◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
România duce dorul românilor

Demografii, sociologii și economiștii susțin că populația este principala avuție a Pământului. Dar, pentru planeta noastră, creșterea acestei avuții a început să constituie o problemă. În 1974, când ONU a proclamat „Anul Internațional al Populației“, Terra avea 4 miliarde de locuitori. După numai treisprezece ani, numărul lor a ajuns la 5 miliarde, iar la începutul mileniului trei, pragul de 6 miliarde a fost depășit. Creșterea peste măsură produce îngrijorare, căci miliardele de noi locuitori au nevoie apă, hrană, locuințe, asistență medicală, locuri de muncă și școli – adică de ceea…

Citește mai mult

60 de ani de învățământ superior sportiv la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății, sărbătorește anul acesta 60 de ani de activitate în domeniul Educație Fizică și Sport. Cu această ocazie a avut loc o serie de evenimente remarcabile la care au fost prezenți peste 300 de invitați din 16 țări, cadre didactice și cercetători din România şi străinătate, absolvenți, sportivi olimpici, cadre didactice ce au predat la facultate, reprezentanți ai unor organisme sportive naționale, precum și reprezentanți ai colaboratorilor și partenerilor Facultății de Științe ale Mișcării Sportului și Sănătății….

Citește mai mult

Târgul Meșteșugurilor Tradiționale,
Ploiești, 2024

În zilele de 18-20 octombrie 2024, Consiliul Județean Prahova și Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion” au organizat o nouă ediție a „Târgului de Meșteșuguri Tradiționale”. Acesta s-a desfășurat în Parcul „Nichita Stănescu” din Ploiești, într-o ambianță plină de viață, în care frumusețea florilor de toamnă a fost completată cu aceea a creațiilor umane realizate de artiști și meșteșugari veniți din toată țara. Meșteșugari din județele Prahova, Buzău, Galați, Vâlcea, Botoșani, Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș și-au prezentat recolta bogată de creații originale, lucrate cu talent, migală și pasiune, în…

Citește mai mult

Irlanda – țară mică,
politici mari

Republica Irlandeză are o economie mică, modernă și dependentă pe comerț extern. Cu un PIB de aproximativ 40.000 dolari pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogată țară din Europa și a patra cea mai bogată din lume. Economia Irlandei este caracterizată de o forță de muncă foarte educată și de o rată foarte înaltă a investițiilor străine. Creșterea economică a ajuns la o medie de 10% pe an între anii 1995 și 2000; între 2002 și 2004, creșterea medie pe an a fost în jur de 4-6%, apoi economia țării…

Citește mai mult

Don Quijote, între aripi
și sfărâmare

Unul din personajele sublime din întreaga literatură universală este ilustrul hidalgo Don Quijote, iscat de pana vrăjită a lui Cervantes. Am citit romanul în copilărie, undeva prin clasa a VI-a și cea mai vie scenă care mi-a rămas în minte a fost lupta decrepitului cavaler cu morile de vânt. Bietul rătăcitor a atacat cu toate puterile aripile morii de vânt, convins fiind că se luptă cu dușmanul. Estimp, moara își vedea liniștită de treburile ei, mult mai prozaice dar extrem de pragmatice Normal, Don Quijote nu s-a gândit niciodată că…

Citește mai mult

Eradicarea tuberculozei,
un obiectiv îndepărtat

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că tuberculoza a devenit din nou principala cauză a deceselor provocate de bolile infecţioase, înlocuind COVID-19 în anul 2023, relatează radioromania.ro. Aproximativ 8,2 milioane de persoane au fost diagnosticate în premieră cu tuberculoză, pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă că au putut avea acces la un tratament adecvat. Acesta a fost cel mai mare număr înregistrat de când OMS a început monitorizarea globală a tuberculozei în anul 1995 – în creştere faţă de 7,5 milioane raportate în 2022, conform acestei…

Citește mai mult

Noblețea dragostei cehoviene

Piesa „Dragoste”, inspirată din scrierile lui Cehov, a deschis cea de a 34 a stagiune a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Nu doar succesul repurtat în perioada estivală pe scena Teatrului Național din București cu acest spectacol mă îndreptățește să cred că noua dramatizare realizată de Andreea și Andrei Grosu este o reinterpretare captivantă a povestirilor clasice ale lui Anton Cehov. Soții Andreea și Andrei Grosu sunt regizori de teatru români, cunoscuți pentru munca lor în teatru independent și pentru spectacolele lor inovatoare. Ei au regizat mai multe spectacole…

Citește mai mult

Tineri la porțile afirmării.
De vorbă cu medicul primar Horia Toma – secția Gastroenterologie, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara

– Pentru început prezentați-ne câteva dintre cele mai semnificative date biografice. – Am urmat Școala Generală Nr. 3 din oraș, atât ciclul primar cât și cel gimnazial. În 2005 am absolvit Liceul Traian Lalescu, profilul matematică-informatică, intensiv informatică și în același an am fost admis la Facultatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca pe care ulterior am absolvit-o în 2011. Ulterior după examenul de rezidențiat am ales specialitatea Gastroenterologie pe care am început să o studiez la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca în perioada 2012-2015. În august 2015 am dat examen…

Citește mai mult

Eveniment literar: „Din dragoste pentru limba română frumoasă!”,  în proiectul „Cei trei C – Creator, Carte, Cititor”

Joi, 31 octombrie 2024, ora 15:00, la Biblioteca Națională a României, Fundația Romanian Business School organizează evenimentul „Din dragoste pentru limba română frumoasă!”, în cadrul proiectului „Cei trei C – Creator, Carte, Cititor”. Proiectul a fost inițiat de Fundația Romanian Business School și realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Flower Power, Bibilotecile Județene „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu, „Marin Preda” din Alexandria și „Ion Minulescu” din Slatina și este confinanțat de Administrația Fondului Cultural Național-AFCN. „Vă așteptăm la Biblioteca Națională din București, sala Librăria, la evenimentul Din dragoste pentru limba română…

Citește mai mult

„Sportul Băcăuan”, noiembrie 2024: „Mi-am spus un singur lucru: dacă nu risc, nu câștig!”

Coperta ediţiei din noiembrie a „Sportului Băcăuan” face trimitere la un interviu exclusiv, din paginile 4-5, cu gimnasta Andreea VERDEŞ, campioană naţională la gimnastică ritmică. „Mi-am spus un singur lucru: dacă nu risc, nu câștig!”, ne spune sportiva. La vârsta când alte sportive abandonează performanţa (ritmica nu e un sport al longevităţii), Andreea VERDEŞ (n.18 octombrie 2000) are entuziasmul şi puterea începutului. 2024 a fost un an bun pentru studenta ieşeană, care a redevenit campioana naţională la individual compus, după ce o mai făcuse în 2020. Sportiva antrenată de Cătălina…

Citește mai mult

Suprafețele arse de secetă
s-au triplat în trei decenii

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat începând cu anii 1980, a dezvăluit un nou raport privind efectele schimbărilor climatice. Un raport referitor la efectele schimbărilor climatice arată că suprafața afectată de secetă s-a triplat în ultimii 40 de ani. 48% din suprafața terestră a Pământului a avut cel puțin o lună de secetă extremă anul trecut, arată analiza The Lancet Countdown on Health and Climate Change, potrivit Radio România Actualități. Aceasta reprezintă o creștere de la o medie de 15% în anii 1980. Aproape o treime din lume –…

Citește mai mult

Festivalul Internaţional
de muzică contemporană Meridian – ediţia a XIX-a

Festivalul Internaţional de muzică contemporană Meridian – ediţia a XIX-a, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din ţară, se va desfăşura între 3 şi 10 noiembrie cu tema „SONIMAGICON”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează Agerpres. „SONIMAGICON” este prima din cele trei ediţii proiectate pentru a explora relaţia dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele faţete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalaţii audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema…

Citește mai mult