◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Din activitatea Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș a UZPR. Pentru veșnicia Limbii Române

Pentru membrii UZPR, Filiala „Valeriu Braniște” Timiș, în această vară canicula nu a reprezentat un prea mare impediment pentru a se afla mereu în mijlocul oamenilor, cu prilejul unor evenimente organizate, atât în mediul urban cât și cel rural din județul Timiș. Pe lângă acțiunile desfășurate la nivelul unor localități sau în grupuri mai restrânse, prilejuite de anumite lansări ale unor publicații sau de evocarea unor momente istorice, s-a considerat necesară o implicare mai mare pentru marcarea mai amplă în acest an a „Zilei Limbii Române”

Este cunoscut contextul oficial prin care a  Ziua Limbii Române, a fost stabilită pentru ziua de 31 august, (din anul 1990 în Moldova și din 2011 în România). Documentul juridic preciza faptul că această Zi, poate fi marcată de către autorități, instituții publice, reprezentanțe diplomatice, institute culturale ale României, precum și de către orice organizație și grup de cetățeni români, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Dedicat acestei importante celebrări, într-o atmorferă plăcută, datorată și cadrului relaxant oferit de arealul Muzeului Satului Bănățean, vineri 30 august, a.c., s-a desfășurat Simpozionul literar „Odă limbii române”, în organizarea Uniunii ziariștilor profesioniști din România – UZPR, Filiala „Valeriu Braniște” Timiș împreună cu Cenaclul literar „SENIORII”.

Acțiunea nu a avut deloc un caracter formal. De la început, moderatorul evenimentului, conf.univ.dr. Ioan DAVID, președintele Filialei „Valeriu Braniște – Timiș, a UZPR, a lansat provocarea ca fiecare orator să-și exprime sincer opinia față de trecutul, prezentul și viitorul limbii noastre naționale.

Poeta Constanța Sylvia HÂRCEAGĂ, în alocuțiunea sa intitulată „Limba română, cea mai măreață creație colectivă a poporului romjân”, a prezentat pe larg mai multe teorii asupra apariției și evoluției limbii române,     accentuând legătura intrinsecă a genezei poporului cu limba vorbită. 

Etnologul Mara MÂNDROANE prin expunerea „Limba populară – graiul nostru din bătrâni”, a dat mai mult sens particularităților limbii rămâne, cu o rezistență impresionantă față de regulile administrațiilor care au existat în diferitele regiuni ale țări.

Veteranul jurnalist Ioan MEDOIA, a prezentat în intervenția cu tema „Ctitori și slujitori devotați al limbii române”, câteva figuri remarcabile din cultura românească, în special cu contribuții la impunerea corectă a limbii române în regiunea Banat.

Profesorul Gheorghe CIULPAN, a evocat „testamentul” lăsat de poetul Ienăchiță Văcărescu, amintind celebrele versuri: „Urmașilor mei Văcărești/ Las vouă moștenire/ Creșterea limbii românești/ Și-a patriei cinstire”. Dar pledoaria sa intitulată „Un testament încălcat” a cuprins și o dură critică la adresa mai multor „teroriști” contemporani care atacă în fel și chip limba noastră românească, denaturând graiul nostru cu tot felul de cuvinte de împrumut, ignorându-se vorbele moștenite din străbuni.

Pe lângă prezentările interesante cuprinse în program, au fost purtate discuții dominate de sentimentul de prețuire a limbii române, o limbă maternă a românilor, devenită acum și o limbă oficială în Uniunea Europeană.

S-au făcut referiri și la rolul presei în promovarea valorii limbii române dar și responsabilitatea pe care o are media în impunerea și respectarea folosirii corecte a acesteia. Au fost aduse și unele critici referitoare la viciile din sistemul de educație legate de existența unei superficialități față de formarea la elevi a dragostei și interesului față de vorbirea și scrierea corectă în limba națională.

Pe durata evenimentului, episodic, doamna Daniela FLORIAN a citit o serie de citate din scrierile unor înaintași de seamă, care au știut de-a lungul vremii să prețuiască și să valorifice în mod excepțional limba noastră românească. Momentele poetice din final au dat o culoare aparte celebrării.

Dorința și speranța unanimă a participanților a fost de a exista o viață fără de sfârșit a poporului român și a limbii sale, atât de frumoase.

Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim, / Altă limbă-armonioasă / Ca ea nu găsim.” („Limba românească”, Gheorghe Sion)

 

A consemnat

Prof. univ. Dumitru Mnerie

Filiala „Valeriu Braniște” Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *