Revista „Cadran (jurnal mureșean)”, lunar de cultură și informație, care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, continuă să fie tribuna de la care se exprimă cei mai mulți membri ai filialei Mureș-Harghita: Nicolae Băciuț, care e și artizanul publicației, Gheorghe Nicolae Șincan, președintele filialei, Ilie Șandru, Florin Bengean, Cristina Sava, Gabriella Costescu, Vasile Luca, Ilie Frandăș…
La aceștia, se adaugă corespondenți din Italia (Lucia Ileana Pop), Australia (Ben Todică), Canada (George Filip), mereu racordați la realitățile românești, împărtășind însă și din experiența exilului lor. Iar Vavila Popovici, de la Chișinău, își racordează nostalgic amintirile la spațiul mureșean.
Despre condiția jurnalismului face o caldă pledoarie Cristina Sava, prezentând o publicație de specialitate având ca autor pe Thomas Ferenczi, fost jurnalist la „Le Monde”: Journalisme: La transmission informelle des savoir être & savoir-faire (Alliance Internationale de Journalistes, par la Fondation Charles Léopold Mayer pour le Progrès de l’homme, FPh, novembre 2010).
Editorialul lui Nicolae Băciuț face o succintă trecere în revistă a aniversărilor/comemorărilor lunii februarie, între care se distinge Ziua Națională Brâncuși, despre care consideră că nu a fost nici pe departe marcată în profunzimea semnificației sale.
Despre Petru Maior, la 200 de ani de la trecerea sa în eternitate, Florin Bengean remarcă în primul rând contribuția acestuia în plan omiletic și pastoral, dar și în domeniul istoriei, precum și în plan social în zona Reghinului.
Revista semnalează schimbarea de atitudine culturală la Sighișoara, unde noul primar, Iulian Sârbu, face dovada unei schimbări de atitudine, care așteaptă reconsiderarea unei mentalități păguboase, într-un oraș foarte ofertant prin istoria sa și frumusețea cetății medievale.
În context, Vasile Luca îl evocă pe unul dintre artizanii culturii sighișorene, cantautorul Adrian Ivanițchi, care a reprezentat cu cinste muzica folk pe scene din întreaga țară.
Și primarul Hoghilagului, Nicolae Lazăr, îl are pe Vasile Luca un promotor al realizărilor edilitare din „Tărâmul tuberozelor”.
Viața culturală mureșeană a lunii februarie e ilustrată cu recenzii la cele mai recente apariții editoriale, semnate de Darie Ducan, Florin Bengean, Angela Ferenți, Petru Lechințan, Dan Lăzărescu, Alina Moldovan, dar și cu un articol despre Maria Mera și a sa expoziție de pictură retrospectivă, de la Galeria „Unirea”.
Pagini de poezie și proză semnează Nicolae Băciuț, Gebriella Costescu, Viorica Șutu, Liliana Moldovan, Carolina Baldea, Dan Lăzărescu, Andreea Liliana Suciu, Mircea Dorin Istrate, Simona Gâmbuțan, Ilie Șandru ș.a.
Mai remarcăm articolele semnate de Gheorghe Nicolae Șincam, Eugen Mera, Cosmina Marcela Oltean, Doina David etc.
Un număr dens, în așteptarea cititorilor – revista fiind distribuită și în format electronic și în format tipărit.
NICOLAE BĂCIUȚ