◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

World Weather Attribution: inundațiile devastatoare din Europa au fost agravate de schimbările climatice

Inundațiile devastatoare înregistrate în Europa au fost agravate de schimbările climatice și oferă o imagine sumbră a viitorului continentului, a cărui încălzire este cea mai rapidă din lume, au avertizat oamenii de știință din grupul World Weather Attribution (WWA).

Furtuna Boris a provocat inundații devastatoare în țări precum Polonia, Republica Cehă, România, Austria și Italia, provocând cel puțin 24 de decese și pagube de miliarde de lire sterline.

Grupul World Weather Attribution (WWA) a transmis că o perioadă recentă de patru zile a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în Europa Centrală – o intensitate devenită de două ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice, potrivit bbc.com.

Precipitații declanșate de ciclonul Boris sunt încă rare – se așteaptă să apară aproximativ o dată la 100-300 de ani în climatul actual, care s-a încălzit cu aproximativ 1,3 grade Celsius, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Însă, dacă încălzirea va ajunge la 2 grade Celsius, episoade similare vor deveni cu 5% mai intense și cu 50% mai frecvente, a avertizat WWA, relatează radioromania.ro. În lipsa unor măsuri climatice mai ambițioase, se așteaptă ca încălzirea globală să ajungă la aproximativ 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului. „Cu siguranță vom vedea mult mai multe astfel de fenomene în viitor”, a declarat Friederike Otto, lector în știința climei la Imperial College London și coautor al studiului WWA.

 

„… din cauza emisiilor noastre de gaze cu efect de seră”

Europa este continentul care se încălzește cel mai repede. Ultimii cinci ani au fost, în medie, cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai calzi decât în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conform serviciului climatic Copernicus. Cel mai simplu motiv pentru precipitații mai intense într-o lume mai caldă este că o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate – aproximativ 7% pentru fiecare grad Celsius. Această umiditate suplimentară poate duce la precipitații mai abundente. „Aceste fenomene meteorologice s-au produs într-un climat mai cald din cauza emisiilor noastre de gaze cu efect de seră, astfel încât intensitatea și volumul precipitațiilor au fost mai mari decât ar fi fost în alte condiții”, a explicat Richard Allan, profesor în știința climei la Universitatea din Reading.

Prognozele meteorologice se îmbunătățesc continuu și, în acest caz, nivelurile uriașe de precipitații care au declanșat inundațiile au fost prognozate cu câteva zile înainte. Acest lucru a însemnat că au putut fi puse în aplicare pregătirile pentru inundații. Acesta este unul dintre motivele pentru care numărul morților nu a fost la fel de mare ca acela al inundațiilor majore anterioare din anii 1997 și 2002, în ciuda faptului că ploile recente au fost mai abundente în multe locuri și inundațiile au acoperit o suprafață mai mare.

Cercetătorii avertizează, de asemenea, că este în creștere rapidă și costul dezastrelor climatice din Europa.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *