◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Cele două Corei.
În pas cu vremurile

COREEA DE NORD

Inundații devastatoare

Ploaia torenţială record din 27 iulie 2024 a afectat peste 4.000 de case şi a izolat 5.000 de locuitori, în apropierea graniței cu China. Guvernul Coreei de Sud a declarat pe 1 august 2024 că este dispus „să ofere de urgenţă asistenţă umanitară victimelor dezastrului din Coreea de Nord”, în urma informaţiilor apărute în presa locală potrivit cărora numărul morţilor şi al dispăruţilor ar putea ajunge la 1.500. Rapoartele privind inundaţiile constituie o „campanie de defăimare sud-coreeană pentru a ne face de ruşine şi pătează imaginea Nordului”, a afirmat Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord.

Preşedintele Vladimir Putin a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a oferit ajutor umanitar după ploaia torenţială record, dar Kim Jong-un dar i-a mulţumit lui Putin și a declarat că, întrucât guvernul său a luat deja măsuri pentru a efectua lucrări de recuperare, va solicita ajutor „dacă este necesar”.

 

Modernizarea fabricilor de rachete

Coreea de Nord modernizează mai multe fabrici de rachete pentru a ajuta cu astfel de arme Rusia, precum și pentru a se înarma împotriva unei alianțe consolidate conduse de SUA în Asia de Est. Potrivit unor imagini din satelit, Coreea de Nord își modernizează mai multe instalații de producție de rachete.

Imaginile arată trei clădiri care au fost demolate la începutul lui 2024, fiind înlocuite cu structuri noi în iulie 2024. Kim Jong Un a vizitat acest complex în septembrie 2023 și a inspectat producția de rachete ghidate antitanc fără vizibilitate, fabricate aici. În mai 2024, Parchetul ucrainean a raportat că resturile găsite pe câmpul de luptă proveneau de la rachete balistice nord-coreene, dintre care aproximativ jumătate ar fi fost defecte.

Apoi pe 19 și 20 iunie 2024, Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord, după care analiștii militari care au vizionat imaginile din satelit au identificat patru fabrici suplimentare, suspectate de a produce rachete și arme de calibru mic, care au fost supuse unor lucrări de construcție; descoperirile evidențiază prioritatea liderului Kim Jong Un de a dezvolta sisteme de luptă cu rază mică de acțiune, pe lângă armele nucleare cu rază lungă de acțiune, promovate de Coreea de Nord.

 

Reprimirea turiștilor străini

Coreea de Nord va reprimi turişti străini, începând din decembrie 2024, dar într-un singur oraș, deocamdată, anunţă agențiile de voiaj din întreaga lume.

Acest proces urmează să înceapă în oraşul Samjiyŏn – inaugurat în 2019 în nord-estul ţării, cu scopul de a deveni un centru de agrement pentru turişi – şi apoi să se extindă la întregul teritoriu al ţării.

 

 

COREEA DE SUD

Incendiile la mașinile electrice

Pe 12 auugust 2024, oficiali sud-coreeni s-au reunit pentru a discuta despre siguranța vehiculelor electrice și dacă constructorii de mașini electrice ar trebui obligați să facă publice mărcile de baterii pe care le utilizează pe fondul îngrijorării tot mai mari a clienților, după ce un incediu dintr-un garaj subteran pornit de la o mașină electrică a avariat grav un întreg bloc de locuinte: pe 1 august 2024, un incediu puternic a fost declașat de aprinderea spontană a unui Mercedes-Benz EV în parcarea de la subsolul unui imobil rezidențial, peste 140 de mașini fiind distruse iar unii dintre locatari au fost nevoiți să își caute adăpost deoarece apartamentele lor sunt de nelocuit. A durat peste 8 ore până când pomierii au reușit să stingă flăcările, însă este pusă în discuție afectarea structurii de rezistență a imobilului.             

În urma întâlnirii guvernul va anunța în curând un nou set de reguli pentru vehiculele electrice.

 

Prima grevă generală la Samsung

Cel mai mare sindicat de la Samsung Electronics a inițiat pe 8 iulie 2024, o grevă de trei zile, amenințând că va întrerupe liniile de producție de cipuri ale companiei, dacă administrația nu este de acord cu o creștere a salariilor și cu stimulente mai mari pentru lucători: aceasta este prima grevă din istoria de 55 de ani a gigantului tehnologic sud-coreean. Salariaţii au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în martie 2024, după ce sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor şi mai multă transparenţă cu privire la primele de performanţă.

Sindicatul național Samsung Electronics (NSEU) a anunțat că aproximativ 4.000 de membri din fabricile Samsung din întreaga țară au participat la mitingul la campusul Hwaseong al companiei din provincia Gyeonggi. Conform propriului sondaj, sindicatul a raportat că un total de 6.540 de membri și-au exprimat intenția de a participa la grevă. Sindicatul a avertizat că se anticipează perturbări în producție, cu peste 5.000 de membri din diviziile instalații, producție și dezvoltare alăturându-se grevei.

Din ianuarie 2024, sindicatul a făcut presiuni asupra conducerii pentru a obține o rată mai mare de creștere a salariilor pentru toți membrii săi, respectarea promisiunilor privind concediul plătit și îmbunătățirea criteriilor de stimulare. Negocierile fiind într-un impas, sindicatul a anunțat la 29 mai 2024 că va declanșa o grevă –  cea din 8-10 iulie 2024, iar acum a declarat că ar putea declanșa o nouă grevă pe o perioadă nedeterminată, în cazul în care conducerea nu răspunde solicitărilor sindicatului. Pe 11 iulie 2024, protestul de trei zile de la Samsung s-a transformat în grevă generală pe termen nelimitat…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *