România se află la coada clasamentului UE referitor la interacțiunea online dintre autorități și cetățeni, potrivit datelor Eurostat. Anul trecut, mai puțin de 25% dintre români au accesat internetul la acest capitol, de trei ori mai puțin decât media Uniunii Europene.
Media Uniunii Europene arată că aproape 70% din populaţia comunitară a accesat măcar o dată paginile de internet ale autorităţilor. În România, doar 23% din populaţia între 16 şi 74 de ani a făcut acest lucru în 2023 – cel mai slab scor din Uniune.
Bulgaria ocupă penultima poziție în clasament, cu 30%, potrivit Radio România Actualități.
Al treilea stat în clasamentul negativ este Germania, dar are un scor dublu faţă de România, cu 58%. Cel mai bine stau țările nordice.
În Danemarca, 98% din populație a accesat paginile de internet ale autorităţilor pentru diverse informaţii sau servicii. Aceasta este urmată de Finlanda, Olanda şi Suedia, fiecare cu 95%.
În general, europenii intră pe aceste pagini de internet pentru informaţii despre legi, reglementări sau orarul de lucru al autorităţilor, în speţă 42% din accesări. Alte servicii vizează descărcarea şi imprimarea diverselor formulare ale autorităţilor, 40 de procente; sau pentru programarea unor întâlniri şi audienţe.
Foto: pixabay.com