◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

COP16 – bilanțul global
al progresului în strângerea de fonduri pentru biodiversitate

Discuțiile anuale ale ONU privind biodiversitatea (COP16) vor avea loc la Cali, Columbia, între 21 octombrie și 1 noiembrie – o oportunitate de a face bilanțul progresului în strângerea de fonduri pentru biodiversitate de când a fost convenit Cadrul global pentru biodiversitate în 2022.

Potrivit Euractiv, în 2022, țările semnatare ale ONU au convenit asupra ambițiosului Cadr Global pentru Biodiversitate Kunming-Montreal (GBF), angajându-se să mobilizeze 200 miliarde de dolari pe an pentru biodiversitate până în 2030, din care 30 miliarde de dolari ar trebui să provină din finanțare internațională. Dar semnatarii nu sunt pe cale să atingă acest obiectiv. „Cred că dacă te uiți la investiții și la fluxurile financiare în sensul cel mai larg, foarte puțini bani vor ajunge în natură”, a declarat Francine Pickup, director adjunct al Biroului pentru politici și programe al PNUD, la un eveniment la Casa ONU din Bruxelles.

PNUD lucrează cu UE pentru a identifica instrumentele și oportunitățile disponibile țărilor în curs de dezvoltare pentru a atrage finanțare pentru protecția sau restaurarea biodiversității. În acest scop, Eva Mayerhofer, specialist principal în biodiversitate la Banca Europeană de Investiții (BEI), a sugerat să se ofere companiilor și altor instituții financiare „condiții mai bune de împrumut, stabilirea prețului împrumuturilor și (prin) luarea în considerare a altor tipuri de stimulente”, menționând că acestea ar trebui să fie încurajați să integreze biodiversitatea și natura în procesele lor de luare a deciziilor.

Cel mai important element, conform tuturor experților, este reducerea tuturor fluxurilor financiare care dăunează naturii. Anumite subvenții agricole, în special, sunt considerate a avea cel mai dăunător impact asupra naturii dintre toate tipurile de subvenții.

Experții au convenit, de asemenea, că este mai bine să fie încurajate investițiile pe termen lung, deoarece aceasta este singura modalitate de a asigura beneficii de durată pentru natură, replantarea unei păduri și reîntoarcerea biodiversității neputându-se poate face în câteva luni.

Columbia, gazdă COP16, a decis să facă din comunitățile indigene – primele afectate de pierderea biodiversității din cauza dependenței lor puternice de floră și faună pentru supraviețuire – un punct cheie al evenimentului.

Conferința ONU privind Clima (COP29) va avea loc la Baku, Azerbaidjan, în perioada 11-22 noiembrie, iar Convenția ONU pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD COP 16) la Riad, Arabia Saudită, în decembrie. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *