◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Încă un jurnalist condamnat la închisoare în Belarus

Ca răspuns la condamnarea jurnalistului Yauhen Merkis, din Belarus, la patru ani de închisoare, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a emis următoarea declarație:

„Condamnarea jurnalistului belarus Yauhen Merkis la patru ani de închisoare pentru acuzații de extremism este cea mai recentă expresie a răzbunării autorităților împotriva celor care au îndrăznit să acopere protestele la nivel național în urma disputatelor alegeri prezidențiale din 2020. Autoritățile ar trebui să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Merkis, să-l elibereze imediat alături de toți ceilalți jurnaliști închiși și să înceteze să riposteze împotriva membrilor presei pentru relatarea lor”, a declarat Gulnoza Said, reprezentant al CPJ pentru Europa și Asia Centrală, la New York.

Un tribunal din orașul Homel, din sud-estul țării, l-a condamnat pe Merkis pentru participarea la o formațiune extremistă și pentru facilitarea activităților extremiste, instanța dispunând și confiscarea mașinii, laptopului și telefonului jurnalistului.

Autoritățile l-au reținut pe Merkis în septembrie 2022. Fost reporter independent, acesta a contribuit la relatări despre protestele din 2020 și a fost reținut și amendat în mod repetat în legătură cu activitatea sa jurnalistică, informează organizațiile pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor. El a încetat să mai lucreze în jurnalism după ce autoritățile au etichetat mai multe instituții de presă independente cu care a lucrat ca organizații extremist, potrivit cpj.org.

Procesul lui Merkis a avut loc cu ușile închise.

În Belarus, cel puţin 26 de jurnalişti se află spatele gratiilor de la 1 decembrie 2022, potrivit celui mai recent recensământ realizat de CPJ. (redacția UZPR)

Foto: Camilo Jimenez/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *