◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

O filă, printre altele, din calendarul UZPR care ne-a împrospătat amintirile

După 113 ani a fost adus … acasă

 IUNIE 
 
Uneori faptele din viață ne demonstrează că nimic nu-i întâmplător. De câteva zile am primit de la coordonatorul Filialei „Pamfil Șeicaru” Buzău, jurnalistul și scriitorul Stan Brebenel, Calendarul UZPR. Chiar dacă afară era frig n-am avut răbdare până acasă și l-am citit, așa cum o fac destul de des, mergând pe străzile Buzăului, 
Așa cum se știe, ianuarie 2021, ne prezintă pe: Redactorul șef al ziarului „Timpul” din 1877, MIHAI EMINESCU, pe un soclu din Galați.  În februarie, ne prezintă pe fondatorul gazetei „Curierul Românesc” (1829) și suplimentul „Curierul de ambe sexe” (1837), ION HELIADE RĂDULESCU, pe un soclu din Piața Universității din București. În luna martie, ne prezintă fondatorul gazetei „Albina românească”(1829) și suplimentul „Alăuta românească (1837), GHEORGHE ASACHI, pe un soclu din Iași. 
În luna aprilie, ne prezintă întemeietorul „Gazetei de Transilvania”(1838)  și-a suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură” (1838), GEORGE BARIȚIU, pe un soclu din Sibiu. 
În luna mai, ne prezintă pe fondatorul ziarului „Pruncul Român” (1848) și „Românul” (1857), CONSTANTIN ALEXANDRU ROSETTI, pe un soclu în Piața din București care-i poartă numele.
În luna IUNIE, ne prezintă pe fondatorul ziarului „Universul” (1884),  LUIGI CAZZAVILLAN, pe un soclu dintr-un Parc din București care-i poartă numele.
Ca ziarist buzoian permiteți-mi să zăbovesc mai mult. Așa cum am început, vorbind că unele fapte din viață ne demonstrează că nimic nu-i întâmplător, Directorul ziarului „Universul”, Luigi Cazzavillan, a contribuit la Înălțarea Monumentului Iorgu Cosma de la Cernica, din anul 1902. Iorgu Cosma, fiind un buzoian care a luptat în Războiul de Independență, primind „Steaua României”, din mâinile lui Carol I, și „Crucea Sf. Gheorghe”, din mâinile Țarului Rusiei Alexandru al II lea, fapte prezentate de gazetar.
Revenind la bravul jurnalist Luigi Cazzavillan, publicația sa, numele său trăiesc și în volumele:
„Uscând o lacrimă”, „Poemul celor șapte (o viață…un om…o antologie”, „Despre adâncuri și prezent (dialoguri și lumina de la Cernica”. 
   Eroul, preaslăvit de Directorul de la „Universul”, dar și gazetarul de aici, P. Macarie, trimisul lui Luigi Cazavilan, a participat la „Grandioasa demonstrație de solidaritate”, ce-a avut loc la Catafalcul îmbrăcat în Draperie tricoloră a viteazului-monah Iorgu (Gherasim) Cosma..
După 113 ani, revista „Uscând o lacrimă”, ajutată de Asociația „Origini”, de Parohia Tronari și Primăria Viperești, a  adus acasă viteazul erou-monah, pe un Monument din curtea Școlii Gimnaziale din Ursoaia, comuna Viperești, județul Buzău. 
    Tot în această vreme a filei de calendar a UZPR, anul acesta, se va serba și 8 ani de la nașterea revistei „Uscând o lacrimă”. Titlul preluat din volumul cu numărul 7, volum care-l pomenește și pe ziaristul Luigi Cazzavillan. 
    Sunt cu mult mai multe de spus privitor la această filă de Calendar al UZPR., unde o zicala din bătrâni care ne spune  că: –  Bine faci, bine găsești! Poate fi mereu de actualitate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *