Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a depus acuzații penale împotriva a doi jurnaliști australieni și unui jurnalist român pentru „trecerea ilegală a graniței” în regiunea de sud-vest Kursk, în timp ce relatau, a informat presa de stat. Autorităţile din Rusia au acuzat până acum 12 jurnalişti străini pentru munca lor în regiunea Kursk, în urma unei incursiuni surpriză a forţelor ucrainene, din 6 august. Jurnaliştii şi angajatorii lor insistă că activităţile lor nu au încălcat dreptul internaţional, potrivit themoscowtimes.com.
Cele mai recente acuzații vizează corespondenții Australian Broadcasting Corporation Kathryn Diss și Fletcher Yeung, care au relatat din Sudzha, un oraș deținut de ucraineni din regiunea Kursk. În ciuda faptului că au fost identificați drept cetățeni americani de către FSB, atât Diss, cât și Yeung sunt cetățeni australieni, potrivit agenției de știri de stat TASS. Jurnalistul român Mircea Barba, corespondent special pentru site-ul HotNews, a fost și el acuzat, după ce a fost criticat de bloggerii militari ruși pro-război pentru că a reportat din regiunea Kursk, la sfârșitul lunii august.
Jurnaliștii se confruntă cu acuzații de „trecere ilegală a frontierei de stat a Rusiei”, ceea ce ar putea duce la până la cinci ani de închisoare, dacă vor fi găsiți vinovați.
ABC a respins afirmațiile rusești că doi dintre jurnaliștii săi au acționat ilegal după ce au intrat în regiunea Kursk ocupată de Ucraina: „Respingem afirmația Rusiei că reporterii ABC au făcut ceva illegal. Ei raportau de pe teritoriul ocupat într-o zonă de război și în deplină conformitate cu dreptul internațional. Relatarea lor a fost făcută în interesul de a menține publicul pe deplin informat cu privire la o poveste de importanță internațional”, a spus un purtător de cuvânt citat de The Guardian.
Jurnaliştii au fost pe deplin sprijiniţi de ABC.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din România a condamnat ferm decizia FSB de a ancheta penal trei jurnaliști, printre care se numără și ziaristul român Mircea Barbu. „Acesta este un atac flagrant împotriva libertății presei și a drepturilor fundamentale”, a transmis MAE. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com