◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Google va folosi reactoare nucleare pentru alimentarea centrelor sale de date pentru AI

Google a semnat un acord pentru a folosi mici reactoare nucleare cu scopul de a genera cantitățile mari de energie necesare pentru alimentarea centrelor sale de date pentru inteligență artificială (AI). Compania a transmis că a semnat acest acord cu Kairos Power și că această companie îi va permite să înceapă să folosească primul mic reactor nuclear în acest deceniu și să aducă mai multe reactoare online până în anul 2035.

Cele două companii nu au oferit detalii cu privire la valoarea acordului sau la locul în care vor fi construite centralele. „Rețeaua are nevoie de noi surse de energie electrică pentru a susține tehnologiile AI. Acest acord contribuie la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod curat și fiabil și pentru a debloca întregul potențial al AI pentru toată lumea”, a declarat Michael Terrell, director senior pentru energie și climă la Google, citat de radioromania.ro.

Acordul cu Google „este important pentru accelerarea comercializării energiei nucleare avansate prin demonstrarea viabilității tehnice și de piață a unei soluții esențiale pentru decarbonizarea rețelelor electrice”, a declarat, la rândul lui, Jeff Olson, directorul executiv al Kairos, potrivit bbc.com.

Anunțul Google vine în contextul în care companiile din domeniul tehnologiei apelează din ce în ce mai mult la sursele nucleare de energie pentru a furniza electricitatea utilizată de centrele de date uriașe care generează inteligența artificială.

Planurile trebuie încă să fie aprobate de Comisia de reglementare nucleară a Statelor Unite ale Americii, precum și de agențiile locale, înainte de a putea fi puse în aplicare.

Anul trecut, autoritățile de reglementare din SUA au acordat companiei Kairos Power, cu sediul în California, primul permis din ultimii 50 de ani pentru construirea unui nou tip de reactor nuclear.

În iulie, compania a început construcția unui reactor demonstrativ în Tennessee. Inițiativa este specializată în dezvoltarea de reactoare mai mici care folosesc sare fluorurată topită ca agent de răcire în locul apei, ce este folosită de centralele nucleare tradiționale.

Energia nucleară, care este practic lipsită de emisii de dioxid de carbon și furnizează electricitate 24 de ore din 24, a devenit din ce în ce mai atractivă pentru industria tehnologică, care încearcă să reducă emisiile chiar dacă folosește mai multă energie.

Conform gigantului bancar Goldman Sachs de pe Wall Street, consumul global de energie al centrelor de date ar urma să se dubleze până la sfârșitul acestui deceniu.

La Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice de anul trecut, SUA s-au alăturat unui grup de țări care doresc să își tripleze capacitatea de energie nucleară până în 2050, ca parte a eforturilor de a renunța la combustibilii fosili.

Cu toate acestea, criticii spun că energia nucleară nu este lipsită de riscuri și produce deșeuri radioactive de lungă durată.

Luna trecută, Microsoft a ajuns la un acord pentru reluarea operațiunilor la centrala energetică Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din America în anul 1979.

Amazon a transmis în luna martie că va cumpăra un centru de date alimentat cu energie nucleară în statul Pennsylvania.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *