Pe data de 2 octombrie a.c. la Centrul Elen din Londra a avut loc deschiderea expoziției lucrărilor a unuia dintre cei mai importanți artiști greci contemporani, Rena Papaspyrou.
Prima expoziție din Londra a unuia dintre cei mai importanți artiști greci de după război este un punct culminant al sezonului artistic de toamnă la Centrul Elen din Marylebone, centrul Londrei.
Născută în 1938, Rena Papaspyrou a studiat la Școala de Arte Frumoase din Atena (1956–61) și la Școala națională superioară de Arte Frumoase din Paris (1963–67). Din 1993–2005 a fost profesor la Școala de Arte Frumoase din Atena (ASFA), apoi profesor emerit din 2006. A fost directoarea Atelierului de pictură C (1993–2005), prima femeie profesor la ASFA care a condus vreodată propriul lor atelier. Ea trăiește și lucrează în Atena. De la prima ei expoziție personală la Paris, în 1966, ea a expus în toată Europa, precum și în SUA, Brazilia și China.
Inspirată de arhitectura cartierului Atenei în care s-a născut și a crescut, Rena Papaspyrou folosește cărămizi găsite, plăci, mozaicuri și secțiuni de pereți vechi ca bază, scoțând în evidență fisurile, îndoiturile și urmele acumulate de-a lungul vremii cu creion și vopsea pentru a crea imagini, sculpturi și instalații.
Printre lucrările expuse: o serie de cinci „scări” din hârtie și poliester, cu înălțimi cuprinse între 2 și peste 3 metri; Latura Necunoscută, o piesă foarte mare realizată folosind un perete desprins dintr-o clădire din Atena de către artistă în timpul carantinei; Fotocopii direct din Materie, un colaj imens de 291 de imagini individuale.
Expoziția luminează abordarea dezvoltată și îmbunătățită de Papaspyrou de-a lungul a șase decenii, cuprinzând 22 de lucrări reprezentative, care se întind din anii 1970 până în prezent, inclusiv piese de perete și podea și o lucrare de amploare Fotocopii direct din Materie (1980–82). În opera lui Papaspyrou, creația de artă întâlnește documentarea și metodele tehnice fuzionează cu sculptura, performanța, pictura, desenul și fotografia, în timp ce artistul explorează ceea ce construiește o imagine.
Nayia Yiakoumaki, directoarea Centrului Elen, a declarat: „Această expoziție prezintă un corp amănunțit de lucrări executat de către o artistă vizuală europeană contemporană. Prezentând debutul mult așteptat al expoziției sale în Regatul Unit, suntem extrem de mândri să o prezentăm pe Rena Papaspyrou în această țară; acest lucru este total în concordanță cu intenția noastră de a aduce la Londra tot ce este mai bun din cultura greacă.”
Curatorul expoziției este Inês Costa de la Focal Point Gallery și Nayia Yiakoumaki, directoarea Centrului Elen, împreună cu Grace Strasen, coordonatoare de evenimente de la Centrul Elen.
Expoziția Imagini prin Materie poate fi vizitată în perioada 2 octombrie – 16 noiembrie 2024 la Centrul Elen.
Intrarea este liberă.
Tot pe 2 octombrie a avut loc și lansarea expoziției noilor lucrări ale artistei cipriote Maria Loizidou, prezentată atât la Centrul Elen cât și la Muzeul Freud din Londra. Aceasta poartă numele de: „Locul care nu sunt”. „Locul care nu sunt” invită la contemplarea realităților complexe ale identităților diasporei, sinelui fragmentat și traumelor emoționale. Prin această călătorie evocativă, expoziția întreabă ce înseamnă să fii imigrant, și cum cultivăm spații sigure în teritorii necunoscute.
Nayia Yiakoumaki, directoarea Centrului Elen, a declarat: „Suntem încântate să lansăm sezonul de toamnă la Centrul Elen cu două artiste dinamice și împlinite. Aducând ce este mai bun din cultura contemporană greacă la Londra este misiunea Centrului Elen, așa cum a fost demonstrat de către succesul expoziției lui Vlassis Caniaris în 2023. El a fost un alt artist renumit al lumii, ale cărui lucrări rareori au fost văzute în Regatul Unit. În acest an prezentăm acestei țări pe Rena Papaspyrou, împreună cu lucrări importante ale Mariei Loizidou, încrezători că lucrările amândurora vor surprinde și impresiona vizitatorii.”
Expoziția „Locul care nu sunt” poate fi vizitată în perioada 2 octombrie – 21 octombrie 2024 la Centrul Elen.
Intrarea este liberă.
Găzduit într-o clădire cu cinci etaje din piatră Portland și cărămidă roșie, chiar lângă Marylebone High Street, Centrul Elen este o organizație cu adevărat unică, de lungă durată, formată inițial pentru comunitatea elenă din diaspora și acum un loc al artelor multidisciplinar. Fiind o instituție non-profit, non-guvernamentală, scopurile Centrului este să reunească pe grecii din diasporă și să ofere un cămin comunității Elene în Londra; să promoveze cunoașterea culturii Elene în Regatul Unit și să cultive relația între lumea britanică și elenă prin cooperare și schimb cultural. Centrul oferă un program bogat în lecturi, expoziții, concerte, evenimente sociale, și cursuri de limbă greacă.
corespondent: Ion-Marius Tatomir
Foto: Ion-Marius Tatomir