◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Consiliul Director al UZPR și-a prezentat Rapoartele de activitate, în pregătirea Adunării Generale din 24 martie

Ședința Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România care a avut loc pe 16 martie 2019, a avut, înainte de toate, menirea de a face ultimele pregătiri instituționale pentru Adunarea Generală din 24 martie 2019. Într-o atmosferă de prietenie și deplină colegialitate, membrii Consiliului Director, alături de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, au pus la punct ultimele detalii legate de evenimentul în pregătire, au făcut o trecere în revistă a rapoartelor care vor fi prezentate în fața forului suprem al organizației și au clarificat cele mai importante teme aflate pe ordinea de zi a Uniunii.
Ședința a fost deschisă de raportul prezentat de Doru Dinu Glăvan, care a punctat, rând pe rând, câteva dintre temele semnificative din activitatea curentă a UZPR. În fața Adunării Generale va fi prezentată reintrarea în drepturi depline a conducerii legitime a Uniunii odată cu clarificarea în justiție a tuturor aspectelor legate de acțiunile împotriva UZPR inițiate de unii dintre foștii membri. Pe tot parcursul anului 2018 au fost reglate mare parte dintre aceste acțiuni juridice, în prezent rămânând alte câteva detalii de proceduri în justiție. De asemenea, președintele UZPR a reliefat situația actuală a dosarelor de atestare profesională. „Voi prezenta Adunării Generale toate demersurile făcute de Comisia de Atestare. De asemenea, voi prezenta și cazurile rezolvate de Juriul de Onoare și arbitraj al UZPR. Voi puncta, în cadrul Adunării Generale, tot aportul celor trei comisii ale Uniunii la intrarea într-o normalitate care deja a început să se vadă”, a punctat Doru Dinu Glăvan. Președintele UZPR a mai amintit despre activitatea de tradiție a Uniunii, Seratele „Eminescu, jurnalistul” și Teatrul NostruM, care deja au depășit, cu reprezentațiile lor, perimetrul Bucureștiului, fiind tot mai cunoscute și apreciate și în țară, publicațiile „Revista UZP”, „Cronica timpului” și ziarul „Certitudinea”, ultimele două fiind apariții editoriale sub egida UZPR care se susțin prin forțe proprii. Nu în ultimul rând, Doru Dinu Glăvan a menționat, din sumarul viitoarei prezentări, la Adunarea Generală, a raportului de activitate pe anul 2018, festivitățile UZPR – Centenarul Uniunii, Ziua Ziaristului Român, Premiile Eminescu precum și nenumăratele parteneriate realizate cu instituții de cultură și academice. De asemenea, concursul pentru Premiile anuale ale UZPR s-a bucurat de o participare masivă și de un larg interes, iar prezența, în premieră la Târgul de carte Gaudeamus a avut un ecou semnificativ. Alte proiecte de anvergură, își așteaptă punctul de pornire. Raportul sumar al președintelui a fost completat cu segmentul reflectării activității filialelor UZPR, tot mai puternice și mai prezente în viața jurnaliștilor profesioniști, membri și nemembri ai Uniunii.
Secretarul General al UZPR, Mădălina Corina Diaconu, a prezentat un sumar al raportului de activitate al Secretariatului General, menționând continuarea activităților culturale ale UZPR. „Vreau să subliniez un lucru foarte important: voi propune la Adunarea Generală a UZPR ca toate tipăriturile care vor apărea sub egida noastră – ziare, reviste, cărți – să aibă loc sub cupola simbolistică a Anului Cărții, așa cum a fost declarat 2019. Cine citește o carte, va citi și o publicație. Voi propune întâlniri, conferințe și lansări de carte prilejuite de numeroase aniversări ale unor personalități de primă mărime ale spiritualității românești. Acesta este un an important și din perspectiva Sezonului România-Franța, am realizat o serie de parteneriate în care UZPR să fie foarte vizibilă. Putem organiza toate evenimentele noastre sub egida UZPR 100. Totodată, proiectul Convorbiri jurnalistice se poate desfășura pe o plajă foarte largă, iar UZPR va marca și Ziua Dreptului de Autor, precum și împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989. De asemenea, este pe cale de a fi finalizat un parteneriat cu Academia Română, de două ori pe an UZPR urmând să aibă posibilitatea de a duce în cel mai înalt for științific al României Convorbirile jurnalistice”, a spus Mădălina Corina Diaconu, subliniind faptul că UZPR va fi prezentă la Târgul de Carte de la Leipzig.
Una dintre acțiunile propuse de Miron Manega a fost aportul Editurii UZPR și al membrilor Uniunii la o manifestare de carte care va avea loc în Spania, în Andaluzia, dedicată comunității românești din Regatul spaniol. Fiecare membru al UZPR care a scris cărți, indiferent dacă sunt sau nu apărute în Editură UZPR, este invitat să contribuie la acest fond de carte. „Propun, de asemenea, ca în colaborare cu Centrul Cultural Ceh, UZPR să monteze o placă comemorativă pe clădirea în care se afla atelierul fotografic al lui Jan Tomas, cel care a generat o fotografie copiată de milioane de ori”, a adăugat Miron Manega.
La rândul său, Nicolae Băciuț, de la UZPR Târgu Mureș, a punctat importanța vizibilității UZPR și implicit a jurnalismului pentru copii, încă de la vârstele școlare. „Subliniez importanța concursurilor literare unde și Uniunea poate acorda câte un Premiu”, a spus Băciuț, care a adăugat că are în fază finală un Supliment dedicat românilor din Spania.
Raportul financiar al UZPR pe anul 2018, prezentat de Georgeta Mureșan, a fost considerat a avea cel mai bun rezultat al ultimilor ani. „Creșterea a fost semnificativă din 2016 încoace, mai moderată în 2017. Anul 2018 se încheie cu un excedent. Veniturile sunt din încasări, cotizații, sponsorizări, donații, alte venituri din adeverințe, legitimații și ecusoane. În același timp, au crescut și cheltuielile, în special cele cu utilitățile”, a punctat Georgeta Mureșan. Datele financiare au fost certificate de șeful Comisiei de Cenzori a UZPR, Ilie Cristescu, care a subliniat faptul că veniturile UZPR au crescut mai mult decât cheltuielile, iar operațiunile financiare se desfășoară în conformitate cu toate normele legale.

Comisia de Atestare profesională a UZPR și-a prezentat, la rândul său, bilanțul, având ca prioritate evaluarea dosarelor depuse pentru atestare. „Concluziile noastre arată că dosarele pe baza cărora au fost eliberate adeverințele către Casele de Pensii au fost corect evaluate. Și în mare parte din dosarele reevaluate de noi, rezultatul a fost în favoarea solicitantului, mai exact a ziaristului. Evaluarea noastră a respectat data la care s-a transmis solicitarea, vârsta și activitatea solicitantului. Mai există un număr de dosare care urmează să fie evaluate, cele care au fost depuse în ultima perioadă”, a punctat președintele Comisiei, Sorin Stanciu.

În continuare, domnul Gheorghe Coandă a spus că ˝Activitatea desfăşurată de către Juriul de Onoare, Disciplină şi Arbitraj, în perioda care a trecut de la Adunarea Generală a UZPR din 24 martie 2018, a avut ca obiectiv prioritar analiza cauzelor care au provocat, favorizat şi întreţinut acţiunile nestatutare, destabilizatoare din anul 2017.

Pe baza concluziilor acestei analize, urmează să fie stabilite în mod  concret şi nepărtinitor răspunderile acelor membri ai Uniunii noastre, care au fost direct implicaţi sau au fost atraşi în aceste acţiuni.

Juriul consideră că numai cântărind cu stricteţe şi obiectivitate faptele fiecăruia dintre cei care, într-un fel sau altul, s-au implicat în comiterea sau favorizarea actelor infracţionale împotriva UZPR, a conducerii sale statutar alese, vom putea restabili un climat de încredere, respect şi colaborare de care avem atâta nevoie ˝.

La rândul său, secretarul Valentin Uban a punctat îmbunătățirile Statutului UZPR, pe care actuala conducere le va supune deciziei Adunării Generale din 24 martie 2019. S-a discutat, printre altele, despre flexibilizarea unor reguli ale Statutului, de reglementarea mult mai clară a unor condiții de accedere în organizație, precum și de inițierea unor reguli generate de situațiile particulare care au fost întâlnite în activitatea UZPR.
Ultima ședință de Consiliu Director înaintea Adunării generale s-a încheiat cu mesajul președintelui Doru Dinu Glăvan de întărire a filialelor UZPR din toată țara.

Departamentul Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *