„Luați-vă pălăria și haideți la plimbare prin centrul Câmpulungului!”. Așa sună invitația Asociației Narative, care îi așteaptă pe musceleni, dar și pe cei care trec prin orașul celebrului pălărier Măgeanu, de pe Bulevardul „Pardon” din orașul dramaturgului Tudor Mușatescu, în zilele de weekend din următoarele două săptămâni.
În Grădina Publică „Merci” din centrul Câmpulungului Muscel vor avea loc o serie de evenimente menite să anime orașul și să-l reconecteze cu iubitorii de cultură.
Prima ediție a ineditului eveniment „Chapeau, Muscel!” („Jos pălăria, Muscel! ”) se desfășoară în perioada 7-22 septembrie și aduce în oraș concerte, spectacol, expoziție, proiecție de film și atelier de circ. În orașul lui Tudor Mușatescu, un grup de artiști a avut acum câțiva ani ideea să scoată în oraș câmpulungenii la o paradă a pălăriilor. Amintind de perioada de glorie a Muscelului din interbelic – atunci când, din cauza aglomerației, bulevardul central primea denumirea de Bulevardul Pardon – Chapeau, Muscel! prinde viață anul acesta ca inițiativă de revitalizare culturală. Proiectul vine în completarea agendei culturale locale, oferind anual câmpulungenilor și vizitatorilor orașului evenimente culturale, activități socio-educative și inițiative menite să pună în valoare bogatul patrimoniu local și natural al orașului.
Evenimentul-cheie al proiectului este parada anuală a pălăriilor, un prilej de reconectare a comunității, iar „le chapeau” devine laitmotiv pentru o paletă largă de manifestări stradale (circ contemporan, concerte acustice în zone pietonale, instalație de artă, proiecție de film în aer liber, expoziție stradală, spectacol etc.), dar și pentru rezidențe, colaborări și ateliere.
Ediția-pilot se desfășoară în parcul central și aduce la Câmpulung două evenimente în parteneriat cu Institutul Francez din România: expoziția după lucrarea de bandă-desenată „O lume nesfârșită”, de C. Blain și J. Jancovici, sâmbătă, 7 septembrie, pentru cei curioși să înțeleagă mai bine relația dintre energie, resurse, mediu și climă; și proiecția filmului documentar „Mergând pe apă” regia Aïssa Maïga, sâmbătă 14 septembrie, despre viața unei comunități din nordul Nigerului și modul în care gestionează apa de care dispune.
Duminică, 15 septembrie, Școala de Circ Timișoara vine cu un atelier de jonglerie creativă (ora 10:30) și cu spectacolul “Rogier&Rossa” (ora 17:00), în timp ce primul concert din program se va ține duminică, 8 septembrie, cu o fanfară belgiană “punk” de neratat: “Kermesz à l’est” (ora 18:00).
Al doilea concert va fi în data de 22 septembrie, la ora 18:00, cu „Music ON Jazz Quartet” din Sibiu. Tot în această duminică, ultima zi a ediției 2024, participanții la eveniment vor putea viziona în parc o lucrare de “realitate augmentată” creată de artista locală Ioana Nicoară în cadrul instalației multimedia “Dulceața de cireșe”, iar de la ora 17:00 sunt așteptați în Grădina Publică toți aceia care doresc să participe la Parada Pălăriilor!
Cu potențial de a deveni un carnaval creativ, evenimentul final invită toți locuitorii Câmpulungului să își pregătească în fiecare an pălăriile (fie vechi sau nou-nouțe, fie decorate de ei înșiși într-un mod cât mai creativ) pentru o zi specială dedicată unei promenade colective. Pentru această zi de rendez-vous al comunității locale este vizată zona centrului vechi, cu Bulevardul „Pardon” și Grădina Publică „Merci”, de unde și titlul proiectului de inspirație francofonă. Iar exclamația „Chapeau, Muscel” devine un omagiu pentru vechiul oraș, al cărui potențial deosebit este dat deopotrivă de istorie, cultură, arhitectură și natură.
Nu în ultimul rând, prin apel la arte și practici creative, acest proiect de revitalizare culturală urmărește creșterea coeziunii sociale și a stării de bine a comunității, precum și combaterea izolării, antrenând schimbare comunitară în jurul unui brand de oraș creativ”, se arată într-un comunicat de presă.
„Chapeau, Muscel!”2024 este organizat de Asociația Narative, în parteneriat cu Institutul Francez din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung și al Consiliului Local și este sponsorizat de Fundația Acasă în Muscel și Gravolab CNC SRL.
Constantin Pașol