Ultima zi a lunii martie a acestui an a marcat aniversarea centenarului revistei „Frontiera”, editată de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Manifestarea a marcat împlinirea, la 1 aprilie 2020, a 100 de ani de la prima apariție a publicației grănicerilor.
Între invitații de onoare s-au aflat președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop; președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dl. Sorin Stanciu; și părintele prof. dr. Constantin Valer Necula, consilier al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu.
Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dl. Sorin Stanciu, a salutat frumoasa vârstă a revistei, remarcând preocuparea redacției pentru o presă profesionistă, corectă și calitate și a oferit redactorului-șef al publicației, Gabriel Crăciun, o Diplomă aniversară și placheta Centenarului UZPR. De altfel, redactorii de azi ai revistei, membri ai Uniunii, au primit în ultimii ani premii de excelență din partea UZPR.
Remarcând contextul geopolitic în care ne aflăm, președintele Academiei Române a prezentat o captivantă retrospectivă a relațiilor României cu vecinii săi de la Răsărit, subliniind importanța sentimentului național și a atașamentului față de tradițiile istorice ale românilor, atât de încercate în decursul veacurilor.
Părintele consilier Constantin Necula a făcut o emoționantă relatare a prezenței polițiștilor de frontieră la granițele țării, mai ales acum, în perioada unei complexe solicitări datorate războiului și sutelor de mii de refugiați care sosesc în țară, subliniind omenia și dăruirea cu care aceștia sunt primiți.
Organizată la sediul central al instituției și al redacției publicației și amânată datorită restricțiilor impuse de pandemie, festivitatea a reunit și vechii realizatori ai revistei, alături de o pleiadă de redactori șefi care au condus redacția în diverse perioade de timp, între care coloneii r. Nicușor Dulgheru, Vasile Ursache, Romică Moise și comisar șef Marius Ionescu, acesta din urmă până nu de mult și președinte al SNPPC.
O festivitate interesantă și pilduitoare pentru toți cei prezenți, aniversarea revistei grănicerilor a prilejuit, cu aceeași ocazie, o emoționantă lecție de istorie, profesionalism și atitudine, valori atât de actuale în vremurile tulburi pe care le traversăm.
A consemnat Valentin UBAN, UZPR