◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, deținător al Premiului Nobel, declarat „agent străin” de către Kremlin

Dmitri Muratov, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ai Rusiei, a fost adăugat pe lista de „agenți străini” a țării, la mai puțin de doi ani după ce Kremlinul a lăudat relatarea care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace.

Muratov, fostul redactor al ziarului liberal Novaya Gazeta, acum închis, a fost inclus într-o actualizare a registrului de jurnalişti, politicieni şi activişti a Ministerului rus al Justiţiei, despre care Moscova susţine că „acţionează în numele statelor ostile”.

Desemnarea ca „agent străin”, care a fost folosită în mod repetat împotriva criticilor președintelui rus Vladimir Putin și a oponenților războiului pe care l-a declanșat din Ucraina, înseamnă că Muratov va trebui să respecte reguli stricte privind activitatea politică. De asemenea,  i se interzice să se implice în viața publică. Orice mențiune despre el în mass-media sau pe rețelele sociale ruse trebuie să facă referire la statutul său.

Potrivit Human Rights Watch, „în Rusia, termenul de agent străin este echivalent cu cu spion sau trădător și a fost folosit pentru a defăima și pedepsi vocile independente”.

Decizia de a-l acuza pe Muratov că se află sub influență nejustificată din străinătate este în contradicție cu evaluarea anterioară a statului rus asupra jurnalismului său. După ce Muratov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a felicitat și a spus că editorul „lucrează în mod constant conform propriilor valori, este dedicat acestor valori, este talentat și curajos”, scrie politico.eu.

Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel, a declarat că Moscova încearcă „să-l reducă la tăcere” pe Muratov cu acuzații „motivate politic”:  „Dmitri Muratov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace… pentru eforturile sale de a promova libertatea de exprimare și libertatea de informare și jurnalismul independent. Este trist că autoritățile ruse încearcă acum să-l reducă la tăcere. Acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *