◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Încă un proiect girat de UZPR, finalizat în 2021: „Sănătatea – primăvara vieții”

          Sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziarul „Accent Media” și Centrul Educativ „Copii și Tineri pentru Comunitatea Europeană”, au organizat un inedit concurs internațional de jurnalism pe tema „Sănătatea – primăvara vieții”.             Pe acest fond, concurenții care s-au remarcat printr-un mod literar de exprimare, comunicare și informare a materialului publicistic, dovedindu-se actori ai actului de jurnalism, au primit distincția „Prietenul jurnalismului – punte spre viitor”. Printre aceștia, am notat pe: Natalia Rednic, Maria Gîrbovan (Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca), Dorina Roxana Botoș (Școala Gimnazială „Romul Ladea”…

Citește mai mult

„Ursul de la Dărmănești” – paradă de tradiții, obiceiuri, dans și culoare

                   Spectacol grandios de alungare a spiritelor prin măști, muzică, dansuri, și urături în ajunul Anului Nou la Dărmănești – locul unde s-a născut cel mai popular obicei – Jocul Ursului. Peste 400 de dansatori îmbrăcați în piei de urși, zeci de ursari, fluierari și toboșari, câteva sute de măști, mascați și irozi au urcat în ultima zi din an pe scena amplasată în Târgul săptămânal din apropierea primăriei Dărmănești, jud. Bacău, pentru a-și prezenta constumațiile, urăturile și dansurile, în fața unui public numeros și fascinat de frumusețea…

Citește mai mult

O rescriere a istoriei românilor. Germanii au origini geto-dace?

E interesant cum de Anul Nou presa mainstream aruncă pe piață teoria originii getice a germanilor, de parcă ideea ar fi ceva nou și ar schimba istoria românilor și a nemților. În realitate, din păcate, istoria românilor, începând cu Școala Ardeleană și curentul latinist de la Timotei Cipariu citire, a impus o anumită abordare tezistă și teleologică a trecutului românilor pentru a integra istoria noastră unui curent tezist occidental formal, mă rog, acceptat de marile puteri culturale și de București în curentul sincronist de integrare în Europa la sfârșitul secolului…

Citește mai mult

Poporul are mereu dreptate. Despre înțelepciunea colectivă

Numeroase sunt situațiile din istoria noastră multimilenară când mulțimea/ poporul/ națiunea a avut o dreaptă judecată asupra unor situații sau momente importante ale evoluției societății românești. Există o întreagă literatură consacrată înțelepciunii colective, tratatăîn perspectivă istorică, sociologică, psihologică etc. Între lucrările care mi-au reținut atenția se înscrie și volumul The Wisdom of Crowds (Înțelepciunea Mulțimilor)  avându-l ca autor pe jurnalistul american James Surowiecki. Ideea de înțelepciune colectivă a mulțimii este teoretizată în volumul său, care a avut o bună primire de către critica de specialitate. Autorul susține ideea că hotărârile colective…

Citește mai mult

Jurnalism profesionist în era „post-știri”

Lumea informației a fost martoră la schimbări transformaționale uriașe în ultimele două decenii. Doar între 2010 și 2019, lumea a adăugat 1,9 miliarde de noi utilizatori de internet, iar acest număr va crește pe măsură ce accesul la internet va evolua într-un drept fundamental, de la un simplu serviciu. Această dinamică în schimbare pune în fața jurnalismului și a celor care îl practică mai multe provocări existențiale, printre acestea una dintre cele mai importante fiind dacă jurnalismul poate trece dincolo de știri și poate oferi valoare într-o lume „post-știri”. Într-o…

Citește mai mult

Metodele de combatere a sărăciei energetice, nou motiv de disensiuni între statele UE

În timp ce statele membre ale UE oferă sprijin financiar gospodăriilor sărace afectate de creșterea facturilor la energie, Comisia Europeană se concentrează pe soluții pe termen lung, cum ar fi eficiența energetică și sursele regenerabile, care au potențialul de a „eradica sărăcia energetică” odată pentru totdeauna, afirmă oficialități ale UE citate de Euractiv. Sărăcia energetică este „o problemă preexistentă” la creșterea actuală a prețului energiei, care este legată de incapacitatea oamenilor de a-și plăti facturile la combustibilii fosili, a declarat Adela Tesarova, un oficial al departamentului de energie al Comisiei….

Citește mai mult

Din dragoste pentru oameni. Părintele-profesor Theodor Damian, la 70 de ani

Pe 28 decembrie, părintele-profesor Theodor Damian, scriitor, jurnalist cultural, profesor emerit la Metropolitan College, din New York, dar mai cu seamă desăvârșit predicator, după pilda Sfântului Ioan Gură de Aur, „ambasadorul săracilor”, cum îl numea cândva părintele Damian într-o omilie publicată la Lausanne, în 1983, a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Cu acest prilej, Prea-Fericitul Daniel, Patriarhul României, i-a acordat preotului-paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Queens, districtul Astoria, NY, Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”, răsplătind astfel „activitatea deosebită în…

Citește mai mult

Tudor Nedelcea. „Stihuri la stema țării – 1635-1830”

Cărturarul craiovean de formație academică TUDOR NEDELCEA reunește în lucrarea de față „compunerile și creațiile poetice” cuprinse în „Bibliografia Românească Veche” (B.R.V.), ordonate cronologic, cu indicarea sursei și a datării. Antologia de față, prevăzută de autor cu studiu introductiv, tabel cronologic și repere critice, se vrea o „completare a altor lucrări similare”, apărute de-a lungul timpului, de la Moses Gaster (1891), Nicolae Manolescu (1964), Dan Simonescu (1967), G. Mihăilă și Dan Zamfirescu (1969), Al. Piru și I. Șerb (1970), I. Gheție (1982), I. C. Chițimia și Stela Toma (1984), Mircea…

Citește mai mult

Un nou număr al revistei „LOGOS”, din Novi Sad

A apărut nr 7 / decembrie 2021 (Anul V) al revistei de filologie, limbă, literatură și folclor „LOGOS”, de la Novi Sad, Provincia Antonomă Voivodina, Serbia, editată de Societatea de limba română din Voivodina în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad-România, având în fruntea „boadului” internațional pe neobositul filolog, scriitor și jurnalist LUCIAN MARINA. Publicația are și de această dată un sumar bogat și variat, la care au contribuit dr.dr.  Romanța  Iovanovici (,,Derivarea cu prefixul ne- în lexicul graiurilor românești din Banatul Sârbesc”), Cristian Hoaghea (,,Aspects  of …

Citește mai mult

Tristele sărbători de Crăciun și de Anul Nou 2022

Atât de Crăciun, cât și de Anul Nou 2022 m-am trezit, așa cum o fac zi de zi, a ora șase. În zilele de sărbătoare, după ce mă scol la ora șase, simt plăcerea să mai stau în pat circa o oră – o oră și jumătate, să ascult, la Radio România Actualități, frumoasele și tradiționalele noastre colinde și cântece specifice acestor sărbători. Niciodată nu am fost îndurerat, așa cum îndurerat a fost și marea majoritate a poporului nostru, în special cel din mediul rural (care reprezintă peste 50% din…

Citește mai mult

Autoidentificarea de gen, legală în Elveția

Începând cu 1 ianuarie 2022, cetățenii din Elveția pot să-și schimbe legal sexul doar printr-o vizită la oficiul de stare civilă, ceea ce va plasa Țara Cantoanelor în plutonul fruntaș al mișcării europene de autoidentificare de gen, transmite Reuters. Elveția se alătură astfel Irlandei, Belgiei, Portugaliei și Norvegiei, fiind una dintre puținele țări de pe continent care permit unei persoane să își schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau alte evaluări sau demersuri birocratice. În conformitate cu noile norme din codul civil elvețian, orice persoană cu vârsta de…

Citește mai mult

Cele mai mari dezastre meteo din 2021 au costat peste 170 miliarde de dolari

Cele mai scumpe zece dezastre meteorologice din acest an au provocat daune de peste 170 de miliarde de dolari, cu 20 de miliarde de dolari mai mult decât în 2020, arată o cercetare a unui ONG britanic. În fiecare an, grupul de ajutor calculează costul incidentelor meteorologice, cum ar fi inundații, incendii și valuri de căldură, conform cererilor de asigurare. În 2020, a constatat că cele 10 dezastre meteorologice cele mai costisitoare din lume au cauzat daune de 150 de miliarde de dolari, ceea ce face ca totalul din acest…

Citește mai mult