◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Turcia. Realități care nu mai pot fi contestate

Declinul turismului

Recent, rețelele sociale au fost inundate de videoclipuri în care turiști din întreaga lume își exprimă nemulțumirea față de creșterea semnificativă a prețurilor în destinațiile turistice populare din Turcia (‘Turcia va fi goală în câțiva ani’: ce nemulțumiri au turiștii din întreaga lume (stiripesurse.ro): prețurile au explodat în Turcia, destinația preferată și de o mulțime de români. Aproape un milion de români au mers în Turcia în 2023, din care peste 350.000 în Antalya. În total, Turcia a fost vizitată în 2023 de 56,7 milioane de turişti internaţionali.

Iată câteva opinii ale utilizatorilor TikTok despre turismul din Turcia: a) „Sora mea și micuța ei familie au spus că nu se vor mai întoarce, pentru că sunt foarte săraci. Am văzut unele mesaje pe aici în care oamenii spun, dați-i câțiva ani în plus, și Turcia va fi moartă”; b) utilizatoarea TikTok justjennybenny a subliniat „vibrația ciudată” din Marmaris, unde a observat o liniște neobișnuită și restaurante goale în timpul verii lui 2024: „Locul este mort”, a spus ea, referindu-se la atmosfera din Icmeler și Marmaris, care, în mod normal, ar trebui să fie aglomerate în această perioadă a anului; c) unele persoane sugerează că majorarea prețurilor a început să se resimtă după pandemia de coronavirus, ceea ce a dus la o scădere a numărului de vizitatori.

 

Hub regional de gaze

Pe 2 septembrie 2024, compania energetică de stat din Turcia, Botas şi grupul petrolier britanic Shell au semnat un acord de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate pe o perioadă de zece ani, cu opţiunea redirecţionării livrărilor spre Europa, acesta fiind cel mai recent pas al autorităţilor de la Ankara de a face din Turcia un hub regional de gaze.

În acest sens, Turcia a investit puternic în capacităţi pentru importul de gaze lichefiate, precum şi în producţia internă de gaze de la zăcămintele din Marea Neagră. Turcia exportă deja mici cantităţi de gaze către blocul comunitar, însă livrările sunt frânate de capacitatea conductelor spre graniţa de vest cu Bulgaria.

 

Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN)

Prezent pe 20 iulie 2024, la festivitățile care au marcat o jumătate de secol, în nordul capitalei Ciprului, divizată politic, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins perspectiva unor noi negocieri internaţionale sub egida ONU pentru reunificarea insulei.

În ultimii ani, președintele Erdogan a reiterat că singura soluţie la problema cipriotă este recunoaşterea internaţională a RTCN, care, la insistenţele Ankarei a fost admisă ca ”stat observator” în Organizaţia Statelor Turcice, precum şi în Organizaţia pentru Cooperare Islamică. În discursul său din 20 iulie 2024, Erdogan a propus de a crea două state pe insulă, solicitând ciprioţilor greci ”să permită ciprioţilor turci să se aşeze la masă în condiţii egale pentru a negocia”.

Preşedintele recunoscut doar de Turcia al RTCN, Ersin Tatar, a criticat în discursul său „embargoul inuman impus poporului cipriot turc” şi a mulţumit Parlamentului turc pentru o moţiune aprobată pe 18 iulie 2024, care cere comunităţii internaţionale să recunoască RTCN ca stat independent.

Ceremonia din nordul Ciprului a inclus numeroase activităţi, concerte şi o paradă navală a flotei turce, în frunte cu portavionul TGC Anadolu, precum şi un spectacol aerian, la care au participat avioane de vânătoare turce.

 

Vehiculele electrice

Guvernul turc a lansat un pachet de măsuri în valoare de cinci miliarde de dolari pentru a majora producţia anuală de vehicule electrice (EV) la un milion de unităţi, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând că Ankara va prezenta şi alte pachete de stimulare pentru domeniul high tech, în valoare totală de 30 miliarde de dolari (Turcia investește miliarde de dolari în vehiculele electrice – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro), postat pe 30 iulie 2024)

În iulie 2024, compania auto chinezească BYD a anunţat că va construi o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, dotată cu un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create astfel 5.000 de locuri de muncă directe.

Guvernul intenţionează să adopte și un alt pachet de investiţii, tot de cinci miliarde de dolari, pentru a construi o unitate de producere a semiconductorilor. De asemenea, Turcia va oferi granturi de 2,5 miliarde de dolari pentru sprijinirea unităţilor producătoare de celule solare, cu o capacitate de până la 15 gigawaţi, dar și 1,7 miliarde de dolari pentru a produce componente esenţiale pentru energia eoliană. Cu ajutorul acestor subvenţii, Turcia vrea să atragă investiţii în sectorul privat de cel puţin 20 miliarde de dolari.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *