Pe data de 9 mai, la Novi Sad s-a stins din viață jurnalistul și publicistul Petru Tomici, la vârsta de 75 de ani. În îndelungata și rodnica sa activitate jurnalistică a figurat la un loc de cinste acest om cumpătat și responsabil, publicist renumit, un expert în politica externă și un autor al numeroaselor eseuri.
Petru Tomici s-a născut la Sân-Mihai în data de 7 august 1949, unde a terminat școala elementară. liceul l-a absolvit la Vârșeț, iar Facultatea de Științe Politice la Belgrad.
Toată viața sa a fost dedicată jurnalismului, devenind apreciat nu doar în rândul minorității românești din zonă, ci și într-un cerc mult mai larg. Debutul său în jurnalism a avut loc în toamna anului 1972 la Postul de Radio Novi Sad, unde s-a remarcat în redacția programului în limba română. Totodată, în același an, și-a adus contribuția la revista pentru tineret a tineretului român din Serbia, ,,Tribuna tineretului”, unde a fost extrem de implicat în organizarea și coordonarea activităților.
Într-un interviu acordat revistei ,,Tinerețea”, cu ocazia jubileului revistei de 30 de ani, publicat în mai 2012, Petru Tomici a subliniat rolul semnificativ al revistei ,,Tribuna tineretului” în formarea și susținerea unei generații de tineri talentați. Această publicație a fost o adevărată rampă de lansare pentru numeroși colaboratori care și-au croit, ulterior, drumuri de succes în diverse domenii.
,,Eu m-am alăturat redacţiei în calitate de redactor-şef, începând cu numărul doi – în octombrie 1972. La iniţiativa colegului Teodor Munteanu, care era redactorul responsabil, revista s-a inclus imediat în organizarea mai multor emulaţii amatoriceşti, sprijinind cu premii speciale activitatea tinerilor amatori, participanţi la Festivalul de Teatru, Festivalul de Muzică şi Folclor şi la Competiţiile „Cupa Libertăţii”. În felul acesta am încurajat o activitatea a tinerilor care deja avea forme instituţionalizate.
Pe paginile revistei am deschis rubrici pentru studenţii de la facultăţile de agricultură, medicină veterinară, medicină, chimie practică… La vremea aceea era la modă afirmarea tinerilor muncitori autoconducători, a tinerilor delegaţi… Îi căutam prin satele noastre şi prin prezentarea activităţii lor am contribuit la statornicirea unei atmosfere de asigurare a viitorului, doar prin muncă şi numai prin muncă… În jurul redacţiei „Tribuna tineretului” s-a strâns tot ce era mai valoros în rândurile tineretului român.
În pofida tuturor stângăciilor noastre „Tribuna” a fost o platformă de maturizare a marii majorităţi din actualele cadre la posturile responsabile, nu numai în ziaristică. Colaboratorii noştri au devenit directori de cooperative, oameni de afaceri de succes, medici renumiţi, poeţi, pictori… Astăzi, după patru decenii, m-aș încumeta să spun că fără „Tribuna” viaţa culturală a românilor ar fi arătat altfel.” – a transmis în interviul acordat revistei ,,Tinerețea” în anul 2012, când am avut prilejul să-l cunosc și personal pe domnul Tomici, fost redactor responsabil al revistei ,,Tribuna tineretului” în perioada 1977-1979.
Merită evidențiat și faptul că dânsul a fost membru al redacției experimentale a Televiziunii Novi Sad la începuturile ei. Petru Tomici a realizat primul video-clip în limba română la televiziune cu Adrian Negru, despre dragostea acestuia față de muzică și arte plastice, după ce a realizat cu dânsul și o emisiune pentru tineret ,,Sâmbăta pe unda medie” la Postul de Radio Novi Sad.
Petru Tomici a fost și primul corespondent din Novi Sad al săptămânalului ,,Libertatea”, unde a semnat articole despre sesiunile Parlamentului Voivodinei și activitățile organizațiilor social-politice provinciale.
Din anul 1976 a trecut la Comunitatea Autoconducătoare de Interese pentru Asigurări Pensionare a Voivodinei, unde a lucrat pe postul de ziarist-traducător la revista ,,Javnost”, până în anul 1980 când a trecut la Agenția de presă ,,Tanjug”. Din toamna anului 1988 a fost corespondent din București, cu mici pauze, până în anul 1996. În calitate de corespondent al agenției de presă iugoslave la București, a scris despre viața românilor în ultimii ani de dictatură ceaușistă, Revoluția din Decembrie 1989 și începuturile reformelor postcomuniste în România.
În dorința de a prezenta cât mai fidel realitatea comunității din Voivodina a semnat mai multe articole în limba română și sârbă colaborând prolific la mai multe publicații: ,,Tribuna tineretului”, ,,Mladost”, ,,Index”, ,,Misao/Gândul”, ,,Comunistul”, ,,NIN”, ,,Libertatea”, ,,Piramida”…
De-a lungul carierei sale, a fost un observator asiduu al evenimentelor din Serbia și din întreaga regiune a fostei Iugoslavii, colaborând cu importante instituții media internaționale precum BBC, Europa liberă și mai ales cu Radio France International, relatând despre evenimentele de după război în Serbia și în întreaga zonă a fostei Iugoslavii.
Din anul 1997 și până la pensionare, în anul 2012, a fost angajat la ,,Dnevnik” din Novi Sad, la început pe post de redactor al rubricii de politică externă, dar și adjunct al redactorului șef și responsabil. A înființat și redactat și revista ,,Secolul XXI”. În anul 2015 a publicat la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina volumul ,,Decupaje – spirit etern și mereu viu” în care a cuprins o parte din textele publicate în cele patru decenii de activitate ziaristică. Tomici este și coautorul Dicționarului Sârb-Român, apărut la Editura ICRV în anul 2012 la Zrenianin pentru domeniile: economie, sociologie, politicologie și jurnalistică.
În cele peste patru decenii de activitate jurnalistică a câștigat mai multe premii, dintre care amintim Premiul ,,Saša Veselinović“, cea mai înaltă mențiune a Agenției ,,Tanjug”, acordată în anul 1990, precum și Premiul ,,Condeiul de aur”, acordat de Societatea Ziariștilor din Voivodina în anul 2018, pentru abnegație și profesionalism în cariera sa de ziarist.
Cu soția sa Nada și cei doi fii, Petru Tomici a trăit o viață dedicată principiilor etice și profesionale ale jurnalismului, lăsând o amprentă puternică în istoria presei din regiunea noastră, iar noi, cei care l-am cunoscut, îi vom purta o amintire veșnică.
Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze printre cei drepți!
Teodora Smolean
(Revista UZP, nr. 34/2024)