◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

ONU. Exodul din Ucraina a depășit zece milioane de refugiați

Escaladarea războiului din Ucraina a forțat peste 10 milioane de oameni din Ucraina să treacă granița în țările vecine de la sfârșitul lunii februarie, a informat Agenția ONU pentru Refugiați.
„Este una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de la cel de-al Doilea Război Mondial și, cu siguranță, cea mai rapidă”, se arată în cel mai recent raport al UNHCR privind tendințele globale.
Potrivit ONU, peste 6,1 milioane de refugiați din Ucraina au intrat marți în Polonia, România, Moldova, Ungaria, Rusia, Slovacia și Belarus, în timp ce mulți au fost forțați să se mute în Ucraina. Aproape patru milioane au solicitat rezidența temporară într-o țară vecină, a spus ONU.
Peste cinci milioane de oameni au trecut în Polonia, în timp ce încă un milion au trecut în Ungaria și România, de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie.
Mulți refugiați din Ucraina au fost trimiși cu forța în Rusia, unde se confruntă cu abuzuri ale drepturilor omului. ONU a înregistrat aproape două milioane de treceri a frontierei din Ucraina în Rusia, relatează euobserver.com.
Se estimează că peste 1,2 milioane de refugiați locuiesc în prezent în Polonia – mulți dintre ei fiind găzduiți ca oaspeți în casele cetățenilor polonezi.
Cu milioane de oameni care fug din Ucraina, precum și deplasările forțate în Burkina Faso și Myanmar în acest an, peste 100 de milioane de oameni sunt forțați să-și părăsească casele – pentru prima dată în istorie. Aceasta înseamnă că 1 din 78 de oameni din lume a fost forțat să fugă de violență, război, foamete, urmărire penală sau sărăcia extremă. ONU a descris situația drept „o piatră de hotar dramatic, la care puțini s-ar fi așteptat în urmă cu un deceniu”.
Cel mai recent raport UNHCR, care se concentrează pe 2021, arată, de asemenea, că Turcia a fost anul trecut cea mai mare gazdă de refugiați din lume, iar în Europa, Germania a fost a doua cea mai mare țară care găzduiește refugiați, cu 1,3 milioane de persoane. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *