Un uluitor procent de 99% din populația lumii respiră aer poluat, care depășește limitele aprobate la nivel internațional, cu efecte negative asupra sănătății informează specialiștii ONU.
Menționând că responsabilitatea acestei realități cade în seama utilizării combustibililor fosili, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut măsuri concrete pentru a reduce utilizarea acestora. Agenția ONU a îndemnat, de asemenea, mai multe guverne să ia notă că s-au făcut revizuiri semnificative la indicatorii de calitate a aerului, inclusiv pentru particulele – cunoscute sub numele de PM2,5 – care pot pătrunde în sânge, împreună cu dioxidul de azot (NO2), un alt poluant urban comun. „S-a afirmat că poluarea aerului are un impact la un nivel mult mai scăzut decât se credea anterior”, susține dr. Sophie Gumy, ofițer tehnic la Departamentul de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate al OMS.
Potrivit organismului internațional, țările cu venituri mici și medii se confruntă în continuare cu o expunere mai mare la niveluri nesănătoase de particule în suspensie în comparație cu media globală. Datele agenției indică faptul că 4,2 milioane de oameni mor din cauza expunerii la poluarea aerului exterior, în plus față de cele 3,8 milioane ale căror decese sunt legate de fumul casnic produs de sobe.
Și pe baza modelării matematice de către OMS a datelor disponibile despre poluarea aerului din 80% din zonele urbane ale lumii, aceasta indică faptul că aproape toți oamenii se confruntă cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, boli pulmonare, cancer și pneumonie.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024