Așa cum tangoul argentinian a fost la început un dans solo, dansat de o femeie sau un bărbat și ulterior s-a dezvoltat ca un dans simbolic de luptă între doi bărbați, așa s-a dezvoltat și „Tangoul doftorean”, ca un dans solo în versuri, așezat pe un portativ imaginar, care acum s-a transformat într-o luptă a adevărului și dreptății, dar într-un război caracterizat de eleganța specifică acestui stil de dans.
Cele 19 volume de tangouri ne arată evoluția autorului, care creează pași noi de tangou poetic, combinând stiluri de dans versificat, trecând de la tangoul standard, în anul 2002, la tangoul în pași de flamenco, în anul 2022, inventând apoi, în anul 2023 stilul Mordicus Tangou. Așa cum tangoul are un număr de caracteristici care îl fac unic și deosebit de atrăgător pe ringul de dans, la fel tangoul doftorean este unic și la fel de atrăgător pe ringul poeziei românești contemporane.
Scriitorul Victor Gh. Stan, îl amintește pe Nicu Doftoreanu ca „poet al ritmului și muzicii”. Eu aș merge mai departe și aș spune că este poetul care aduce farmecul, magia, vibrația unor vremuri și sentimente pe care, poate, cei mai mulți dintre noi le credeau demult apuse, în prezent.
Tangourile pe care astăzi Nicu Doftoreanu le aduce în fața noastră, reeditând cartea care a apărut în anul 2012, curg ca un flux, un fluid care trece de la un cititor la celălalt ca o apă curgătoare, care izvorăște din ultimul vers și se varsă în primul, care pun întrebări, dar oferă și răspunsuri, nu ne dau lecții, ci ne dăruiesc soluții:
„Viaţa nostră unde e?!…
Viaţa nostră ce-ați făcut cu ea?!”
Răspunsul e dat în parte,
Fiindcă altfel nu se poate!
Viaţa noastră rău… se zbate
Să intre-n actualitate
Până când secretu-n cer
Dă iar liber la… mister.” – Tangoul misterului
Tangourile doftorene de ieri și de azi dețin secretul comunicării cu cititorii de toate vârstele, cu pasiune, eleganță, la fel ca dansul, combat lipsa bunului simț și parcă ne conduc într-o sală a oglinzilor, unde vedem chipuri cunoscute, situații și trăiri reale:
„Eminescu nu rezistă!
Ştefan nu e cap de listă,
Iar restul… nici nu există” – Tangou românesc
„Schimb de stări în fericire,
Când este vorba de… IUBIRE!” – Tangoul schimbului natural
Fiecare motto inserat, completează lumea tangoului doftorian, fiind modul în care autorul amintește cititorului de scrierile sale, însoțind la fel ca muzica bandoneonului, care este sufletului tangoului, fiecare scriere.
Vă invit să citiți „Tangouri de ieri, tangouri de azi” pentru a vă oferi o călătorie prin prezent, pentru a descoperi singuri sensul fiecărui poem, într-o realitate a adevărului dur, prezentat într-o formă de noblețe și eleganță specifice autorului.
prof. drd. Maria Petrescu / UZPR București