În cocheta sală a Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, din Cula de pe Digul Jiului, a avut loc, la amiaza zilei de 18 ianuarie a.c., lansarea volumului „Povești cu tâlc din Marele Război”, al cercetătorului și istoricului prof. Gabriel Sarcină.
Cele o sută de „Povești cu tâlc” ale istoricului Gabriel Sarcină vin după cele trei volume valoroasa sa lucrare „Mărturii despre județul Gorj în Primul Război Mondial. Documente” scrisă cu prilejul marcării Centenarului Marii Uniri, care împreună totalizează peste 2.500 de pagini cu documente de arhivă despre județul Gorj, locuitorii și eroii săi din Marele Război. Iar pentru acest volum, autorul a decis să aleagă o sută de povești cu tâlc, tocmai pentru marca cei 100 de ani de la Marea Unire realizată prin eroismul de care au dat dovadă ostașii și eroi români.
„Poveștile cu tâlc” ale autorului reprezintă în fapt o aducere în atenția cititorilor și o punere în lumină a unor fapte de eroism, camaraderie, și umanism, mai puțin cunoscute, petrecute sau săvârșite în timpul Primului Război Mondial precum și în anii de dinainte sau de după acesta, care îi privesc pe gorjeni.
În fapt aceste povești „cu tâlc”, așa cum le numește autorul, reprezintă o repovestire pe înțelesul cititorului a unor fapte consemnate în documentele de arhivă sau puse la dispoziție de către numeroși deținători ai acestora, publicate anterior, precum și a discuțiilor cercetătorului cu familiile acestor eroi.
Așa cum subliniază și doamna prof. dr. Dorina Nichifor în „Prefața” cărții, autorul, a selectat „În preajma Centenarului” cele „100 de povești inedite, pe care să le cuprindă apoi, în lucrarea de față”, iar „Cele 100 de documente repovestite, într-un limbaj plăcut, pentru un public mai larg”, au darul de a plasa „cititorul în urmă cu un secol, când la începutul veacului al XX-lea, pe un fond tensionat al relațiilor internaționale, blocurile plitico-militare erau deja formate și pregătite pentru reîmpărțirea lumii”.
De remarcat faptul că „Poveștile cu tâlc” ale autorului se referă la gorjeni participanți la război sau aflați sub ocupație, din toate categoriile sociale ale momentului ”de la oameni simpli, preoți, elevi seminariști, studenți, învățători, profesori, soldați, militari cu diferite grade, precum și mari comandanți”, care prin implicarea, eroismul, devotamentul, dăruirea și iscusința lor, sunt exemple de viață și pentru noi, trăitorii de azi.
La evenimentul de lansare au fost prezenți cercetători, istorici, profesori care predau istoria în instituțiile de învățământ gorjene, membrii ai Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, persoane care au furnizat autorului documente și informații despre eroii prezentați în volum, membrii ai familiei autorului, alt public interesat și nu în ultimul rând câțiva membrii ai Asociației Cercetărilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban”.
Despre „Poveștile cu tâlc” ale prof. Gabriel Sarcină, precum și despre importanța și rolul lor în procesul educativ din școli, au vorbit printre alții: prof. dr. Dorina Nichifor, prof. Cornel Șomîcu – președinte al Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, dr. în istorie Adrian Tudor – viceprimar al Municipiului Târgu Jiu, Adrian Bândea – director al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Ion Țîrlea – fondatorul comunității „Gorjul Odinioară”, prof. Claudiu Mărăcine, conf. univ. dr. Gabriel Popeangă – care a pus la dispoziția autorului numeroase documente și informații, cercetătorul, poetul și istoriograful dr. Gheorghe Birău, autorul acestor rânduri, ș.a.
Dar cea mai emoționantă luare de cuvânt a fost cea a doamnei Claudia Drăgoescu, care, așa cum a subliniat în expunerea domniei sale, a avut privilegiul de a cunoaște doi dintre eroii volumului la care ne referim, respectiv pe străbunicul său Ion Manta și pe bunicul soțului său, Constantin Drăgoescu. Reținem un fragment din cele menționate de doamna prof. Claudia Drăgoescu: „Pentru mine sunt momente încărcate de emoție mai ales că am avut șansa să-l cunosc atât pe străbunicul meu Ion Manta cât și pe Constantin Drăgoescu, care sunt doi dintre eroii acestui minunat volum. Ambii au avut personalități puternice călite în toiul luptelor la care au participat … Ambii au fost împușcați, și este un miracol că au reușit să se întoarcă la familiile lor și să le spună poveștile lor pline de tâlc.”
De remarcat și faptul că autorul a ținut să mulțumească familiei Marcel și Claudia Drăgoescu pentru amabilitatea cu care a pus la dispoziția acestuia documente și informații utilizate în scrierile sale precum și a volumului la care ne referim, și totodată să menționeze numele autorului coperților cărții și să-i mulțumească, respectiv domnul Marcel Drăgoescu, nepotul eroului Constantin Drăgoescu.
Reținem succint, în câteva cuvinte, din „povestea” eroului Constantin Drăgoescu. La vârsta de 17 ani s-a înrolat voluntar în Armata Română și a plecat în război, a fost rănit dar a supraviețuit, iar „tâlcul poveștii” este acela că la venerabila sa vârstă de 92 de ani, în august 1990, a ținut să revină în Moldova, prin locurile unde a luptat în Primul Război Mondial. Ajuns la Mausoleul din Soveja (județul Vrancea) în data de 11 august 1990, eroul Constantin Drăgoescu a consemnat în Cartea de onoare deschisă aici, următoarea frază urmată de un uimitor și emoționant mesaj pentru tinerii României și nu numai: „După 72 de ani de când am luptat pe aceste meleaguri în 1916-1918, fostul copil de trupă și sergentul Constantin Drăgoescu din Crasna de Gorj, am revenit pentru a revedea totul la vârsta de 92 de ani și pentru a aduce un gând de dragoste și după moartea foștilor mei colegi de luptă și de dragoste pentru ROMÂNIA MARE pe care ei cu sângele lor și noi cu dăruire am înfăptuit-o atunci. Rog tinerii de azi s-o păstreze întreagă”.
Dintre eroii „poveștilor cu tâlc” ale prof. Gabriel Sarcină, reținem, aleatoriu câteva nume precum: Eroina de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu, Petre Popeangă, Constantin Drăgoescu, I. D. Sârbu, Dumitru Șerb. Manta, Ion Manta, Ion Vișan. Nicolae Catană, Florea Nițulescu, Victor Popescu, Ioan C. Popilian, Stelian Sterescu, Mihai Geică, Gheorghe Rasoviceanu, Vasile Craiu, și mulți alții.
Referitor la volumul lansat, subscriem, în sinteză, celor exprimate de către domnul Ion Țîrlea, fondatorul comunității „Târgu Jiu Odinioară”: „Domnul Gabriel Sarcină, un neobosit cercetător al istoriilor locului, un iscusit căutător al izvoarelor istorice, cu trudă, cu răbdare, cu talent și dăruire, a pus între paginile lucrării amintite …, povestiri despre eroi, despre sacrificiu, despre umanitate, despre camaraderie, întâmplări uitate ce, scoase la lumină, ne îndeamnă la reflecție și ne transmit, totodată, vii și prețioase pilde peste timp.”
Apreciem totodată și caracterul didactic al acestei lucrări a profesorului Gabriel Sarcină, care începe fiecare povestire cu o descriere a împrejurărilor și a contextului socio-economic în care s-au întâmplat cele povestite, urmată de descrierea documentată a „poveștii”, iar în final concluziile autorului.
În acest context apreciem oportun a relua, în continuare, câteva informații de natură biografică despre autor. Nicolae-Gabriel Sarcină s-a născut în satul Pocruia, comuna Tismana din județul Gorj, părinții săi fiind Elena și Nicolae Sarcină. Urmează cursurile Școlii Gimnaziale din satul natal (1980-1988) iar apoi pe cele ale Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, județul Gorj (1988-1992). În anul 2003 devine absolvent al Facultății de Istorie și Patrimoniu ”Nicolae Lupu” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Din anul 2005 este căsătorit cu Ana (n. Țuhașu), profesoară de matematică, având împreună doi copii: Elena-Teodora și Tudor-Nicolae. Tot din toamna anului 2005 ocupă funcția de profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani.
Pasionat de istorie, prof. Gabriel Sarcină, cercetează, scrie și publică în calitate de unic autor sau în colaborare, mai multe volume, dintre care amintim: ”Studiu asupra învățământului gorjean (1848-1918).Contribuții documentare” (coautor, Cluj-Napoca, 2007); ”Anuarul Liceului „Constantin Brâncuși” – Peștișani (Sibiu, 2011); „Contribuții la istoricul satului Pocruia, județul Gorj” (Sibiu, 2015); Mărturii despre județul Gorj în Primul Război Mondial. Documente” (Târgu-Jiu, vol. I – 2018; vol. II- 2019; vol. III – 2022), iar acum volumul la care ne-am referit mai sus. De asemenea publică o serie de articole în publicații de specialitate.
Prof. Gabriel Sarcină este pasionat de rebus, publicând astfel peste o sută de careuri tematice în reviste de profil precum „Rebus” sau „Rebus Magazin”. De menționat și faptul că prof. Gabriel Sarcină este membru al Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj.
În final putem aprecia faptul că „Poveștile cu tâlc din Marele Război”, ale prof. Gabriel Sarcină, este un volum ce se citește pe nerăsuflate, o carte care aduce în atenția noastră a cititorilor, eroi gorjeni mai mult sau mai puțin cunoscuți, iar unii chiar necunoscuți actualelor generații, cu faptele lor de eroism, camaraderie, umanitate și dragoste față de glia strămoșească și față de semenii lor. O carte care se merită și care trebuie citită. O carte care este de natură a transmite cititorului puternice emoții și o stare de profundă meditație asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu efectele acestora asupra comunităților gorjene, dar nu numai.
Ca semn al aprecierii pentru truda, efortul și talentul scriitoricesc al prof. Gabriel Sarcină, folosim prilejul de a-i adresa felicitări și a-i ura succes în materializarea viitoarelor sale proiecte de cercetare și scriitoricești.