◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Miopia copiilor, o problemă
de sănătate globală

Vederea copiilor din toată lumea se înrăutățește constant, unul din trei copii fiind acum miop sau incapabil să vadă clar lucrurile aflate în depărtare, potrivit unei analize globale citate de radioromania.ro.

Cercetătorii susțin că lockdown-ul din timpul pandemiei de coronavirus a avut un impact negativ asupra vederii, deoarece copiii au petrecut mai mult timp pe ecrane și mai puțin timp în aer liber. Aceștia au avertizat că miopia este o problemă de sănătate globală în creștere ce va afecta milioane de copii până în anul 2050.

Cele mai ridicate rate ale miopiei se înregistrează în Asia – 85% dintre copiii din Japonia și 73% din Coreea de Sud sunt miopi, iar peste 40% sunt afectați în China și Rusia.

Paraguay și Uganda, cu aproximativ 1%, au unele dintre cele mai scăzute niveluri de miopie, în timp ce Marea Britanie, Irlanda și SUA au aproximativ 15%.

Studiul a analizat cercetări care au implicat peste cinci milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate cele șase continente.

Analiza a arătat că miopia s-a triplat între anii 1990 și 2023 – ajungând la 36%. Potrivit cercetătorilor, creșterea a fost „deosebit de notabilă” după pandemia de coronavirus.

Miopia începe de obicei în timpul școlii primare și tinde să se agraveze până când ochiul nu mai crește, la aproximativ 20 de ani, potrivit bbc.com.

Există factori care cresc probabilitatea apariției miopiei – traiul în Asia de Est este unul dintre aceștia. În plus, este vorba despre genetică – trăsăturile pe care copiii le moștenesc de la părinți – dar există și alți factori, cum ar fi vârsta deosebit de fragedă (doi ani) la care copiii își încep educația în locuri precum Singapore și Hong Kong.

Acest lucru înseamnă că ei petrec mai mult timp concentrându-se cu ochii pe cărți și ecrane în timpul primilor ani de viață, ceea ce solicită mușchii oculari și poate duce la miopie, sugerează cercetările. În Africa, unde școlarizarea începe la vârsta de șase-opt ani, miopia este de șapte ori mai puțin frecventă decât în Asia.

În timpul blocajelor Covid din întreaga lume, când milioane de oameni au trebuit să stea în casă pentru perioade lungi, vederea copiilor și adolescenților a fost afectată. „Dovezi emergente sugerează o potențială asociere între pandemie și deteriorarea accelerată a vederii în rândul adulților tineri”, scriu cercetătorii.

Conform previziunilor cercetării, până în anul 2050, această afecțiune ar putea afecta mai mult de o jumătate dintre adolescenții din întreaga lume.

Același studiu mai arată că fetele și femeile tinere sunt susceptibile de a avea rate mai mari decât băieții și bărbații tineri, deoarece acestea tind să petreacă mai puțin timp făcând activități în aer liber la școală și acasă pe măsură ce cresc.

Creșterea și dezvoltarea fetelor, inclusiv pubertatea, începe mai devreme, ceea ce înseamnă că și ele tind să se confrunte cu miopie la o vârstă mai fragedă.

Deși se preconizează că Asia va avea cele mai ridicate niveluri în comparație cu toate celelalte continente până în 2050, cu aproape 69% miopi, țările în curs de dezvoltare ar putea ajunge și ele la 40%, spun cercetătorii.

Oftalmologii britanici au atras atenția că una dintre măsurile pentru protejarea vederii copiilor ar putea fi ca aceștia să petreacă cel puțin două ore afară în fiecare zi, în special între vârsta de șapte și nouă ani, pentru a-și reduce șansele de a dezvolta miopie.

Nu este clar dacă prezența luminii naturale a soarelui, exercițiul făcut în aer liber sau faptul că ochii copiilor se concentrează asupra obiectelor care sunt mai îndepărtate fac diferența. „Există ceva în a fi afară care este un beneficiu real pentru copii”, a spus Daniel Hardiman-McCartney, consilier clinic la Colegiul Optometriștilor din Regatul Unit, conform bbc.com. El le-a recomandat părinților să își ducă copiii la un test oftalmologic când au între șapte și 10 ani, chiar dacă vederea lor a fost verificată la o vârstă mai mică. În plus, aceștia ar trebui să țină cont de faptul că miopia se transmite în familie.

Acest defect de vedere nu poate fi vindecat, dar poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *