Creștin ortodocșii sărbătoresc, în fiecare an, pe 6 ianuarie, Boboteaza, care este una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an.
În ziua de Bobotează, se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul nostru înconjurător de forţele malefice. Aghiasma este apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor. În timpul ceremonialului religios, apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.
De asemenea, se spune că în noaptea de Bobotează, fetele îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun o rămurică de busuioc sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.
De asemenea, în ziua de Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi. Cel el care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului.
Mai demult, în timpurile străvechi, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării și era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.