S-a tras cortina peste a XIX a ediție a Festivalului „Gura Satului” de la Macea.Acest început de Gustar a adus la Macea formații de satiră și umor, grupuri satirice, interpreți individuali, caricaturiști, din mai multe localități, din județele Cluj, Bistrița, Dâmbovița Sibiu,Timișoara, Mehedinți, Sălaj,iar la Secțiunea Caricatură, participarea a fost și internațională.
Înființat în anul 1983, an fără soț, festivalul, unic în peisajul rural, s-a dorit a fi o replică a Festivalului „Constantin Tănase” de la Vaslui, care se organiza în ani cu soț,astfel că, după Marele Premiu din 1982, obținut de trupa măceană, cu o parodie „Donu Qîrjoti de la Macea”, un grup de oameni de cultură, regretații Valentin Silvestru, Teodor Uiuiu, Traian Lăpăduș, a hotărât înființarea acestui festival sătesc.Localnicii au primit și privit cu bucurie această Întâmplare culturală și au cazat chiar membri juriului sau formații acasă, îndemnând la perpetuarea și dezvoltarea, peste ani, a talentelor care încă zac la fund de sac, umor și satiră locală.
Trebuie spus că la Macea, din vremuri nu uitate ci adăpostite în amintiri, cronici, documente, existau și 15 formații umoristice, brigăzi artistice, care biciuiau, înspre a fi îndreptate, unele aspecte sau vicii din sat.
Vreme de 38 de ani, iată 19 ediții, la acest festival, s-au perindat umoriști, caricaturiști, formații de satiră și umor nu numai din țară, ci și din străinătate.
Anul acesta, Macea a avut pe scenă un grup satiric care a demonstrat acuratețe, aplomb, vervă, iar comicul de situație, de limbaj, de caracter sau personaj a stârnit ropote de aplauze ademenind o ploaie cu soare, dar și începutul jocului duminical, la uliță.
Dacă la prima ediție titlul scenetei umoristice a fost tocmai ”Gura Satului”, la această ediție, un tânăr textier, regizor, intrepret, ing.Cristian Vuin, a ales un titlu inspirat din realitatea imediată „Muieri cu felehearț, hamișe”, folosind măcenisme, care sunt cuvinte foarte folosite de localnici.
Din componența juriului au făcut parte Ciprian Otlăcan, Ionel Bulbuc, Ionel Iacob Bencei, Constantin Jichița, Virgil Jiregjie, Ștefan Popa Popa-s, care, de altfel a vernisat și Salonul de caricatură.La această secțiune câștigătorii sunt următorii: Nicolae Lengher, Timișoara, Mara Ungurean, Arad, Eugen Mirea, București.
În paralel cu Salonul Internațional de Caricatură, a fost vernisată și Expoziția Virgiliu Jireghie.
La Secțiunea Interpretate, câștigătoare sunt formațiile ”Dor Someșan”, Rodna, ”Gura Satului”, Macea,” Flori dumitrene”, Dumitra.
La Secțiunea Interpreți individuali, câștigătorii sunt Ioana Iulia Victoria, Drobeta Turnu-Severin,, Neamțu Radu Andrei, Pișchia, Timiș, Neamțu Rareș Alexandru, Pișchia Timiș.
Ca o concluzie mai trebuie să punem accent pe faptul că la Macea se râde cu poftă, de zeci de ani, că nume mari ale scenei românești s-au perindat aici, ademenite de frumusețea portului, a graiului, a umanului, a zestrei de neînlocuit, ”Gura Satului” pe care nu o astupă nici pământul galben, spun sfătoșii satului.Astfel Ernest Maftei, Tudor Popescu, Hanibal Teodorescu, Dorel Vișan,Dumitru Solomon,Bogdan Căuș,Horațiu Mălăele, Octavian Andronic și mulți alții au făcut deliciul publicului cu recitaluri sau parte componentă de juriu.
Felicitând organizatorii și concurenții, le dăm întâlnire peste doi ani, la Macea(cu buricu cât pogacea, spune Loggo-ul festivalului!).
Florica RANTA CÂNDEA / UZPR, Arad