Pe 20 iunie 2024, secretarul general al ONU, António Guterres, a evidențiat natura cu două tăișuri a spațiului cibernetic, subliniind potențialul său atât pentru beneficii imense, cât și pentru riscuri semnificative atunci când este utilizat greșit. La o dezbatere la nivel înalt a Consiliului de Securitate privind evoluția amenințărilor în spațiul cibernetic, găzduită de Republica Coreea, președintele Consiliului pentru luna iunie 2024, dl Guterres a subliniat puterea transformatoare a tehnologiilor digitale (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146511): „Descoperirile în tehnologiile digitale au loc cu viteza fulgerului, iar progresele digitale revoluționează economiile și societățile. Ele reunesc oamenii, le permit cetățenilor să acceseze serviciile și instituțiile guvernamentale și stimulează economiile, comerțul și incluziunea financiară”.
Cu toate acestea, António Guterres a avertizat cum conectivitatea perfectă și instantanee care alimentează aceste beneficii lasă, de asemenea, oamenii, instituțiile și țările vulnerabile: „Pericolele armonizării tehnologiilor digitale cresc cu fiecare an care trece. Activitățile rău intenționate în spațiul cibernetic sunt în creștere, fie de către actori statali sau nestatali, fie de către criminali pur și simplu”.
Cibermercenarii și hacktiviștii
Șeful ONU a avertizat cu privire la o creștere a activității cibernetice rău intenționate, incidentele grave de securitate cibernetică devenind „îngrijorător de obișnuite”.
Serviciile publice esențiale, cum ar fi asistența medicală, banca și telecomunicațiile sunt frecvent încălcate, iar organizațiile criminale și „mercenarii cibernetici” se angajează fără încetare în activități ilicite, intră în scenă și, în multe cazuri, estompează linia dintre combatanți și civili.
Noi vulnerabilități
Integrarea instrumentelor digitale în sistemele de arme, inclusiv sistemele autonome, prezintă noi vulnerabilități. Folosirea abuzivă a tehnologiei digitale devine din ce în ce mai sofisticată și ascunsă, odată cu proliferarea programelor malware. Amenințarea este amplificată și mai mult de operațiunile cibernetice bazate pe inteligența artificială (AI): „Ransomware-ul este un exemplu serios, o amenințare uriașă la adresa instituțiilor publice și private și a infrastructurii critice de care depind oamenii”.
În 2023, valoarea totală a plăților pentru ransomware a ajuns la 1,1 miliarde de dolari. Dincolo de costurile financiare, activitățile cibernetice rău intenționate subminează instituțiile publice, procesele electorale și integritatea online, erodând încrederea, alimentând tensiunile și semănând semințele violenței și conflictelor”, a mai subliniat șeful ONU.
O șansă incredibilă
În ciuda amenințărilor, Guterres a subliniat „oportunitatea incredibilă” pe care o oferă tehnologia digitală pentru a crea un viitor mai drept, mai egal, mai durabil și mai pașnic. El a cerut ca progresul să fie orientat spre binele comun, propunând Noua Agendă pentru Pace, care să plaseze prevenirea în centrul tuturor eforturilor de pace: ”Aceasta solicită dezvoltarea unor cadre robuste în concordanță cu dreptul internațional, drepturile omului și Carta Națiunilor Unite, precum și eforturi specifice ale tuturor statelor pentru a preveni răspândirea și escaladarea conflictelor în și prin spațiul cibernetic. Așa cum reflectă noua viziune, statul de drept trebuie să existe atât în sfera digitală, cât și în lumea fizică”.
Apel pentru o mai bună integrare
Secretarul general al ONU a salutat angajamentul Adunării Generale pentru acțiune, inclusiv Grupul său de lucru pentru securitatea tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). El a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate să integreze considerentele legate de spațiul cibernetic în lucrările și rezoluțiile sale, subliniind că multe dintre problemele pe care le abordează, precum protecția civililor, operațiunile de pace, combaterea terorismului și operațiunile umanitare sunt afectate de spațiul cibernetic.
„Incorporarea acestei probleme în deliberările dumneavoastră ar fi o modalitate utilă de a pune bazele unor răspunsuri mai eficiente la această situație importantă”, a spus el.
Summit-ul Viitorului
În încheiere, dl. Guterres a evidențiat importanța Summit-ului Viitorului, care va avea loc în septembrie 2024: „Pactul care va rezulta în urma acestui summit reprezintă o oportunitate unică de a sprijini menținerea păcii și securității internaționale în spațiul cibernetic”, a spus el.
Printre alte acțiuni, Pactul respectiv își propune să protejeze infrastructura critică de practicile TIC dăunătoare și să creeze o responsabilitate sporită pentru tehnologiile bazate pe date, inclusiv AI: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu acest Consiliu de Securitate, cu Adunarea Generală și toate statele membre pentru a asigura că tehnologia este concentrată acolo unde trebuie: pe progresul și securitatea tuturor oamenilor și a planetei pe care o împărtășim”, a concluzionat secretarul general al ONU.
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: pixabay.com