◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

In memoriam. Omul și artistul Nicolae Rotaru

Este o onoare să vorbesc la Salonul de Carte Juridică, Polițistă și Civică  – Ediția 26, la invitația scriitoarei Geni Duță și Editurii Fast Editing, despre cel care astăzi este o stea, gen. br. prof. univ. dr. Nicolae Rotaru, „un autor prolific și original, curajos și ludic, talentat și onest”,  așa cum l-a caracterizat Corneliu Leu, în anul 2003, dar și un „talent remarcabil, un neastămpâr creator, o voce inconfundabilă a breslei scriitorilor”,  așa cum l-a descris Dimitriu Titus Popa, în anul 2007.

Dacă spun Nicolae Rotaru, spun peste șapte decenii de viață, cinci decenii de scrieri și peste 150 de cărți, dintre care peste 100 sunt de beletristică. Este parcursul scriitorului, printre slove scrise cu măiestrie, printre romane, nuvele, povestiri, poeme, aforisme, epigrame, tablete, pamflete, schiţe, portrete, interviuri, memorialistică, eseuri, rebusuri, reportaje, cronici, epică de călătorie și critică literară, ”un personaj paradoxal”, așa cum însuși autorul  se caracterizează,  ticluind ingenios creații literare,  vorbe de duh într-un stil admirabil, un autor original  care creează o lume adevărată, pentru că scrierile domniei sale sunt „Risipă de vis şi har”, așa cum autorul declara.

Este omul despre care s-a scris mult și se va mai scrie, fiind un reprezentant marcant al literaturii române, unul dintre cei mai însemnați scriitori români cu care am avut șansa și norocul să fim contemporani. A colaborat cu numeroși scriitori și critici literari, printre care se numără Eugen Simion, Fănuș Neagu, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Radu Cârneci, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ştefan Cazimir, Horia Gârbea, Ştefan Mitroi, Gheorghe Tomozei, Ion Brad, George  Şovu, George Stanca, Paul Everac, Dinu Săraru, George Ţărnea și mulți alții.

A scrie despre scriitorul Nicolae Rotaru, eu, un om mic, care scrie doar din pasiune, este o mare onoare, dar este o onoare și să-i fiu cititor. Cititul operelor lui Nicolae Rotaru este o experiență privilegiată, care ne deșteaptă mintea cu cugetări și „temere”, fiecare scriere citită  fiind o fărâmă din Marele Univers al autorului.

Nu sunt un cronicar, dar pot să afirm că trebuiesc citite toate cărțile autorului pentru a putea trece prin marea cultură a lui Nicolae Rotaru, pentru a putea prinde dansul nesfârșit al cuvintelor și gândurilor înțelepte, pentru a descoperi limpezimea minții și a sufletului său.

Aș îndrăzni să spun că omul Nicolae Rotaru a fost un artist pe scena literaturii contemporane, care de-a lungul carierei sale nu a avut voie să fie un om obișnuit, deoarece fiecare carte a sa a fost o expoziție de idei personale, de gânduri și emoții, critică, ironie, seriozitate  sau opinii, care te provoacă să gândești și îți deschid calea spre experiențe sufletești unice.

Artist l-a considerat și Fănuș Neagu, care declara că „este aproape incredibil cum reuşeşte să-şi drămuiască timpul şi să prefacă neodihna în cuvinte acest om (…). Fie înlănţuite în metafore, stihuri şi poeme, fie zidite în clădiri epice care mai de care mai răsucite, mai zdravăne, fie turnate în tablete ce amintesc de turbulenţa argheziană, fie rânduite în cronici, epigrame, aforisme, enigme, scenete etc. cuvintele lui par născocite de mâna unui artist”.

Nicolae Rotaru este astăzi mai mult decât un scriitor și un artist. Este un simbol, comparabil cu marile personalități culturale, un nume de referință în lumea scrisului,  cu o viață de creație, care va emana pentru eternitate ecouri cu parfum rotarian.

„Vă cer prea mult?”, ne întreba Nicolae Rotaru. „Nu, probabil, ci sigur aceşti înaintaşi sunt vinovaţi că mi-au lăsat moştenire neînfricarea şi tenacitatatea, iubirea de meleag şi credinţa în puterea cauzei, iubirea de oameni şi speranţa în triumful vieţii împotriva morţii. Așadar, vă propun să fiți martorii  ofensivei epice pe frontul cuvintelor, cu bătălii care, prin lectură, devin câştig spre folosul comun”.

Ne înclinăm cu recunoștință omului și creatorului Nicolae Rotaru, pentru o viață de creație, „un adevărat oştean şi patriot, dar şi analist social de anvergură, un condeier original, neobosit şi talentat, atât ca poet, cât şi ca prozator sau ziarist”, așa cum l-a caracterizat Octavian Goga, în anul 1995.

 

prof. drd. Maria Petrescu/UZPR București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *