◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.10.2024

Muzeul Presei Bănățene, rod al unei înălțătoare pasiuni

Numai pasionații realizează

opere într-adevăr durabile și fecunde” (Miguel de Unamuno)

 

Așa cum Eminescu constata că ,,pasiunea înalță„, în cele ce urmează vom cunoaște cum o pasiune autentică și constructivă, însoțită de o dragoste nemărginită pentru cultura tradițională a satului românesc, înfăptuiește proiecte mărețe de un interes aparte, proiecte care, prin realizarea lor, aduc o contribuție majoră patrimoniului cultural al ruralului și implicit al naționalului românesc. Referindu-ne la pasiune, bineînțeles că ea aparține unei persoane, însă nu o persoană oarecare, ci o să-i spunem unui OM. Majusculele nu le-am folosit întâmplător, ci astfel am găsit de cuviință, în prezentul context, de a-i onora faptele și personalitatea! Limitată arealului ce cuprinde Banatul Montan, la care se poate adăuga și cel istoric, faptele la care ne vom referi biruiesc însă aceste hotare prin potențialul lor de exprimare.

Gheorghe Rancu Bodrog este numele OMULUI, cel care a reușit să promoveze cu atât de mult aplomb istoria și cultura tradițională a satului românesc din Banat, dar în mod special a celui din Valea Almăjului. Pasionat încă din tinerețe de a acumula și alcătui diverse colecții, profesorul Gheorghe Rancu Bodrog a reunit în timp și a organizat colecții personale cuprinzând în expunerea lor un număr impresionant de obiecte. Urmare a acestei pasiuni și prin depunerea unei deosebite sârguințe, în anul 2011 înființează în localitatea Șopotu Vechi, un spațiu muzeal, amplasat într-un imobil propriu. Colecția privată de arheologie și etnografie ,,Almăjul”, deține în prezent peste 4000 de piese, colecționate pe parcursul a mai mult de patruzeci de ani. Piesele sunt expuse pe diferite secțiuni reprezentative în cele trei încăperi ce constituie acest spațiu muzeal. Între exponate regăsim o mare varietate de obiecte, un loc special ocupând cele reprezentative istoriei, artei și culturii tradiționale.

Profesor și publicist, istoric al ținutului Almăjului, membru al mai multor asociații de jurnaliști, între care și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Gheorghe Rancu Bodrog este prezent prin implicarea sa la o mulțime de manifestări specifice culturale, adunând în palmaresul său foarte multe comunicări și articole, publicate în diverse periodice, atât din țară cât și de peste hotare, dintre acestea în special în zona Banatului istoric, din Serbia. În multiplele sale deplasări, vizitând un număr mare de comunități cu preocupări publicistice, contactul cu acestea au creat un interes aparte pentru respectivele creații. Intuind importanța și valoarea lor cultural-spirituală, Gheorghe Rancu Bodrog adaugă, în aceste împrejurări, o nouă preocupare pasiunii sale și anume aceea de a colecționa publicații, vechi și noi din diferite spații culturale din Banat. Acest interes s-a materializat în anul 2023 prin înființarea Muzeului Presei Bănățene. Muzeul a fost inaugurat în data de 7 octombrie 2023, fiind constituit în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și cu Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat (APPRBl). Trebuie menționat faptul că este primul muzeu de acest gen înființat în arealul Banatului Montan. Catagrafierea publicațiilor, organizarea lor în secțiuni reprezentative, sarcini complexe și laborioase, aparțin exclusiv fondatorului ei – la fel, perseverența și reușita obținerii spațiului ce găzduiește astăzi muzeul! Amplasat în incinta Școlii Generale din localitatea Șopotu Vechi, muzeul este găzduit în prezent de o fostă sală de cursuri, căreia se intenționează a i se adăuga o a doua încăpere alăturată, datorită fondului crescut de publicații, necuprins inițial pentru a fi expus. Din păcate, decesul neașteptat și fulgerător al fondatorului, la mai puțin de două săptămâni de la inaugurarea muzeului, la data de 19 octombrie 2023, a cauzat întreruperea temporară a dezvoltării acestui proiect. Sarcina a fost preluată de fiul fondatorului, prof. dr. Dacian Rancu. Din mărturisirile domniei sale, referitor la continuarea proiectului inițiat de tatăl său, aflăm că în prezent se află în curs de a clarifica cu autoritățile locale destinația spațiului, respectiv posibilitatea de a i se atribui în mod permanent acest spațiu și chiar extinderea lui cu încă o sală.

Speranța de a rămâne o locație permanentă este întărită de faptul că a găsit din partea instituției administrative locale înțelegere și a obținut chiar promisiunea unui sprijin extins pentru continuarea și dezvoltarea acestui proiect, care – trebuie recunoscut, are și atributul de a fi unic în spațiul rural zonal, motiv ce nu poate fi omis în acest context. De asemenea, domnul Dacian Rancu subliniază faptul că, prin orice formulă ce va fi adoptată, proiectul va rămâne în Șopotu Vechi. Nu se exclude însă eventualitatea de a accepta parteneriate, prin intermediul cărora să fie organizate unele expoziții itinerante, în și prin sprijinul partenerilor, inclusiv sub sigla acestora, toate în sfera unei preocupări susținute pentru colaborare pe plan local și național. Rezultat al tuturor celor prezentate de domnul Dacian Rancu, putem concluziona că dorința și existența certă a potențialului de a depăși toate impedimentele vor fi fără îndoială ingredientele succesului continuării acestui proiect. 

În ideea consolidării parteneriatului cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Caraș Severin, prin președintele ei domnul Ion D. Cucu, aceasta a inițiat pentru data de 19 octombrie a.c. cu ocazia desfășurării celei de-a III-a ediții a Conferinței Istoricilor din Banat de la Șopotu Vechi, o întâlnire cu membrii UZPR ai filialei Caraș Severin, alături de care vor fi invitați membrii din conducerea centrală a Uniunii, în frunte cu președintele ei, domnul Sorin Stanciu. Cu aceeași ocazie, la Șopotu Vechi va avea loc și întrunirea periodică a Clubului Presei din Banatul de Munte, inițiat și condus de doamna Dorina Sgaverdia. Activitatea cuprinsă în cadrul acestei reuniuni, va cuprinde în esența ei, așa cum ne destăinuie domnul președinte Ion D.Cucu, o activitate tematică focalizată pe ideea de muzeu al presei, respectiv pe această realizare de la Șopotu Vechi, căreia se intenționează a i se alătura un viitor Muzeu al Presei, ce va fi înființat în curând în municipiul Reșița, dorindu-se a fi organizat pe modelul acestuia. În completarea programului, se va adăuga și prezentarea altor elemente culturale tradiționale aparținând atât spațiului etnocultural al Văii Almăjului, dar și a zonei Băilor Herculane. Pentru aprofundare și analiza posibilității realizării unei conexiuni între toate entitățile muzeale ale presei înființate în teritoriu, la întâlnire va participa și secretarul general al UZPR, doamna Corina Mădălina Diaconu, coordonator al Muzeului Național al Presei Române, din București. Cu o relatare detaliată a tuturor celor întâmplate cu ocazia acestei acțiuni vom reveni într-un articol ulterior.

 

Constantin Vlaicu

UZPR, Filiala Caraș Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *