◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Decanul de vârstă al presei românești, Carol Roman, sărbătorit la Salonul de carte al UZPR

 Salonul artei și culturii românești contemporane, ce se desfășoară în aceste zile, la  Palatul Brătianu, de pe Strada Visarion nr. 4-6 din București, eveniment al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România în parteneriat cu Fundația Ion I. Brătianu,  a reunit și în cea de a treia zi personalități de marcă ale jurnalismului românesc.

Deschiderea a fost făcută de însuși domnul Ion I. Brătianu prin celebra sa rostire: „O, ce minune ! O, ce extaz ! C-am apucat clipa de azi !”. Apoi a anunțat că ne-am reunit să-l sărbătorim pe Carol Roman. Totodată, a adresat mulțumiri domnului Dan Constantin, cel care l-a îndemnat să practice gazetăria.

Cei prezenți l-au celebrat pe ilustrul jurnalist și scriitor Carol Roman, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Dan Constantin dezvăluindu-le celor prezenți momente ale vieții și activității acestuia.

Carol Roman este decanul de vârstă al presei românești. Seria sa de reportaje și interviuri cu laureați ai Premiului Nobel,  cu mari personalități ale epocii contemporane, precum Indira Gandhi, Agatha Christie, Olof Palme ș.a., intitulat „Secretul celebrității“, l-a adus în atenția lumii presei și a opiniei publice. Ziarist, membru ilustru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, acesta a fost comentator de politică externă la diferite posturi de radio şi televiziune din România, precum şi colaborator la importante ziare şi reviste, printre care „România liberă”, „Contemporanul, „Gazeta Literarăși a condus timp de două decenii publicația de politică externă „Balcanii și Europa”. Numeroase titluri ale lucrărilor publicistice ale lui Carol Roman au fost reunite într-un stand special, amenajat la Salonul de carte, fiind oferite cu generozitate celor prezenți cu prilejul acestui moment de sărbătoare. Persoana care i-a stat alături tot timpul este soția sa, distinsa jurnalistă și scriitoare Melike Roman, prezentă la eveniment.

Dan Constantin i-a înmânat sărbătoritului, Carol Roman, o distincție din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru prestanță jurnalistică, pentru contribuția remarcabilă la evoluția mass-media din România, de-a lungul unei prodigioase cariere jurnalistice, la împlinirea celor 90 de ani de viață. Totodată, lui Carol Roman i s-a înmânat și o medalie jubiliară a Uniunii, marcând 100 de ani de existență, precum și insigna UZPR.

Îndrăgita actriță Doina Ghițescu, membră a „Ansamblului Ciocârlia”, ne-a încântat prin vocea sa de aur, recitând un fragment din volumul lui Carol Roman,  „Bulă mon amour…”. A interpretat apoi și câteva eterne refrene românești, spre deliciul celor de față.

În cuvântul său, decanul de vârstă al presei românești, Carol Roman, a mărturisit că au fost și lucruri bune, și lucruri admirabile, subliniind că „realitatea trebuie acceptată așa cum se prezintă ea și nu cum vrem noi”.

Ne-am bucurat, în continuare, de prezența prof. univ. dr. ing. Gheorghe P. Țiclete, scriitor, care și-a lansat cartea document, „B.P.Hașdeu. Un geniu original în cultura românească”, apărută la Editura Fast Editing. Doamna Ing. Geni Duță, editoarea cărții, ne-a mărturisit că această carte, realizată cu meticulozitate, exemplu de documentare și seriozitate, oferă vaste informații prezentate în formă literară. Este înfățișată istoria vieții lui Bogdan Petriceicu Hașdeu (n. 26 feb. 1838 Cristești, Hotin – d. 25 aug. 1907, Câmpina), o personalitate remarcabilă, ce a dus până la capăt ceea ce alții nu au reușit.  Acesta a donat Bibliotecii Universitare din Iași un tezaur de carte rară, circa 4.000 de volume. Hașdeu a înființat mai multe reviste, între altele „Din Moldova” (1862-1863), în care a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, studii critice etc. A fost întemeietorul și primul director al Arhivelor Statului din București (1876-1900), contribuind la publicarea de documente în „Arhiva istorică” și „Cuvinte din bătrâni”, aflate în arhivele românești și, mai ales, în cele străine. În calitatea sa de conducător al Arhivelor Statului, a început să publice documente privitoare la români, copii după acte din arhivele străine. În 1877 a fost ales membru al Academiei Române ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci, dar și ca recunoaștere a spiritului său enciclopedist. Este o personalitate rămasă în umbră pe nedrept, dar uitarea este peste tot…

Dezbaterile susținute de cei prezenți au însuflețit și îmbogățit cea de-a treia zi a regalului de carte de la Palatul Brătianu, evidențiind contribuțiile valoroase ale jurnaliștilor profesioniști, sfidând vremurile pe care le traversăm prin atitudine curajoasă, în slujba unui veritabil cod de valori etice și profesionale.

Încă o dată și din toată inima La mulți ani ilustrului decan de vârstă al presei românești, Carol Roman!

Tanța Tănăsescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *