◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Despre olteni și alții.
Spiritul oltenesc la el acasă

Cu mai bine de un secol în urmă, într-un articol publicat în „Arhivele Olteniei”, marele savant Nicolae Iorga vorbea despre „regionalismul oltenesc”, parte a naționalismului românesc, curent politic eminamente pozitiv, ce a reprezentat  mai mult decât o doctrină  sănătoasă politic, specifică sfârșitului de veac XIX și începutului de veac XX,  cât realmente o formă de „pathos” colectiv care a contribuit decisiv la formarea curentului social ce a condus la constituirea Statului național unitar, cunoscut sub numele de România Mare. Desigur, de la marele sociolog Dumitru Drăghicescu (1875-1945) încoace, și el oltean de la Măciuca, Vâlcea, autorul celei mai complete monografii despre sufletul românesc, „Din psihologia poporului român”, știm că suma caracteristicilor etnopsihice, cu alte cuvinte a însușirilor și a defectelor sufletești ale fiecărei componente etnoculturale a neamului nostru, este relativ constantă. Altfel spus, viciile și calitățile sunt egale la olteni, moldoveni, munteni și la toate celelalte neamuri ce populează provinciile românești și de aceea o caracterizare plenară a unui neam sau a unei etnii trebuie să țină seama în principal de context. Iar dacă vorbim azi despre tradiționalismul oltenesc, privit nu doar ca un element caracterial, mai mult sau mai puțin specific, demn de studiat și de copiat, pe…

Citește mai mult

ONU. Raportul global
al malnutriției

Numărul de persoane care suferă de foame s-a dublat cu mult în 2024, în mare parte din cauza conflictelor în curs din Gaza și Sudan, potrivit noilor cifre publicate pe 5 septembrie 2024 de ONU (https://news.un.org/fr/story/2024/09/1148461): raportul global actualizat privind crizele alimentare dezvăluie că aproape două milioane de oameni se confruntă acum cu cel mai critic nivel de insecuritate alimentară, clasificat ca faza 5 pe scara globală IPC, care evaluează nivelurile de insecuritate alimentară . Acest nivel reprezintă o „lipsă extremă de hrană și epuizare a abilităților de adaptare”, cu…

Citește mai mult

Poetul nonagenar Florian Saioc a lansat recentul său volum de versuri –
„Revelații. Eu sunt dovada vie a existenței Lui”

În după-amiaza zilei de 24 octombrie a.c., la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în prezența unui numeros și avizat auditoriu, a avut loc lansarea recentului volum de versuri al poetului gorjean nonagenar, Florian Saioc  intitulat „Revelații. Eu sunt dovada vie a existenței Lui”. Evenimentul a fost moderat de cunoscutul poet gorjean Nicolae Dragoș, care, în alocuțiunea sa de deschidere afirma, printre altele: „Aceasta este o carte tânără pentru că oamenii au revelații mult mai târziu, pe când au avut de-a lungul timpului lor relații, iar drumul de la…

Citește mai mult

Școala Altfel – activități atractive și provocatoare

Programul Național „Școala Altfel” – „Să știi mai multe, să fii mai bun” desfășurat recent la Școala Gimnazială Nr. 2 Hunedoara (director prof. Anca Maria LUCACIU) a oferit ocazia elevilor să participe la o paletă bogată de activități interactive, explorând creativitatea și colaborarea. Astfel și cei mai mici elevi, din clasa pregătitoare B (înv. Georgeta-Ileana Cizmaș) au desfășurat în această perioadă activități atractive și provocatoare. „Călătorie în lumea cărților” le-a prilejuit copiilor să viziteze Biblioteca Municipală Hunedoara (director Lucia Tănase). Așa au aflat de la bibliotecare despre importanța cărților, cum…

Citește mai mult

Particularităţile manierelor artistice ale marilor opere

Măsura deplină a geniului a fost dată de marii creatori de valori culturale ale omenirii fie într-o singură operă de sinteză, fie în câteva, dar proeminente, în jurul cărora gravitează creaţii ale lor, poate mai mari sau mai mici. Aceste capodopere se constituie în apoteoza crezului lor estetic, fiind esenţa eului lor creator, oglinda resurselor lor spirituale ce cuprind viziunea fundamentală, imaginile directoare şi ideile pentru întreaga creaţie, în ansamblul ei. Sunt multe exemple în literatura universală, în sensul afirmaţiilor de mai sus, amintim doar câteva, ca: Goethe, cu Faust,…

Citește mai mult

Grecia își apără patrimoniul prin îngrădirea „căutătorilor de comori”

Pentru a proteja patrimoniul cultural de furt, autoritățile elene au anunțat că proprietarii de detectoare de metale vor avea nevoie de un permis eliberat de un departament guvernamental, iar cei care încalcă noile reguli riscă până la trei ani de închisoare. Ministerul Grec al Culturii a impus reglementări mai stricte „căutătorilor de comori” amatori și profesioniști care dețin detectoare de metale sau alte dispositive, pentru a supraveghea subsolul sau fundul mării și astfel de a proteja antichitățile și moștenirea culturală a țării. „Au existat lacune în legislație pe care legislativul…

Citește mai mult

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche Zavaidoc,
la o nouă ediție

În memoria marelui lăutar de muzică populară și romanțe din perioada interbelică, Zavaidoc (pseudonim de la Marin Teodorescu), născut la Pitești, pe 8 martie 1896, Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local organizează, prin Centrul Cultural Pitești, o nouă ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche Zavaidoc. Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche Zavaidoc se va desfășura timp de două zile, sâmbătă, 23 noiembrie și duminică, 24 noiembrie 2024, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Pitești. Evenimentul va cuprinde un concurs…

Citește mai mult

Creșterea taxelor în facturile de electricitate blochează scăderea prețului

Preţurile medii la electricitate plătite de gospodăriile din Uniunea Europeană au crescut uşor, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, de la 28,3 euro pe 100 kWh, până la 28,9 euro pe 100 kWh, arată datele publicate de Eurostat. În pofida diminuării costurilor cu energia, aprovizionarea şi serviciile de reţea, preţurile totale au crescut uşor (cu 2%), pe măsură ce guvernele din UE au redus subvenţiile, alocaţiile şi facilităţile fiscale pentru consumatori (astfel că taxele totale au crescut cu 16% comparativ cu a…

Citește mai mult

Sfântul Mucenic Sava Gotul, cinstit de musceleni

Conform unui document care se păstrează la Vatican, o „Scrisoare către Biserica din Goţia”, Sfântul mucenic Sava de la Buzău, cunoscut ca Sava Gotul, a trăit pe meleaguri buzoiene, și în zona Muscelu-Cărămănești, fiind martirizat, apoi înecat în râul Buzău în anul 372 d.Hr. Pentru cinstirea sa, din inițiativa profesorului – scriitor buzoiano- ialomițean Titi Damian, căruia i s-au alăturat câțiva intelectuali musceleni (prof. dr. Nicolae Ghinea, prof. Grigore Rotaru, tehn. Nicu Enciu) și asociația „Muscelenii 2018”, (președinte Ilie Damian), în satul Muscelu – Cărămănești, comuna Colți, jud. Buzău, s-a…

Citește mai mult

Studiu global. Speciile
de arbori sunt în pericol de dispariție în 192 de țări
din lume

Peste o treime din speciile de copaci din lume sunt în pericol de dispariție, potrivit celei mai recente actualizări a Listei roșii a speciilor amenințate, a IUCN. Pentru prima dată, majoritatea copacilor din lume au fost adăugați pe listă, dezvăluind că cel puțin 16.425 din cele 47.282 de specii evaluate sunt în pericol de dispariție – aceasta înseamnă că copacii reprezintă acum peste un sfert din speciile de pe Lista Roșie a IUCN, potrivit Euronews. Numărul copacilor amenințați este mai mult decât dublu față de numărul tuturor păsărilor, mamiferelor, reptilelor…

Citește mai mult

Turneul Național „Zâmbetul Muzicii”, pe scene din țară
și din străinătate

Turneul național „Zâmbetul Muzicii” îi va reuni pe scenele mai multor orașe din țară pe soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu, între 6 și 18 noiembrie 2024. Turneul național prezintă publicului un program de chansons, lieduri, arii şi duete celebre de operă, relatează Agerpres. Pe scenele turneului vor urca doi artişti născuţi şi formaţi din punct de vedere muzical în România, soprana Teodora Gheorghiu, stabilită în Elveţia, şi bas-baritonul Sorin Coliban, stabilit în Austria, informează un comunicat al organizatorilor, transmis marți. Cei doi artiști vor fi,…

Citește mai mult