Pământul Scoției este deținut în măsură tot mai mare de milionari îngrijorați de schimbările climatice și care consideră că nu mai există o fereastră prea largă de timp pentru aceia care pot să se pună la adăpost, arată o anchetă Reuters.
Christopher Bently, un dezvoltator imobiliar american, și soția sa Camille, au cumpărat fosta proprietate de vânătoare Kildrummy pentru 15 milioane de dolari. Drumul principal către Kildrummy, o proprietate de peste 22 de kilometri pătrați, trece pe lângă un castel și peste un pod până la o clădire pe care noii proprietari americani o numesc conac. A fost construit în 1901 pentru a găzdui petrecerile de vânătoare organizate de colonelul James „Soapy” Ogston.
Familia Bently restaurează conacul pentru destinația de locuință. Camille și Christopher, un dezvoltator imobiliar multimilionar din California, au cumpărat Kildrummy în 2020. Proprietatea are păduri dense, mlaștini bătute de vânt, o grădină botanică și amintitul castel.
Familia Bently a interzis capcanele și împușcăturile sportive la Kildrummy și urmăresc să transforme proprietatea într-o semi-sălbăticie în care speciile în declin să fie protejate. „Lumea este în pragul unui colaps catastrofal de mediu. Vedem efectele foarte timpurii ale acestui lucru și se va agrava rapid”, crede Christopher.
Familia Bently se alătură rândurilor tot mai dese ale așa-numiților „proprietari verzi” – milionari și miliardari cunoscători ale schimbărilor climatice, care transformă modul în care sunt gestionate ținuturile scoțiene. Proprietățile de vânătoare tradiționale, cum ar fi Kildrummy, sunt din ce în ce mai râvnite pentru „capitalul lor natural”: valoarea activelor, precum pădurile care absorb carbon, sau habitate care susțin biodiversitatea.
Valoarea terenurilor s-a dublat
Galbraith, un important agent imobiliar scoțian, a declarat că valoarea unor dealuri din Scoția s-a dublat în ultimii ani, cauzată de un interes crescut din partea investitorilor privați și corporativi.
Pe de altă parte, pe fondul fervoarei pe tema independenței Scoției, ascensiunea acestor proprietari a reînviat dezbaterile despre cine deține pământul Scoției și ce fac cu el acești milionari. Voci din opinia publică afirmă că mai puțin de 500 de persoane dețin mai mult de jumătate din terenul privat al Scoției, iar mulți dintre ei sunt străini. De pildă, cel mai mare proprietar privat de teren din Marea Britanie este miliardarul danez Anders Holch Povlsen, care deține lanțul global de îmbrăcăminte Bestseller – și aproape 900 de kilometric pătrați din Scoția. Alte 500 de kilometric pătrați aparțin surorilor născute în Suedia Sigrid și Lisbet Rausing, moștenitoarele averii Tetra Pak. Cele două au cetățenie britanică. „Oricine de oriunde poate cumpăra cât de mult teren vrea”, spune Andy Wightman, un militant pentru reforma funciară și autorul unei cărți și al site-ului web numit Who Owns Scotland. Majoritatea scoțienilor, spune el, nu se opun proprietarilor străini, dar le displace sistemul prost reglementat care permite vânzarea unor suprafețe atât de vaste.
Guvernul Scoției va introduce un proiect de lege, în 2023, care va schimba lucrurile: „va fi introdus un model mai divers de proprietate asupra terenurilor, adică mai multe terenuri deținute de comunitate sau pentru binele public”, arată Mairi McAllan, ministrul Scoției pentru Mediu și Reforme Funciare. (R.I.)