◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Poetul, între inimă și poezie

Recent, la Biblioteca Județeană ,,Sorin Titel” Secția de Arte, „Deliu Petroiu” Complex Bastion „Maria Theresia” din Timișoara, prozatorul și poetul Ștefan Ghioc, inginer de profesie, din Bistrița, ne-a oferit momente de revelație creatoare și de meditație profundă, prin prezentarea a două cărți inedite: „Marea trecere”- povestiri și „De-ale inimii și poeziei” – poezii.

La început, depre aceste două realizări editoriale de succes ne-au vorbit distinșii profesori și oameni cultură cu notorietate în arealul cultural bănățean și nu numai, Alexandra Dogaru Aldo și Sorin Ciutacu. Din alocuțiunile acestora am reținut, pe scurt, faptul că autorul a cărui copilărie nu a rămas suspendată în timp se redescoperă pe sine, prin strutcurarea riguroasă și coerentă a unor texte sincere și de retrospectivă firească și naturală din viața poetului.

În continuare moderatorul Ovidiu Justinianu care, dincolo de consistența prozei din „Marea trecere”, cu dezinvoltura-i cunoscută, s-a referit mai mult la volumul de poezie „De-ale inimii și poeziei”. „Poeziile sunt nu doar un alter ego al prozatorului ci mai ales o  modalitate de a da chintesență propriilor sale trăiri și sentimente. Poezia devine un crepuscul de lumină, o deschidere inițiatică a sufletului către lume și ființă. Care vor fi viitoarele demersuri artistice ale autorului nu știm, cert este că Ștefan Ghioc, deși modest cu sine, este o voce lirică autentică și un prozator de excepție”.

Expunerea literară a fost pigmentată cu momente muzicale oferite cu generozitate de Sorina Sână, Botond Levente Andreas și Alina Jais Giurgiu.

În concluzie, am participat la o serată de poezie și muzică al cărei mesaj plin de  sensibilitate și de rafinament va ajunge cu certitudine în conștiința cititorului ca o terapie de suflet. Volumul „De-ale inimii și poeziei”este o apariție recentă în condiții grafice excelente, la Editura „Vatra Veche” din Târgu Mureș – editor colegul nostru de breaslă și remarcabil om de cultură Nicolae Băciuț, care semnează și prefața acestui volum structurat pe mai multe capitole cu tematică diversă, cum ar fi Chitară, De-ale inimii, Șoimu-Profeții, Realizare, Nou, ce dau mai multă consistenă și coerență abordării lirice a autorului.  

O prefață amplă, luminoasă, sinceră prin care Nicolae Băciuț ne convinge că „poezia lui Ștefan Ghioc își va găsi cititori pe măsura rafinamentului său poetic pentru că, oferă o plajă interpretativă de larg orizont. Dosarul literar al poetului are însă suficiente argumente că reîntoarcerea sa în trecut pentru a da altă proiecție talanților săi merită toate eforturile”. Din acest volum am ales poemul ,,PUTEREA… Zoriel / pot zămisli câteodată/ picuri de rouă/ dincolo de gând /și de ceea ce gândul poate gândi! Atunci reversarea se naște / strunind pământul devenirii / croind dealuri și văi / mai ales văi / în care toate se pot prăvăli/ și amesteca/ se pot naște și muri/ de câte ori gândul / le încearcă puterea! Doar muntele /dincolo de ele / răsună liniștit!

L-am întâlnit în acest context prima oară pe omul de cultură Ștefan Ghioc și l-am cunoscut prin creațiile sale și mai mult la repriza de socializare, unde am avut un dialog fructuos și optimist pentru viitoare colaborări, i-am mulțumit, în numele Filialei UZPR „Mihai Eminescu”, prezentă la eveniment prin jurnaliștii Ioan I. Ionescu, Gheorghe Lungu, Horia Țâru, Ștefan Tat și subsemnatul că, dincolo de alte opțiuni, s-a dovedit a fi inspirat când a ales să-și prezinte cărțile la Timișoara, un oraș cultural-jurnalistic de referință.

Dumitru Buțoi

 Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *