Festivalul Internaţional de muzică contemporană Meridian – ediţia a XIX-a, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din ţară, se va desfăşura între 3 şi 10 noiembrie cu tema „SONIMAGICON”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează Agerpres.
„SONIMAGICON” este prima din cele trei ediţii proiectate pentru a explora relaţia dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele faţete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalaţii audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai, precizează sursa citată. „Prin festivalurile pe care le organizează, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România oferă publicului prilejuri de contact cu muzica contemporană şi cu precădere cu creaţiile compozitorilor români. Festivalul Meridian creează în fiecare an o astfel de ocazie în care, pentru o săptămână, muzica nouă este prioritizată pe scenele de concert şi spectacol, acordându-i pe iubitorii ei cu pulsul sonor şi ideatic actual. Temele alese pentru acest festival coagulează în mod atractiv interesul interpreţilor şi spectatorilor, aducând un beneficiu cert receptării muzicii timpului nostru”, a declarat Dan Dediu, preşedintele UCMR, citat în comunicat.
În cadrul actualei ediţii sunt programate 32 de evenimente cu titluri şi propuneri inedite.
Artişti de excepţie din România – soliştii Dan Dediu (pian), Diana Moş (vioară), Sorin Rotaru (marimbă), ansamblurile PROFIL, devotioModerna, soprana Stanca Manoleanu, pianistul Mihai Murariu şi trio-ul de jazz-rock Opening Theory, în afara celor deja enumeraţi – vor propune explorări ale unor universuri sonore proaspete şi diverse, se arată în comunicat.
Stagiunea culturală Polonia-România va fi marcată de recitalul de excepţie al interpretelor Ewa Liebchen (flaut) şi Emilia Karolina Sitarz (pian). Tinerii artişti talentaţi sunt invitaţi, ca în fiecare ediţie, cu creaţii extrem de inventive: instalaţii interactive – Catoptro-tono v.2 de Alexandru Zaharencu şi SIMMSirl de Vlad Ciocoiu, improvizaţie, performance şi teatru muzical distopic. Artistul video Alexandru Claudiu Maxim va fi prezent cu o tapiserie în mişcare pe picturi ale lui Hieronymus Bosch şi cu o animaţie 3D combinată cu colaj suprarealist de filme.
Două spectacole extraordinare de operă contemporană, pe muzici de Mauricio Sotelo şi Luis de Pablo, puse în scenă la Teatro Real din Spania, vor fi proiectate în Sala de Operă a UNMB cu sprijinul Institutului Cervantes.
Şi nu în ultimul rând, simpozionul „Rădăcini” va aduce un omagiu marilor compozitori români, întemeietori ai şcolii româneşti de compoziţie.
Publicul din Cluj-Napoca se va bucura de măiestria ansamblurilor Couleurs şi Ad Hoc la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”.
La Timişoara, cine-concertul susţinut de ansamblul Atem este urmat de un recital extraordinar de contrabas augmentat electronic al lui Arthur Balogh, la PIXEL Club.
La Iaşi, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, trei evenimente succesive, un cine-concert Ars Poetica şi alte două concerte cu orchestra Sonos Alumni şi ansamblul TimbrIS, vor fi oferite publicului local.
Organizatorul Festivalului Internaţional Meridian este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC (snr-simc.org), Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (ISCM – www.iscm.org) – cea mai mare reţea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existenţă şi reprezentanţe în peste 50 de ţări.
Foto: Facebook