupta pașnică pe care a dus-o pentru păstrarea și folosirea limbii noastre, frumoase și nealterate, inclusiv într-o comisie la Academia Română!

Dna profesor și actor Valerica Predescu ne-a recitat o poezie de a sa despre limba noastră minunată, apoi ne-a prezentat un moment comic în dulcele grai maramureșan!

A vorbit și colega noastră Christine-Bernadette Rousseau, din postura de director al revistei UZPR Olt, „Popas Jurnalistic și Literar-aristic”, despre aducerea unor publiciști francezi în revista noastră.

Colegul Marian-Teodor Popescu ne-a prezentat tema zilei în proză și în versuri, cu o trăire interioară, exteriorizată în lacrimi de bucurie!

Colega Violeta Cîrstea-Scrociob ne-a vorbit cu mare drag despre limba română, pe care caută s-o vorbească corect cu pacienții, cu elevii la orele de pictură, dar mai ales ca moderator tv.

A vorbit în continuare scriitorul Nicolae Ghinoiu, care a apreciat legătura spirituală între ziariști și scriitori, cu beneficii pentru cititori!

Un moment de mare sensibilitate inter-culturală l-a reprezentat intervenția dnei. prof. înv. Christa Zerbes-Udrea, care a învățat și predat în România, dar și în Germania. Din discursul dânsei s-a observat dragostea pentru semeni, dar mai ales pentru copii!

A vorbit cu dăruire despre limba română prof. cmd. Gheorghe Gavrilă, fost director de liceu. Dânsul a apreciat mereu eforturile profesorilor de română, dar le-a cerut și celorlalți profesori să vegheze la o corectă exprimare în limba română.

 

            a consemnat Margaretaa-Mariana Saimac

 membru UZPR Olt

4 comentarii pentru “Ziua Limbii Române, sărbătorită de Filiala UZPR Olt -„Pan M. Vizirescu”, la Călimănești

  1. Atenție sunt foarte multe erori. Principalul organizator a fost Geantă Constantin cel este fondatorul principal și coordonatorul Revistelor Mirajul Oltului, Mirajul Oltului 21, Cozia lierar artistică, Clipa literar artistică, Cozia și Oltul, Micii Cozieni, Călimăneștiul jurnaliștic și literar. El a fost coordonatorul principal, cel care a invitat în prezidiu. Cel care acordat 15 diplome de excelentă, 15 cupe Mirajul Oltului, 15 medalii cu valoare în aur, 5 diplome de onoare și 5 medalii cu valoare de argint. În prima parte s~a vorbit despre revista Mirajul Oltului, de la care s~au împlinit 15 ani de apariție. În care au publicat autori din țară și din toată lumea, care are director onorific pe domnul profesor Florentin Smarandache. În care semnează nume de prestigiu precum dnu Florentin Snarandache, dna Academician Galina Martea, dnu Al Florin Tene, președintele național al Ligii Scriitorilor din România, domnul profesor universitar Ioniță din Australia, reprezentanți din SUA, Japonia, Germania, Republica Moldova și mulți alții. Care a primit un premiu în Japonia în 2019,la propunerea domnului Ion Nalbitoru. La care au colaborat nume de prestigiu din România. La care oameni de cultura si~au adus contribuția. Au fost amintiți printre alții prof. Geantă Constantin, Buicescu Paulian, Ovidiu Cristian Dinica, Paraschiva Maricela Buicescu, Puiu Raducan, Ion Micuț și mulți alții. Atenție revista Cozia și Oltul a fost făcută integral de la coperta la aranjare în pagina și cuprins de Geantă Constantin, ajutat în parte de Elena Manda și la care a participat cu un articol și ceva sponsorizare dna Buicescu Maricela. În partea a doua s~a deicutat despre importanta Zilei Romane. La aceasta au participat 24 din cei 26 de participanți. S~au remarcat, dnu Petre Cichirdan, dna prof. Marinela Belu Capșa, dsoara Zenovia Zamfir, dna Luci Trusca, dnu Marian Tudor Popescu, dnu Buicescu Paulian s.a. În final s~a mers la Mănăstirea Cozia, unde s~a servit masa la invitația părintelui stârnit. Ar fi bine ca pe viitor când scriem un articol sa ne documentam serios, altfel riscam sa naștem legende urbane. Sa respectam adevărul și numai adevărul. Asa sa ne ajute Dumnezeu! – Geantă Constantin

  2. Voi publica în curând punctul meu de vedere, deoarece sunt multe lucruri care nu corespund adevărului. Geantă Constantin

  3. Revista Cozia și Oltul a fost creata de mine Geantă Constantin de la coperta la cuprins și punere în pagina a articolelor. Am scris majoritatea articolelor eu și soția mea Manda Elena. Doamna Maricela Paraschiva Buicescu a trimis un articol și a contribuit cu o suma de bani pentru editarea revistei

  4. La sfârșitul manifestării din data de 31 august 2023,din ziua de joi, am acordat 15 diplome de excelentă, 15 cupe Mirajul Oltului, 15 medalii echivalente în aur, 5 diplome de onoare și 5 medalii echivalente în argint. Au primit diplomele de excelentă dnu Petre Cicirdan, dnu Tiberiu Zamfir, dnu Buicescu Paulian, dnu Mircea Vasii, dnu Teodor Marian Popescu, dna prof Marinela Belu Capșa, dna prof Ana Vasile, dna Maricela Paraschiva Buicescu, dsoara Zenovia Zamfir s. a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *