◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Primăria orașului Cernăuți
va ruga Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a preluat Capela Mitropolitană, să oficieze slujbe „și în limba română”

Noua organizație religioasă care a preluat Capela „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, în cripta căreia se află rămășițele mai multor ierarhi români, va fi rugată de primăria orașului să oficieze slujbe și în limba română. Este vorba de Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), subordonată canonic Patriarhiei Ecumenice.

Potrivit unei postări pe Facebook a primăriei orașului Cernăuți, autoritățile locale se vor adresa către această biserică cu rugămintea să oficieze slujbe „și în limba română”, anunțul fiind făcut în timpul unei întâlniri din 13 septembrie a.c. a primarului orașului Cernăuți, Roman Kliciuk cu Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți.

Reprezentanții misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți au fost informați despre hotărârea Tribunalului privind rezilierea contractului cu Parohia ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi” privind folosirea capelei din sectorul 17 al cimitirului, unde, potrivit comunicatului primăriei, „slujea biserica moscovită”.

„Înțelegem importanța slujbelor religioase în limbile minorităților naționale, în special româna, care au avut loc în această capelă. Așadar, ținând cont de faptul că capela se află într-un loc sacru în care sunt înmormântați mitropoliții Bucovinei din diferite perioade, Consiliul Orășenesc Cernăuți se va adresa către instituția religioasă care va organiza în viitor slujbele acolo, astfel încât acestea să fie desfășurate și în limba română”, potrivit postării.

Reprezentanții primăriei Cernăuți au adus mulțumiri României și poporului român pentru sprijinul oferit în contextul invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost amintite proiectele de colaborare a orașului Cernăuți cu Suceava, Iași și Timișoara.

Merită menționat faptul că reprezentanții Consiliul Național al Românilor din Ucraina și membrii comunității românești din regiunea Cernăuți, prezenți la sărbătoarea „Limba noastră cea română” din 31 august a.c., s-au adresat autorităților locale și naționale ale statului ucrainean și român, dar și Bisericii Ortodoxe Române, pentru soluționarea problemei Capelei arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinții Trei Ierarhi din Cernăuți, în care serviciul divin era oficiat în limba română. În august a.c. a fost anunațat transferul Capelei Mitropoliților din Cernăuți  către PȚU (Biserica Ortodoxă a Ucrainei), condusă de mitropolitul Epifanie.

 

Primăria argumenta în 2023 că în capelă este interzisă oficierea ritualurilor religioase, uitând de acest argument în 2024

Potrivit unei explicații a primăriei orașului Cernăuți din 21 iunie 2023, capela este luată de la enoriași pentru că legislația Ucrainei și o hotărâre a Curții de Arbitraj din 1996 nu permite oficierea unor servicii divine în capele. Vice-primarul Igor Krohmal scria că „nu pot fi considerate ca fiind adaptate pentru oficierea în masă a serviciilor și ritualurilor religioase construcțiile de cult, cum ar fi capela, adică construcția-gropniță a cimitirului”. În ciuda acestui fapt, aceeași capelă a fost oferită Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (PȚU) la în august 2024 pentru oficieriea de slujbe în limba ucraineană. Primăria urmează să roage această organizație să slujească „și în limba română”, fără să există vreo garanție că PȚU va accepta propunerea respectivă.

Argumentul interzicerii oficierii în masă a serviciilor și ritualurilor religioase în capele și cripte nu mai este amintit de reprezentanții primăriei. Potrivit Radio Europa Liberă, citând reprezentanți ai comunității românești, monumentul a fost îngrijit de credincioșii români, care au donat inclusiv pentru refacerea picturii în stil românesc. Lucrările de reparație s-au efectuat cu banii comunități românești, în special ai enoriașilor români.

În cripta de sub Capela Mitropolitană din Cernăuți se află mormintele mai multor ierarhi bucovineni, printre care episcopul Dosoftei Herescu, mitropoliții Teofil Bendela, Teoctist Blajevici, Silvestru Andrievici, Arcadie Ciupercovici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc și episcopul Ipolit Vorobchievici, toți de etnie română. (bucpress.eu)

1 comentarii pentru “Primăria orașului Cernăuți
va ruga Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a preluat Capela Mitropolitană, să oficieze slujbe „și în limba română”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *